rasgan Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2019 Karta na gwarancji jest. Undervolting daje wyraźną poprawę temperatur. Jestem daleki od rozbierania karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2019 Funkcja chill jest przydatna jak masz sytuację, że np. grasz sobie w coś, ale odchodzisz od kompa na jakiś czas i zostawiasz włączoną grę bo np. wykonujesz jakieś zadanie lub po prostu jesteś w jakimś party i czekasz, aż znajomi się "poogarniają". Tu masz ciekawy akapit odnośnie tej funkcji: Wraz z Andrenalin Edition, Radeon Chill można włączyć praktycznie wszędzie, a tym samym zmniejszyć ilość zużywanej przez kartę graficzną energii. Radeon Chill to nic innego jak funkcja dynamicznego regulowania wyświetlanej liczby klatek obrazu w zależności od tego co robimy w grze. Jeśli nie ma takiej potrzeby, to FPS spada i tym samym spada też obciążenie GPU. Ostatecznie można osiągnąć całkiem niezłe wyniki, a jedynym minusem może być fakt, że chłodzenie karty nieco wariuje i często z niskich obrotów wchodzi na maksymalne i odwrotnie. Ogółem dziwi mnie, że przy sześciu wiatrakach w obudowie GPU grzeje ci się prawie do 80 stopni. Co to za buda? Co do wentylatorów karty to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasgan Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2019 Buda SilentiumPC RG4 Black Na wlocie mam 3x stockowe wentylatory przełączone na niskie obroty. Dwa Zephir na top - wylot. jeden Zepchyr na tył też wylot. Te róznież na niskim napięciu (DC 5V). Płyta MSI Bazooka B450 Procek Ryzen 5 2400G z chłodzeniem Spartan3. Może coś źle poskładałem w kompie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasek44 Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2019 (edytowane) Karta poszła do zwrotu. Edytowane 4 Czerwca 2019 przez stasek44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2019 (edytowane) Cześć, wiecie może coś na temat tego czy asus w RXach czegoś nie spierniczył i czy karty nie padają jak muchy? Zamówiłem sobie taką w xkomie, 21.05 zamontowałem w PC wszystko było ładnie pięknie, przyszła niedziela 26.05 w ciągu dnia szary ekran, reset kompa i karta trup. Pomyślałem, że może to wina mojego zasilacza, wysłużony deus G1 600 wat, więc wymieniłem na be quieta system power 600, nówkę sztukę i dalej to samo :D Komp z podpiętym zasilaniem PCI-E dalej nie wstaje z tą kartą (tak, wybrane jako główna karta pci-e, kabel podłączony do karty graficznej a nie integry ;)), na integrze śmiga aż miło zero problemów, dyski sprawne, ram teżm, memtest nie wali errorami. Oczywiście problem jest na obu PCI-E, więc to nie slot ... Więc to GPU sobie umarło ale po niecałych 5 dniach? Czy tam nie ma jakiś wad ukrytych? Bo sobie poczytałem komcie i wychodzi na to, że ten model tak ma i często w krótkim okresie użytkowania po prostu umiera :) Edytowane 30 Maja 2019 przez pho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2019 To była normalna karta? W sensie kupiona na sklepie jako nowa czy z outletu? Wygląda tak? To niestety jeden z tych nieszczęsnych modeli robionych na ilość, a nie na jakość. Karta dla górników ;) Przykro, że akurat Tobie trafił się wadliwy model. Z ciekawości ile za niego dałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2019 (edytowane) Nówka sztuka, kupiona ze sklepu a nie outletu, tak to dokładnie ta karta, no cóż trafiła się taka nic się na to nie poradzi. 589 plnów. Dokładnie ta: klik Edytowane 30 Maja 2019 przez pho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2019 Odsyłaj na gwarancję i może po prostu coś dołóż np. do GTXa 1660? W razie jakbyś wolał coś od AMD to za 800-850zł można na allegro wyrwać RXa 590, który wyszedł już po koparkowym szaleństwie, więc kupujesz od gracza albo nówkę zalegającą na magazynie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2019 RMA jest zrobione, oczywiście, że będę chciał wymianę tego egzemplarzu nawet za dopłatą na inny model, teraz czekam na dalsze instrukcje z xkomu :D No cóż, nie pozostaje mi nic innego jak czekać na razie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2019 Tylko nie daj sobie wcisnąć podmiany na ten sam model czy jakiś napraw gwarancyjnych. Zwłaszcza, że minęło ledwie kilka dni od zakupu, a w każdym normalnym sklepie masz prawo zwrotu do 14 dni bez podawania przyczyny, więc w razie gdyby marudzili to podkreśl, że idziesz im na rękę bo jesteś gotowy dopłacić do innego modelu/droższej karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2019 wiem, wiem, dzięki. Nie dam se wcisnąć tego samego guana ani tym bardziej naprawy gwarancyjnej :) Nigdy więcej tego shitu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 Będzie pod pod postem, ale co tam. Muszę pochwalić xkoma :D wczoraj odesłałem kartę a dziś sobie wybrałem kolejną ze zwrotu + dopłatę, co prawda będzie to kolejny RX 570, bo mi nic wydajniejszego nie jest potrzebne, ale tym razem MSI Armor, mam nadzieje, że teraz obejdzie się bez komplikacji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe00 Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 Witam, która karta graficzna z serii RX 580 jest najlepsza, msi, asus, a może gigabyte? Chodzi mi o kartę z 4G pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 A musi to być akurat taka karta? Jakim budżetem dysponujesz? GTXa 1060 6GB nowego można kupić za mniej niż 850zł. RXa 580 8GB kupisz jeszcze taniej. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe00 Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 RX 580 8GB kosztuje z tego co się orientuje 900 zł, ogólnie myślę nad Kartą od gigabyte czyli RX 580 4gb, jednak chciałem się upewnić czy nie ma lepszych kart w podobnej cenie ok. 700 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 @PePe00: https://www.intexpc.pl/p/karta-graficzna-xfx-radeon-rx-580-gts-pci-e-8gb-gddr5-256bit-outlet-661286,2192 https://www.intexpc.pl/p/sapphire-radeon-rx-580-pulse-8gb-256bit-czarna-outlet-666841,2192 https://www.net-s.pl/produkt/asus-geforce-cuda-gtx1060-dual-6gb-ddr5-192bit-dv-2hdmi-2dp-box-651144;20-c-10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasek44 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 (edytowane) Poprzednia karta została zwrócona - pieniążki wróciły na konto. Zamówiliśmy RX 570 MSI Gaming X. Ten sam problem... Jakieś pomysły? Może to być wina zasilacza, albo systemu operacyjnego? Choć system operacyjny wydaje mi się nie być problemem, bo niby jak? Tak może ten zasilacz... Edytowane 4 Czerwca 2019 przez stasek44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 Problem z wentylacją w obudowie/ zasilacz/ koparka w systemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasek44 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2019 Albo drugi wadliwy egemplarz, albo nie wiem co. Reinstall systemu - brak efektu. Wymiana zasilacza na SPC Vero - brak efektu. Problemy z wentylacją bym wykluczył, gdyż kartę sprawdzaliśmy również w mojej budzie i problem jest ten sam. Karta rozgrzewa się do 85 stopni przy obrotach 2100 rpm. Pewnie pokoparkowa, ale jest jeszcze gwarancja sklepu prawie roczna, więc nie wiem czy to wadliwy egemplarz, czy pasta już zdążyła zaschnąć. Tutaj jednak nie mam zamiaru wykonywać podmiany pasty, żeby plomby gwarancyjne pozostały całe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slazer Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2019 (edytowane) Dzień dobry, kupiłem na Olxie RX480 MSI i po podłączeniu i instalacji sterowników zauważyłem że karta throtluje przy 60 stopniach na rdzeniu, da się coś z tym zrobić, czy zostało mi użerać się ze sprzedającym który twierdzi że wysłał sprawną kartę? Throttluje do bodajże 400MHz i tak sobie skacze trzymając około 60 stopni. Throttling jest na tyle mocny że nie da się grać w nic innego niż LoL, a przykładowo w Wiedźminie czarny ekran i wentylatory na full. Edytowane 27 Czerwca 2019 przez Slazer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2019 Jaka to 480 msi? armor /gaming /gaming x? Otwórz obudowę. Odpal wiedzmina czy inną wymagającą grę - czarny ekran pojawia się od razu czy po pewnym czasie? Throttling rdzenia obserwujesz za pomocą osd np afterburnera? Dobrze wtedy wyłączyć synchronizację pionową, aby karta pracowała na maxa. Spróbuj przywrócić ustawienia karty w afterburnerze do ustawień fabrycznych (o ile coś to da) lub jeśli jesteś dość zaawansowany, wgraj standardowy bios (obecny może jest zmodyfikowany). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slazer Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2019 (edytowane) Wersja Gaming (8GB jeżeli ma to znaczenie). Z otworzoną obudową i wentylatorami od obudowy na maksa jest to samo. Czarny ekran od razu po załadowaniu wiedźmina (menu działa, jest ładowanie i w momencie jak załaduje wywala czarny ekran). Throtting sprawdzałem właśnie OSD Afterburnera, znalazłem w internecie informację że afterburner potrafi się gryźć z apką AMD więc go usunąłem i sprawdzałem OSD wbudowane w Radeon Settings i dalej to samo. Przywrócenie do ustawień fabrycznych nic mi nie dało, to z BIOSem spróbuję za chwilę, chociaż sprzedający zarzeka się że nie była z koparki, ani nie była modyfikowana (zarzeka się również że była sprawna przed wysłaniem jej). W innym kompie to samo. Nie mogę znaleźć oryginalnego BIOSu do tej karty. Edytowane 27 Czerwca 2019 przez Slazer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 29 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2019 (edytowane) Ściągnij bios pod swoją wersję karty https://www.techpowerup.com/vgabios/?architecture=AMD&manufacturer=MSI&model=RX+480&version=&interface=&memType=&memSize=8192&since= Moim zdaniem z kartą coś było robione. Edytowane 29 Czerwca 2019 przez mrcszyman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slazer Opublikowano 29 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2019 Po wgraniu BIOSu z linka dalej to samo. Podejrzewam że po prostu przegrzewa się VRM. Obniżyłem napięcie na maksa, częstotliwość do 910MHz i nie mam żadnych mikroprzycięć czy spadków, sprzedający szuka dokumentu zakupu, po numerze seryjnym doszedłem do tego że karta jest jeszcze na gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
83piotrek Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2019 Witam. Buduje blaszka, sredniaka do sporadycznej gry. Mialem wsiasc ryzena 2400g z grafika. Ale trafila mi sie dobra okazja na ta grafike czyli rx 580 pulse nowa sztuka i pytam sie uzytkownikow o halas tej karty. Generalnie lubie w miare cicho i teraz nie wiem czy nie odeslac tej karty bo jej nie montowalem jeszcze ba traume sprzed kilku lat jak karta poprsedniej generacji halasowala jak odkurzacz i nie dalo sie nic robic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2019 Napisz może jaka okazja w sensie ile musisz za nią zapłacić to ocenimy czy to jest "okazja" czy standardowa cena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
83piotrek Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2019 400 za nowa sztuke, nie używana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2019 Za takie pieniądze powinieneś ją pomęczyć z dwa lata z uśmiechem. Zrób undervolting jest pełno poradników na youtube :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
83piotrek Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2019 Ale nadal nie wiem czy jest glosna? Jak to wyglada podczas przegladania neta ? Jak w grach itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2019 Przecież wystarczy wpisać nazwę karty i model producenta i masz opinie - patrzyłeś / czytałeś? Pulse jest trochę głośniejszy i cieplejszy od nitro+, przy tym tańszy i prawie tak samo wydajny. Zrobisz undervolting i będzie dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...