Skocz do zawartości
kerios83

AMD Radeon RX 400 / RX 500 (GCN 4) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

a tak z  ciekawości - przy nowych kartach z Allegro które mi wyżej wrzuciliście jak jest realizowana gwarancja - sklepy typowo komputerowe to to nie są.

to mnie dzisiaj zainteresowało - https://www.emag.pl/karta-graficzna-sapphire-radeon-rx-580-nitro-8g-gddr5-11265-01-20g/pd/D69DHDBBM/

Ale ta cena jest zastanawiająco niska prawda?

Edytowane przez gulnar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, gulnar napisał:

a tak z  ciekawości - przy nowych kartach z Allegro które mi wyżej wrzuciliście jak jest realizowana gwarancja - sklepy typowo komputerowe to to nie są.

to mnie dzisiaj zainteresowało - https://www.emag.pl/karta-graficzna-sapphire-radeon-rx-580-nitro-8g-gddr5-11265-01-20g/pd/D69DHDBBM/

Ale ta cena jest zastanawiająco niska prawda?

Widziałem tą kartę z emaga, co ci odpisali w sprawie ilości pamięci na karcie? Jak jest 8GB to brać.

Co do allegro wiele zależy od użytkowników, tu akurat ten sklep jest spoko. Normalnie jak coś wysiądzie odsyłasz im kartę, oni ją podpinają stwierdzają, ze padła i przysyłają nowy egzemplarz. Takie sklepy nie naprawiają sprzętu, gdyż większość jest niejako takim pośrednim punktem między klientem, a hurtownią. Pracowałem kiedyś przez dwa lata w firmie, która kupowała sprzęt z hurtowni, gdzie przyjeżdżały tiry z niesprzedanymi komputerami Medion/Lenovo ze sklepów ALDI czy LIDL. To był niejako OEM jednak najwidoczniej nikt nie zwracał uwagi na to, że w polskiej hurtowni te kompy rozbierają i sprzedają na "części".

Tutaj masz inną sytuację bo masz typowego boxa. Pewnie też karty były zamówione przez sklep w ilości hurtowej jednak są to normalne, fabrycznie nowe GPU, a nie takie które "przesiedziały" w jakiejś obudowie kilka miesięcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Michikun napisał:

To już lepiej pomyśleć nad czymś takim:

https://www.x-kom.pl/p/506388-karta-graficzna-amd-asrock-radeon-rx-580-phantom-gaming-x-oc-8gb-gddr5.html

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-msi-radeon-rx-580-armor-oc-8gb-top-8115240016

wgrywasz najnowsze sterowniki od AMD, które w niektórych tytułach dają mega wzrost FPS względem tego co było wcześniej, robisz lekki undervolting, dopracowujesz tryb pracy wentylatorów i masz fajną kartę :)

Ogólnie jest tak, że RX 580 w większości tytułów wykręca minimum 10 FPSów więcej niż RX 570. To będzie miało znaczenie w bardziej wymagających tytułach, gdzie klatki kręcą się koło 60 FPS.

Jakie 10fps xD może 570 ma 10 a 580 20fps w tym czasie. Nie podaje sie w fps tylko w procentach i otóż nic bardziej mylnego. Jeszcze miesiąc temu RX 570 4G nitro + były poniżej 400zl z gwarancją. I 1420 to nie jest jakies mega oc i idzie dojsć do takiego poziomu bez podnoszenia Vcore, natomiast 1470 juz wymaga podniesienia napiecia. I otóż nie jest 580 wydajniejszy o żadne 10fps. W zasadzie jak nie podkrecisz 580 to ogolnie bedzie mial mniejszy sredni fps.

Edytowane przez maxmaster027

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie czepiam się. Uważam, że te Radeony z outletu które mu poleciłes są świetne. Pełna gwarancja nowa karta w cenie 699zl cicha i startowo podkrecona :) Tylko te 10fps nic nie mowi

Edytowane przez maxmaster027

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to na Emag już niedostępne. mam weekend na przemyślenia. Kumpel który mi wszystko złoży stwierdził że może pożyczyć mi monitor bo u niego Liyama stoi ekranem do ściany i się kurzy :).

To może jednak ten GF 1660 z allegro. Choć opinie o tym sprzedawcy z Allegro mnie trochę odstraszaja. Xtreem tez ma ciekawą cenę ale te opinie...

Edytowane przez gulnar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Na początek konfig:

Ryzen 2600, MSI B450 Gaming plus max, 2x8 gb adata 3200Hz, monitor AOC Q3279W, zasilacz chieftec 650 w, Win 10 home.

Problem jest następujący. Przy ustawieniu odświeżania monitora na 60 Hz karta przy pulpicie/necie /filmach itp - znaczy 2d trzyma takty jak Bozia przykazała czyli 300Hz rdzeń i 300Hz mem.

Cuda dzieją się jak zmienię odświeżanie na 75 Hz - pamięci od razu ustawiają się na max, czyli 2000 Hz. Monitorowane w MSI Afterburner i w GPU-Z. Sterowniki zmieniałem, choć raczej tylko z ostatnich 4 miesięcy.

Jakieś pomysły? Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety tak to wygląda u AMD (dlatego od wielu lat siedzę na nVidii) - nie poprawią tego, bo nie :) -  wyższe wartości odświeżania czy podłączony kolejny monitor i taktowanie pamięci wskakuje na max. Pobór mocy w spoczynku rośnie o kilkanaście watów i nici z trybu półpasywnego w małej obudowie :/

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc.

Niestety albo jestem głąbem i nie umiem albo wattman coś nie teges.

Generalnie mogę regulować tylko maksymalnym taktowaniem ramu, wartości min i średnie są nie do ruszenia,.

Inną sprawą jest to że w/w wattman co powiedzmy 2 uruchomienie kompa zgłasza błąd i dostaje komunikat że wrócił do ustawień domyślnych.

Pozdrawiam

wattman.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, rzymo napisał:

Niestety tak to wygląda u AMD (dlatego od wielu lat siedzę na nVidii) - nie poprawią tego, bo nie :) -  wyższe wartości odświeżania czy podłączony kolejny monitor i taktowanie pamięci wskakuje na max. Pobór mocy w spoczynku rośnie o kilkanaście watów i nici z trybu półpasywnego w małej obudowie :/

17 godzin temu, Novice napisał:

tak jak wyżej,tak działa amd,.mam dwa monitory, 144hz i 165hz,pamięć siedzi na 405/810mhz na 2070 super.

Hmm u mnie swoją drogą mam dokładnie tak sam "problem" jak przedstawia to andplu.

Dwa monitory fhd, jeden 144 via DP, drugi 60 Hz via hdmi, karta gtx 1070 leci na parametrach 1013 MHz rdz / 2003 MHz vram (raporty z hwinfo, w msi afterburner wyswietla 4006 MHz) przy natywnych odświeżaniach, windows 7.  Oczywiście piszę o sytuacji w trybie bezczynnosci. Karta def czy po oc - ten sam symptom.

Wystarczy, że na szybszym monitorze zmniejszę odświeżanie do 120/100 Hz, to gtx "zwalnia" do 139 Hz na rdzeniu i 202,5 Hz na pamięciach (z hwinfo,. a w afterburnerze pokazuje 405 MHz).

Toteż trochę mnie to dziwi, że u Ciebie Novice działa  to zgoła inaczej (to że masz turinga, a ja pascala nie powinno mieć znaczenia).

Edytowane przez mrcszyman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.11.2019 o 23:20, mrcszyman napisał:

Hmm u mnie swoją drogą mam dokładnie tak sam "problem" jak przedstawia to andplu.

Dwa monitory fhd, jeden 144 via DP, drugi 60 Hz via hdmi, karta gtx 1070 leci na parametrach 1013 MHz rdz / 2003 MHz vram (raporty z hwinfo, w msi afterburner wyswietla 4006 MHz) przy natywnych odświeżaniach, windows 7.  Oczywiście piszę o sytuacji w trybie bezczynnosci. Karta def czy po oc - ten sam symptom.

Wystarczy, że na szybszym monitorze zmniejszę odświeżanie do 120/100 Hz, to gtx "zwalnia" do 139 Hz na rdzeniu i 202,5 Hz na pamięciach (z hwinfo,. a w afterburnerze pokazuje 405 MHz).

Toteż trochę mnie to dziwi, że u Ciebie Novice działa  to zgoła inaczej (to że masz turinga, a ja pascala nie powinno mieć znaczenia).

zależy od sterowników,niektóre rewizje to miały zepsute.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, mrcszyman napisał:

Od dwóch lat jak mam monitor 144 Hz ta sytuacja dotyczy mnie cały czas. W tym czasie aktualizowałem sterowniki z 10x, wszystkie rekomendowane.

ja odkąd mam karty od nv i 2 monitory (60 i 144 a teraz 165 i 144) to raz mi się zdarzyły takie sterowniki że trzymały taktowania cały czas na maxa,ale to dawno temu jeszcze jak kupowałem 1080 FE na premierę.Teraz wszystko działa.

nie wiem,spróbuj sobie wyłączyć gier w windowsie na przykład.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.11.2019 o 16:36, Novice napisał:

ja odkąd mam karty od nv i 2 monitory (60 i 144 a teraz 165 i 144) to raz mi się zdarzyły takie sterowniki że trzymały taktowania cały czas na maxa,ale to dawno temu jeszcze jak kupowałem 1080 FE na premierę.Teraz wszystko działa.

nie wiem,spróbuj sobie wyłączyć gier w windowsie na przykład.

tryb gier* oczywiście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do fachowców czy Msi Radeon RX 580 GAMING X 8GB, która została wydana we wrześniu 2017 r. na rynku wtórnym może kosztować 560zł?

Pytam dlatego, że tej konkretnej karty nie ma już w sklepach na allegro znalazłem jedną używkę pokoparkową za 610zł a na OLX niby 100% sprawna jest za 560zł

Zamówiłem ją za pobraniem ale mam wątpliwości czy to nie jest oszustwo i czy ją odbierać gdyż wydaje mi się choć się nie znam, że chyba zbyt tanio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że może ta karta tyle kosztować.Są jeszcze nówki sztuki RX 580 w nieco skromniejszej wersji i chodzą po 750 zł.https://www.x-kom.pl/p/423565-karta-graficzna-amd-msi-radeon-rx-580-armor-8gb-gddr5.html?gclid=CjwKCAjw1cX0BRBmEiwAy9tKHj8f8723Tf697z7mKJ1C2YFD0KOW5p-hJoFBOq25zLrUo_Lvba6ImhoCLosQAvD_BwE

Jak to GPU było użytkowane i jak będzie się sprawować to już inna kwestia.Ale fakt faktem wersja GAMING od MSI są raczej bardzo dobrze zrobione i raczej problemów z nią być nie powinno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry, pacjent to:

i5-4690k

MSI z97-g43

16 gb ram goodram play ddr3 1866MHz

MSI armor RX580 8gb

SSD Crucial MX500 256gb

SSD Samsung 860 EVO 500gb

HDD Seagate Barracuda 1TB

SPC Vero L2 600w

nie rozumiem tego wahania zużycia. W Dark Souls 3 niestety mam przycinki na każdych ustawieniach, podobno stuttering, nie znalazłem skutecznego rozwiązania.

Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu i mych wątpliwości.

Pozdrawiam.

,.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kilka dni temu zakupiłem używaną kartę graficzną na allegro, sprzedający zapewniał że jest sprawna i przetestowana przed wysyłką, wszystko wyglądało uczciwie więc kupiłem, dziś z racji wolnego czasu zabrałem się za składanie komputera, wszystkie części były nowe tylko karta używana, proces skladania przeszedł bez problemów, zainstalowalem system, pobralem sterowniki, pobralem też moją ulubioną grę Smite, odpaliłem dwa mecze, spoko wszystko chodzi jak należy, zabrałem się więc za pobieranie kolejnej gry jaką jest Dota i tu nagle pojawiły się zielone kwadraciki a po chwili zgasł ekran monitora, komputer chodził normalnie ale nie było obrazu, restart i sytuacja się powtarza zabrałem więc kartę do brata sprawdzić na jego komputerze, nagrałem telefonem przebieg procesu https://youtu.be/rIOs6-PEHdU

Napisałem do sprzedawcy ale raczej upiera się że to ja zepsułem kartę korzystając ze sterowników beta z oficjalnej strony AMD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś to sprawdzę bo powiem szczerze że nie testowałem, postawie nowy system i się zobaczy

Postawiłem system, w linku rezultat

Myślę że to może być wina uszkodzonych wyjść HDMI ale nie posiadam innych kabli by to sprawdzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że tutaj wadliwa jest karta, a sprzedawca kombinuje. Uszkodzenie karty graficznej przez sterownik to dziwna opowieść, jeszcze się nie spotkałem, karty nawet ciężko uszkodzić podkręcając, wszystko teraz ma zabezpieczenia. Jeśli sprzedawca nie chce uznać gwarancji to zgłaszaj sprawę czym prędzej do Allegro.

Spróbuj jeszcze umieścić kartę w innym slocie PCI i użyć drugiego złącza zasilania w zasilaczu jeśli jest.

Edytowane przez kamilv1992

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

Kupiłem na allegro używanego rx'a 580 nitro +. W futuermark mam dziwne taktowanie 1430 i pamięci 2100 - odbiegają od oryginalnych.Generalnie wszystkie inne rzeczy wyglądają ok. Czy jest się czym martwić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Temperatury są ok - max 78 stopni w furmarku. Odpaliłem dziś grę crusiders king II i mam dziwny odczyt z użycia GPU - > załącznik pokazuje  jak skacze mi co chwilę ze 100% do 50 % i do 0. w Wieśku 3 jest stabilniej.

W3.thumb.png.a02356924c9cd3732c264cea5dff0d6f.pngck2.thumb.png.6c440f7a0f44b026fd263f7ed0f3e9dd.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi