Skocz do zawartości
kerios83

AMD Radeon RX 400 / RX 500 (GCN 4) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, Zmieniłem ustawienia w MSI i wygląda trochę lepiej ale wciąż mam spadkiFPS do bardzo niskich wartości a frametime skacze do 80.frametime.thumb.jpg.7a6e6ed4a15c189223369dfe3fa3413c.jpg

Co więcej, w Idle zauważyłem skoki CPU usage do 50/100%. 

Generalnie w grach szarpie i nie jest płynnie. Czy to wina GPU ? a może też CPU ? mam Ryzena 3600 na b550 ram 3600 CL16. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie - skoro AMD wydaje sterownik i zamieszcza na swojej stronie to znaczy ze jest OK. Ja go używam do swojej RX 570 kupionej w morele i nic złego się nie dzieje. Zgłosić do Allegro i do rzecznika praw konsumenta. I poprzez Allegro jeżeli to firma kliknąć zwrot 14-sto dniowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj. Z GPU-Z wynika że wszystko jest OK. 

Ja mam RX 570 i mam takie parametry:

gpiz.gif.272aa9d93da0b6ad37b80f9c3cd3bfdb.gif

Czyli wiadomo że model RX 580 musi mieć wyższe zegary. Datę biosu masz poprawną i wszystkie inne detale również.

I napisz jeszcze jaki masz procesor oraz płytę główną oraz ile pamięci i jaki zasilacz.

Tu mamy wszystkie detale tych kart: https://www.sapphiretech.com/en/consumer/nitro-rx-580-8g-g5-le_c

Jakie są defaultowe ustawienia u Ciebie?

Edytowane przez gilban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zmianie MSI afterburner i włączenia profilu na performance

https://www.easypaste.org/file/J2tfWpjO/2nd.jpg?lang=pl

https://www.easypaste.org/file/VqzG9YI6/2nd2.jpg?lang=pl

i w grze CK2 można wybrać prędkość gry ( jak szybko mijaja dni ) Na max nie da się gaćza szybko leci.

https://www.easypaste.org/file/m6K1ETHy/ingame.mid.speed.jpg?lang=pl

https://www.easypaste.org/file/CSpoZTzs/ingame.full.speed.jpg?lang=pl

https://www.easypaste.org/file/fg0De62v/ingame.full.speed.lower.settings.jpg?lang=pl

https://www.easypaste.org/file/4mThzeHl/ingame.w3.jpg?lang=pl

Co więcej cały czas mam skoku w u.zyciu GPU w oprogramowaniu Radeon

https://www.easypaste.org/file/nFjaTygz/iddle.jpg?lang=pl

Zastanawiam się co jest nie tak ?

Komputer jest nowy - ryzen 3600, 16 gb 3600 cl16, B550 asus TUF

"Czy twoja karta to nitro+ special edition (taka niebieska)?

Jeżeli tak to taktowania są takie jakie powinny być. Jak chcesz je zmienić to bardzo łatwo można to zrobić w sterownikach Radeon Adrenalin."

NIe, to zwykła czarna karta.

Edytowane przez sqall0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Od kilku miesięcy jestem posiadaczem karty  580 8 GB od  XFX. Karta sprawuje się dobrze, ale mam z nią da małe problemy.

1. Średni fps. Jest on (według informacji z Radeon Software i odczytu z MSI Afterburnera) w każdej grze lekko poniżej 60. Jest to niezależne czy gram w coś wymagającego jak Battlefield 5 czy coś co praktycznie wymagań nie ma jak Hearthstone, czy takiego Skyrima który stoi gdzieś pośrodku. Wszędzie jest to ok 59 klatek.

2. MSI Afterburner źle pokazuje zużycie GPU. Skacze ono w czasie rozrywki i pełnym przedziale od 0 do 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wieczór wszystkim. Mam problem z Temperaturą GPU AMD RX 580. Chodzi o to, że gdy uruchamiam normalnie komputer, HW Monitor pokazuje, że karta ma temperature 50-52 Stopnie. To się trzyma cały czas. Jednak gdy uruchomię msi afterburner, to temperatura spada do 28-30 zegary mam domyślne natomiast program AMD sterownik amd coś chyba majstrował. Myślicie, że sterownik amd wymusza zbyt wysokie ustawienia przez co temperatura jest tak wysoka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz kartę z trybem półpasywnym i do jakiejś temperatury wcale nie załącza wiatraków. Sprawdź czy w MSI Afterburner nie masz inaczej ustawionych wentylatorów bo nawet na niskich obrotach mogą zbić temperaturę a można ich pracy nie usłyszeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś zrobię reinstall sterowników. Ale zauważyłem coś dziwnego. W momencie gdy uruchamiam sterowniki amd, a później MSI afterburner,. To temperatura trzyma się ok 50-55. Natomiast MSI afterburner, że napięcie bardzo wysoko skacze co 2-3 sekundy z 0.8 do 1.135mV. Dziś zrobię reinstall i zobaczę czy coś pomoglo. 

Problem rozwiązało przeinstalowanie  windowsa. Efektem wysokich temperatur najprawdopodobniej były sterowniki które bardzo wysoko napięcie podbijały. Można zamknąć

Edytowane przez blackops73
Rozwiązanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedałem mojemu koledze kartę sapphire radeon rx 480 4gb i ma on z nią taki problem, że jak podłączył monitor przez DVI i projektor przez HDMI, to przy wyłączonym projektorze nie wyświetlają się ikonki na pulpicie. Tak jakby był to drugi ekran. W konfiguracji ma zdefiniowane, że ekran główny, to ten po DVI. Jak włączy projektor, to wszystko jest w porządku. Wyjęcie kabla z projektora również rozwiązuje problem. Ale może jest jakieś inne rozwiązanie. Ktoś już się z tym może zetknął?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem tę kartę w kwietniu tego roku, jako nową poprzez alledrogo, wcześniej nie bardzo miałem czas ale czasem pograłem w jakieś gry teraz trochę więcej czasu więc pograłem w kilka nowych tytułów z tego roku i praktycznie każda z gier po jakimś czasie od 5 min do 30 min wylatuje z błędem "nastąpiło awaryjne wyłączenie gry".

GhWpb9RpT22sMno6i0lHaQ.jpeg

Robiłem wszystko co mi przyszło do głowy czyli, reinstalacja sterowników z trybu awaryjnego programem DDU, pobrałem najnowsze sterowniki do płyty i procka, aktualizacja biosu i takie tam aż po instalkę czystej windy 10 i cały czas jest ten błąd. Przeskanowałem farbarem i widnieje tam błąd:

Cytat

Error: (10/07/2020 06:10:21 PM) (Source: Application Error) (EventID: 1000) (User: )
Description: Nazwa aplikacji powodującej błąd: Radeonsoftware.exe, wersja: 10.1.2.1808, sygnatura czasowa: 0x5f6b0295
Nazwa modułu powodującego błąd: ntdll.dll, wersja: 10.0.19041.488, sygnatura czasowa: 0x70e69bad
Kod wyjątku: 0xc0000374
Przesunięcie błędu: 0x00000000000fed79
Identyfikator procesu powodującego błąd: 0x2d4c
Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01d69cbc917b9ea1
Ścieżka aplikacji powodującej błąd: C:\Program Files\AMD\CNext\CNext\Radeonsoftware.exe
Ścieżka modułu powodującego błąd: C:\WINDOWS\SYSTEM32\ntdll.dll
Identyfikator raportu: f79288d2-54a6-4a2b-bc8c-d8bf070919cd
Pełna nazwa pakietu powodującego błąd: 
Identyfikator aplikacji względem pakietu powodującego błąd:

Myślę że to on jest odpowiedzialny za te awaryjne wyłączenia ale tak serio nie mam pomysłu jak to rozwiązać i skąd to się bierze, jedynie co mi przychodzi do głowy to mechaniczne uszkodzenie karty i żeby odsyłać na gwarancję ale karta przechodzi testy 3dMarkiem i OCCT nie wyrzuca żadnych błędów. Podczas grania temperatura i wszystko jest ok, wszystko działa prawidłowo do momentu błędu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej moja płyta jest uboga w takie funkcje, w opcjach zasilania mam tylko to, bios aktualny.

kFNA19lsRHiVG2aDKDpb5Q.jpeg

w regulacji cpu mam jeszcze to

Oii02KrjSuCQR4Hh1kB55A.jpeg

Ogólnie zresetowałem bios do ustawień fabrycznych na takich sprawdzałem.

bfANS9HTSoKEOE_YaBwtDw.jpeg

Jest jakaś funkcja EZ ale nie mam do niej dostępu w żaden sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, 3 dni temu kupiłem używaną kartę graficzną Sapphire Radeon RX 580 4gb. Z tego co wiem poprzedni właściciel używał jej do CADa. Niestety już pierwszego dnia były problemy. Po 5 min. w Path of Exile (mam ustawiony limit klatek na 60, więc karta nie była w pełni obciążona) wyłączyły się monitory, nie dało się zresetować komputera, dopiero wyłączenie zasilacza zadziałało. Następnie po ponad godzinie w AC:Odyssey znowu wyłączyły mi się monitory. Tym razem dało się normalnie zresetować komputer. Puściłem OCCT na obciążenie rdzenia graficznego i karta przeszła godzinny test. Odinstalowałem sterowniki programem żeby była czysta instalacja i zainstalowałem najnowsze, ale nie w wersji beta. Trzeci raz stało się to samo wczoraj, jakąś minutę po wyłączeniu AC. Po tym sprawdziłem czy karta jest dobrze włożona, jeszcze raz po podłączałem kabelki i sprawdziłem czy są dociśnięte. Czwarty raz miał miejsce dzisiaj podczas gry. Zmieniłem bios (z prawego na lewy - zakładam, że z performence na silent) i ustawiłem krzywą wentylatorów na wyższą, bo karta dochodziła do 75 stopni. Pomimo tego kolejny raz stało się to samo przed chwilą podczas przeglądania stron internetowych. Nie dało się znowu zresetować komputera. Po tej przydługiej opowieści, Proszę forumowiczów o pomoc, bo nie mam pojęcia czemu tak się dzieje. Z tego co wiem to może być to objaw słabego zasilacza, ale mój jest dobry. Dodatkowo wcześniej miałem Radeon r9 380x, który miał podobne tdp i nie było żadnych problemów. Były już właściciel zarzeka się (jak stwierdził może mi to dać nawet na piśmie), że karta była w porządku i nic się nie działo. Jak będę miał czas, zamierzam jeszcze puścić OCCT na Vram i na obciążenie całej platformy, ale nie wiem czy to coś wykaże.

Moja konfiguracja:
Płyta główna - Asus Rog Strix b350-f gaming

Zasilacz - Tacens Valeo V 800 W, certyfikat 80plus silver

Ram - 16 gb DDR4 G.Skill Ripjaws V 3000 mhz

Procesor - Ryzen 5 1600

2 dyski twarde i 2 ssd, ale to raczej nie ma znaczenia

2 monitory 1080p.

Edytowane przez BuffaloSoldier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Posiadam kartę rx 570 itx od sapphire. Zauważyłem że w nowszej wersji sterowników tj 20.x.x, w spoczynku, gdy żaden program nie jest uruchomiony, wentylatory po kilku minutach od wyłączenia monitora rozkręcają się do maksimum ok 3600 obrotów na 3 sekundy. Potem kilka minut cisza i znów do maksimum na 1-3 sekundy. Czasami nawet na ułamek sekundy. Przy wersji sterowników 19.x.x nie ma tego problemu ale tu występują problemy z dźwiękiem przy nagrywaniu klipów przez radeon relive (szumy). 

Jedynie co pomaga w tej sytuacji to pozostawienie otwarych ustawień karty na zakładce wydajność. Wtedy jest kompletna cisza. 

Karta kupiona w listopadzie prosto ze sklepu. Nie było robione żadne oc. temperatury w spoczynku max 50 stopni, podczas gier do 65-70 stopni.

Czy ktoś miał podobny problem w radeonach rx 570/580? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodam że nie dawno wymieniłem płytę główną bo poprzednia miała awarię. już jakiś czas temu pojawił się sporadycznie inny problem i teraz przy nowej płycie się powtarza tzn co jakiś czas komp się wyłącza i zamiast się ponownie uruchomić to słychać tylko wentylator karty który nie może się rozkręcić, startuje i zwalnia i tak cały czas dopóki nie użyję przycisku reset na obudowie. czy w tym przypadku to wina karty czy może napięcia w gniazdku, zasilacza? zasilacz to be quiet pure power 11 400w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,

Mam dwie identyczne karty graficzne Sapphire PULSE RX 570 ITX MINI - GPU-Z w załączniku. W załączniku GPU 1 działa zawsze, GPU 2 występuje problem. Chodzi o to, że jak przekładam kartę graficzną GPU 1 to w menedżer urządzeń widzi ją zawsze, natomiast GPU 2 jest problem, bo nie zawsze jest widoczna, mimo, że to na niej resetuje bios i reinstaluje sterowniki. Obie karty mają identyczny GPU-Z, ten sam BIOS. BIOS na płytach głównych mam wszędzie najnowszy. Wcześniej myślałem, że jest to wina płyty głównej ale raczej nie. Żadne z gpu nie wyświetla artefaktów, włączają się normalnie, tylko jak karta nie zostanie wykryta to sobie w nic nie można zagrać, a dzieje się to dość często, powiedziałbym tak długo, aż nie zostanie wykryta. W czym może tkwić problem? Bankowo twierdzę, że jest to problem z kartą graficzną.

Pozdrawiam

RX570GPU_Z.PNG

menedzer_urzadzen.PNG

opis_problemu.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Czy ktoś z Was może mi napisać albo zarzucić odpowiednim linkiem, ile amperów ciągnie RX 570? Za cholerę nie mogę się tego doczytać w necie. Składam dzieciakowi kompa i mam zasilacz z dwoma liniami +12V i nie wiem, czy wystarczy amperażu na jednej linii. Czy ktoś może pomóc?

Edytowane przez Stary Piernik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi