Skocz do zawartości
kerios83

AMD Radeon RX 400 / RX 500 (GCN 4) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, P3ch napisał:

Ja dalej sugeruję aby pożyczyć lub postarać się nabyć kartę z innego źródła w celu upewnienia się czy oby BGA w twoim przypadku nie uległo może nawet nie uszkodzeniu a tylko zerwaniu. Argumentując to faktem że w czasie pracy potrafi wysypać Ci się sterownik VGA.

Czy zanim dokonałeś instalacji karty u siebie w zestawie np wymieniłeś w niej pastę termo-przewodzącą. Chodzi o czynność nie ma to znaczenia jeśli karta jest w 100% sprawna.

Dodatkowo Mr.T dobrze napisał ze sprawdzeniem slotu PCIe to też dobra myśl.

B@nita:

Co ma bios VGA - wiele razy zdarzało się że upgrade a czasami nawet downgrade rozwiązywał przeróżne problemy.

Czy oby Jesteś pewien że widziałeś takich co pomylili wtyczkę zasilającą cpu/vga, w przypadku nawet jeśli komuś udało by się wcisnąć wtyczkę to są dwa scenariusze, dobry zasilacz nie uruchomi się, nie dobry zasilacz uruchomi się uszkadzając zabezpieczenia nad-prądowe w karcie graficznej. A w przypadku autora wątku karta się uruchamia. Zdjęcie w załączniku.

Spsgx.png

Między płytą autora a gpu nie ma jakiejś przepastnej różnicy czasowej, więc płyta powinna widzieć tą kartę graficzną.  Ja rozumiem, stara płyta i nowa karta ale tu jest na odwrót, po za tym jak widzisz, zainstalował, system widzi ale stery się wysypują.

Co do wtyczek, był już nawet tutaj magik co wcisnął wtyczkę od eps do zasilania gpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj nie miałem na myśli błąd w identyfikacji GPU.

Biorę pod uwagę wiek karty możliwość zerwania się układu podczas np wymiany pasty termo-przewodzącej, również czasami demontaż karty jest przez przypadek nie prawidłowy i można przez nieuwagę urwać któryś z elementów SMD ( drobnica ) i może powodować to nieokreślone błędy.

Dlatego poprosiłem autora wątku że jednak jakby się postarał wrzucić w slot PCIe jakąś inna kartę było by bardzo miło i przybliżyło by możliwość diagnostyki usterki.

Pozdrowionka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi