Skocz do zawartości
effect

Najsilniejsze CPU (1150) do pasywnego chłodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

W swoim czasie zetknąłem się z zestawem zamontowanym na obudowie DimasTech - otwarta obudowa. Pracował tam Intel G3220 (53W) + Raijintek Ereboss Core i nie przekraczał 60 stopni w obciążeniu.

Zastanawiam się jaki najsilniejszy CPU można byłoby pasywnie schłodzić na LGA 1150 w otwartej obudowie + jaki radiator wybrać do tego celu.

Myślę konkretnie o prockach z oznaczeniem S, czyli 65 W i radiatorze ok. 1kg, począwszy od wspominanego Core lub Tisis Core (1050g), ewentualnie topowa Noctua lub Le Grand Macho.

Edytowane przez effect

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiatory od Noctuy itp. słabo pracują w pasywie, ze względu na gęste użebrowanie. Macho/HR-22 (to jest to samo) nada się lepiej, choć nie wiem, czy podoła w otwartej budzie, jest to raczej produkt przeznaczony do zamkniętych obudów z zamontowanymi wentylatorami, tworzącymi w środku jakikolwiek obieg powietrza. Mógłbyś też zainteresować się Scythe Ninja 4.

Co do procka, to zależy. Jak masz pomieszczenie, w którym jest choćby lekki przewiew, to znacząco poprawi wydajność pasywnego chłodzenia i pozwoli na zastosowanie mocniejszego CPU. Tak więc tutaj wszystko zależy od warunków w pokoju. Nie zapominaj też o różnicach temperatur w różnych porach roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam i3 4130T na tym Fortis HE1225 i wentyl 12cm na 340rpm.

temp.jpg

Buda otwarta, dyski hdd zawsze odłaczone (działam na ssd). Dźwięków brak, szmerów brak, ja bym sie zastanowił czy to naprawdę musi pracować pasywnie.

Edytowane przez sts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn wiem, że mogę skorzystać z 12/14cm wentylatora i obniżyć obroty - to zapasowy scenariusz, ale wcześniej chciałem skonsultować z ludzmi pomysł uruchomienia procka z oznaczeniem "S".

Pozostaje jeszcze i7 4790T (45W) lub wyjątkowo i7-6700T (35W) - tutaj myślę, że pasywnie nie będzie problemów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procki S czy T nie są jakoś specjalnie mniej ciepłe od zwykłych - TDP zdaje się tyczy częstotliwości bazowej i jeśli wyłączysz turbo to oczywiście będą się mniej grzały, ale i ich szybkość będzie niższa. Dużo efektywniejsze będzie zastosowanie cichego wentylatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz w ogóle ogarniętą resztę sprzętu? Pasywny, niećwierkający zasilacz z sensowną płytą w puszce która przekracza budżet 'ma działać'? Postawiłeś sobie wymagania co do wydajności skrzynki?

Jak nie bierzesz sprzętu na firmę to lepiej myśl o 4790K niż S. Zjechanie napięć i zegarów na początek jest lepszym pomysłem niż narzucanie sobie smyczy gotowcem. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz jeszcze wydajność Erebossa https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-raijintek-ereboss-core-czarny-0r100015-667937/

do tego cichy wentylator np: ten https://www.morele.net/be-quiet-silent-wings-2-pwm-bl031-618281/

i masz w cenie pasywnego cichy i wydajny zestaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Nemayu

Możesz też kupić płytę główną z opcją fan stop albo kontroler obrotów.
W spoczynku wszystkie wentylatory automatycznie się wyłączą(oprócz cpu_fan, który możesz podpiąć pod inne gniazdo), a pod obciążeniem, kiedy to i tak wszystko brzęczy wentylatory się uruchomią (u mnie brzęczenie elektroniki jest znacznie głośniejsze od 7 wentylatorów 14cm ustawionych na 450-500RPM i karty graficznej 900->1050RPM). Podstawa to porządnie wyciszona obudowa, najlepiej samodzielnie, a otwarta obudowa to najgorszy z możliwych pomysłów.

Jak znasz angielski to poprzeglądaj:
http://www.silentpcreview.com

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Ereboss pasywnie chłodził 53 W 2-rdzeniowca (3GHz) i dawał radę. No ale już trochę powątpiewam w jego możliwości przy 4/8. Dodatkowo jak Pan Dammeron zauważył, pominąłem fakt zbyt "gęstego" radiatora, ale tutaj przychodzą konstrukcje 2 wieżowe, jak Ereboss Tisis Core lub 1 wieża Thermalright HR-22.

Co do tego ostatniego, to doczytałem na portalu chłodzenie, że daje radę w trybie pasywnym z i5 4670K 4,2GHz, 1,33V (84W), a to dobry zwiastun. Dlatego myślę, że poradzi sobie z i7 z literką "S" bez OC (na tym mi nie zależy). Problem jest tylko z ceną :) i dostępnością względem Tisis Core i tu powstaje pytanie, czy ryzykować Tisis, czy polować na HR-22?

Ps.

Co do Turbo - jeśli będę potrzebował wytężonej i dłuższej pracy to oczywiście mogę odpalić wentylator - podstawą jest jednak pasywna praca.

Edytowane przez effect

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Nemayu

"doczytałem na portalu chłodzenie, że daje radę w trybie pasywnym z i5 4670K 4,2GHz, 1,33V (84W), a to dobry zwiastun"

Czy przypadkiem nie był on w zamkniętej obudowie z wentylatorami? Co znaczy daje rade? Poniżej 100*C? Jakiś link?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W skrócie - będziesz i tak miał wentylatory. Chcesz ciszy, to zamiast iść w pasywy i pół-otwarte budy, zainwestuj w dobrej jakości obudowę i ją wycisz matami - będziesz miał i ciszę, i porządne chłodzenie. Hałas z kompa to nie tylko wentylatory - piszczące cewki, HDD, napęd optyczny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W skrócie - będziesz i tak miał wentylatory. Chcesz ciszy, to zamiast iść w pasywy i pół-otwarte budy, zainwestuj w dobrej jakości obudowę i ją wycisz matami - będziesz miał i ciszę, i porządne chłodzenie. Hałas z kompa to nie tylko wentylatory - piszczące cewki, HDD, napęd optyczny...

Ten etap mam już za sobą. Tzn bawienie się obudowami. Jak dla mnie wybór obudowy zamknięta/otwarta to wybór estetyczny. Tylko w przypadku zamkniętej jest więcej roboty i większa inwestycja w finanse, jak i mniejsze szanse powodzenia. Także jeśli ktoś planuje takie przedsięwzięcie i jest na początku drogi, to ja ją odradzam, chyba że z jakiegoś powodu musi mieć zamkniętą obudowę.

Obecnie mam w 100% cichy komputer - też na Dimastechu, zero wentylatorów, nic nie piszczy, elektronika nie wydaje dźwięków - no chyba, że WD RED cyknie podczas uruchomienia głowicy - ale talerz będzie już tylko do backupu.

Po prostu chcę zmienić na mocniejszy procesor.

Także pozostaje sprawa: Ereboss Tisis Core czy HR-22 :)

Edytowane przez effect

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi