effect Opublikowano 4 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) W swoim czasie zetknąłem się z zestawem zamontowanym na obudowie DimasTech - otwarta obudowa. Pracował tam Intel G3220 (53W) + Raijintek Ereboss Core i nie przekraczał 60 stopni w obciążeniu. Zastanawiam się jaki najsilniejszy CPU można byłoby pasywnie schłodzić na LGA 1150 w otwartej obudowie + jaki radiator wybrać do tego celu. Myślę konkretnie o prockach z oznaczeniem S, czyli 65 W i radiatorze ok. 1kg, począwszy od wspominanego Core lub Tisis Core (1050g), ewentualnie topowa Noctua lub Le Grand Macho. Edytowane 4 Maja 2016 przez effect Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 4 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2016 Radiatory od Noctuy itp. słabo pracują w pasywie, ze względu na gęste użebrowanie. Macho/HR-22 (to jest to samo) nada się lepiej, choć nie wiem, czy podoła w otwartej budzie, jest to raczej produkt przeznaczony do zamkniętych obudów z zamontowanymi wentylatorami, tworzącymi w środku jakikolwiek obieg powietrza. Mógłbyś też zainteresować się Scythe Ninja 4. Co do procka, to zależy. Jak masz pomieszczenie, w którym jest choćby lekki przewiew, to znacząco poprawi wydajność pasywnego chłodzenia i pozwoli na zastosowanie mocniejszego CPU. Tak więc tutaj wszystko zależy od warunków w pokoju. Nie zapominaj też o różnicach temperatur w różnych porach roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 4 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) Mam i3 4130T na tym Fortis HE1225 i wentyl 12cm na 340rpm. Buda otwarta, dyski hdd zawsze odłaczone (działam na ssd). Dźwięków brak, szmerów brak, ja bym sie zastanowił czy to naprawdę musi pracować pasywnie. Edytowane 4 Maja 2016 przez sts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2016 Koszty będą niewspółmierne do efektu. Chyba że wyrwiesz coś na poziomie IFX-14 za grosze + normalny CPU + obniżanie zegarów i napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
effect Opublikowano 4 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2016 Tzn wiem, że mogę skorzystać z 12/14cm wentylatora i obniżyć obroty - to zapasowy scenariusz, ale wcześniej chciałem skonsultować z ludzmi pomysł uruchomienia procka z oznaczeniem "S". Pozostaje jeszcze i7 4790T (45W) lub wyjątkowo i7-6700T (35W) - tutaj myślę, że pasywnie nie będzie problemów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 4 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2016 Procki S czy T nie są jakoś specjalnie mniej ciepłe od zwykłych - TDP zdaje się tyczy częstotliwości bazowej i jeśli wyłączysz turbo to oczywiście będą się mniej grzały, ale i ich szybkość będzie niższa. Dużo efektywniejsze będzie zastosowanie cichego wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2016 Masz w ogóle ogarniętą resztę sprzętu? Pasywny, niećwierkający zasilacz z sensowną płytą w puszce która przekracza budżet 'ma działać'? Postawiłeś sobie wymagania co do wydajności skrzynki? Jak nie bierzesz sprzętu na firmę to lepiej myśl o 4790K niż S. Zjechanie napięć i zegarów na początek jest lepszym pomysłem niż narzucanie sobie smyczy gotowcem. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 4 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2016 Sprawdz jeszcze wydajność Erebossa https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-raijintek-ereboss-core-czarny-0r100015-667937/ do tego cichy wentylator np: ten https://www.morele.net/be-quiet-silent-wings-2-pwm-bl031-618281/ i masz w cenie pasywnego cichy i wydajny zestaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 5 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2016 (edytowane) Możesz też kupić płytę główną z opcją fan stop albo kontroler obrotów.W spoczynku wszystkie wentylatory automatycznie się wyłączą(oprócz cpu_fan, który możesz podpiąć pod inne gniazdo), a pod obciążeniem, kiedy to i tak wszystko brzęczy wentylatory się uruchomią (u mnie brzęczenie elektroniki jest znacznie głośniejsze od 7 wentylatorów 14cm ustawionych na 450-500RPM i karty graficznej 900->1050RPM). Podstawa to porządnie wyciszona obudowa, najlepiej samodzielnie, a otwarta obudowa to najgorszy z możliwych pomysłów. Jak znasz angielski to poprzeglądaj:http://www.silentpcreview.com Edytowane 5 Maja 2016 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
effect Opublikowano 5 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2016 (edytowane) Sprawdz jeszcze wydajność Erebossa https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-raijintek-ereboss-core-czarny-0r100015-667937/ Ten Ereboss pasywnie chłodził 53 W 2-rdzeniowca (3GHz) i dawał radę. No ale już trochę powątpiewam w jego możliwości przy 4/8. Dodatkowo jak Pan Dammeron zauważył, pominąłem fakt zbyt "gęstego" radiatora, ale tutaj przychodzą konstrukcje 2 wieżowe, jak Ereboss Tisis Core lub 1 wieża Thermalright HR-22. Co do tego ostatniego, to doczytałem na portalu chłodzenie, że daje radę w trybie pasywnym z i5 4670K 4,2GHz, 1,33V (84W), a to dobry zwiastun. Dlatego myślę, że poradzi sobie z i7 z literką "S" bez OC (na tym mi nie zależy). Problem jest tylko z ceną :) i dostępnością względem Tisis Core i tu powstaje pytanie, czy ryzykować Tisis, czy polować na HR-22? Ps. Co do Turbo - jeśli będę potrzebował wytężonej i dłuższej pracy to oczywiście mogę odpalić wentylator - podstawą jest jednak pasywna praca. Edytowane 5 Maja 2016 przez effect Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 5 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2016 "doczytałem na portalu chłodzenie, że daje radę w trybie pasywnym z i5 4670K 4,2GHz, 1,33V (84W), a to dobry zwiastun" Czy przypadkiem nie był on w zamkniętej obudowie z wentylatorami? Co znaczy daje rade? Poniżej 100*C? Jakiś link? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 5 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2016 Pasywne chłodzenie w budzie z przeciągiem. Trzymajcie mnie. :lol2: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
effect Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2016 Testowali w obudowie + wentyle z tego co widzę. No kuriozalny pomysł, ale jest to jakiś punkt odniesienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2016 W skrócie - będziesz i tak miał wentylatory. Chcesz ciszy, to zamiast iść w pasywy i pół-otwarte budy, zainwestuj w dobrej jakości obudowę i ją wycisz matami - będziesz miał i ciszę, i porządne chłodzenie. Hałas z kompa to nie tylko wentylatory - piszczące cewki, HDD, napęd optyczny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
effect Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2016 (edytowane) W skrócie - będziesz i tak miał wentylatory. Chcesz ciszy, to zamiast iść w pasywy i pół-otwarte budy, zainwestuj w dobrej jakości obudowę i ją wycisz matami - będziesz miał i ciszę, i porządne chłodzenie. Hałas z kompa to nie tylko wentylatory - piszczące cewki, HDD, napęd optyczny... Ten etap mam już za sobą. Tzn bawienie się obudowami. Jak dla mnie wybór obudowy zamknięta/otwarta to wybór estetyczny. Tylko w przypadku zamkniętej jest więcej roboty i większa inwestycja w finanse, jak i mniejsze szanse powodzenia. Także jeśli ktoś planuje takie przedsięwzięcie i jest na początku drogi, to ja ją odradzam, chyba że z jakiegoś powodu musi mieć zamkniętą obudowę. Obecnie mam w 100% cichy komputer - też na Dimastechu, zero wentylatorów, nic nie piszczy, elektronika nie wydaje dźwięków - no chyba, że WD RED cyknie podczas uruchomienia głowicy - ale talerz będzie już tylko do backupu. Po prostu chcę zmienić na mocniejszy procesor. Także pozostaje sprawa: Ereboss Tisis Core czy HR-22 :) Edytowane 6 Maja 2016 przez effect Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...