Skocz do zawartości
jumpes

Jaki zasilacz 4690K/GTX 780

Rekomendowane odpowiedzi

Ile masz kasy ?

Wstępnie proponuję XFX XTR lub EVGA SuperNova G2 - oba w wersjach 550W , oba w pełni modularne , mają certyfikat 80+ Gold i tryb półpasywny .

XTR kosztuje ~380 zł w morele.net , do EVGA musiał byś dołożyć ~70 zł , gwarancja to odpowiednio 2 i 7 lat , choć niby w przypadku XTR można przedłużyć gwarę do 5 lat .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zastanawiam się, czy 550W spokojnie wystarczy. Siedzę nad tymi kalkulatorami, czytam testy i wyczytałem, że 550W może być na styk.

EVGA G2 to fajna opcja, ale pomijałem do tej pory że względu na brak 650W wersji w Polsce. A co sądzicie o Corsair RM650X? Cena stosunkowo niska, jest 650W i bardzo dobre opinie zbiera.

A co do pytania - kasy trochę mam, ale na sam zasilacz to ewentualnie do 500zł, nie więcej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Nemayu

RM650X, bardzo dobry zasilacz, jeden z najcichszych.

RM650X ma wentylator sleeve-bearing, a RM650i wentylator FDB i corsair link. Jakbyś zastanawiał się nad różnicami.

RM650X ma znacznie lepszą kulturę pracę wentylatora w porównaniu do evga g2,a elektronicznie w sumie bez różnic.

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie nad RMi też myślałem, ale jednak te 530zł to już za dużo, szczególnie, że różnice są niewielkie.

Kusi mnie ten Corsair, ale dużo też czytam o tym, że CWT robi raczej wątpliwej jakości zasilacze. Z drugiej strony we wszystkich recenzjach właściwie wychwalany...

A jak z kwestią mocy? 550W rzeczywiście wystraczy? Bo w takim wypadku jest już trochę ciekawiej, jest EVGA G2 i Super Flower Leadex Gold, właściwie niedostępne w 650W u nas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

550W wystarczy , GTX780 testowany w parze z I7 3960X@4,5 Ghz i zasilany przez BQ 1200W ( certyfikat 80+ Gold - sprawność 90% ) w Crysisie 3 brał ~420W , po uwzględnieniu strat na PSU wyjdzie ~380W całkowitego poboru dla procka , karty i reszty bebechów z testowego kompa .

A tym masz , nowszy , 4-rdzeniowy i mniej prądożerny procek .

A te zasilacze mają ponad 500W mocy na linii +12V - XTR ma coś koło 530W , EVGA G2 ma prawie 550W na linii +12V , to samo SF Leadex 550W ( to chyba nawet identyczna konstrukcja jak G2 - obciążenie poszczególnych linii jest identyczne w tych PSU , dodatkowo SF robi zasilacze dla EVGA ) .

Co do Corsaira - badziewna była zwykła seria RM , RMx/RMi są już lepsze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat mam ochotę na 

Thermaltake Smart SE Gold 630W 140mm modularny

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=23308

Ale nigdzie dosłownie nigdzie nie mogę znaleźć testów tego zasilacza (tylko tych bronze). Ktoś ma, używa kojarzy coś? Warto? Czy może jakaś inna alternatywa w przedziale 300-360 pln?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi