MrNoBody Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2016 (edytowane) Witajcie, szukałem na forach coś ciekawego na temat tego notebook-a i nic ciekawego nie znalazłem, więc w skrócie postaram się wam opisać sytuację z moim Netbook-iem :wink2: Parę dni temu okazyjnie zakupiłem Asus-a 1215n : Intel Atom D525 2x1.8Ghz 2Gb ramu Nvidia ION 2 Drivers ver. 306.97 (jedyne z tych nowszych które działają) Windows 8.1 Pro 32-bity Głównie przed zakupem, chodziło mi tylko o filmy, a że jestem koneserem filmowym to bez HD się nie obędzie :> Przez pierwsze dwa dni "dosłownie :)" męczyłem się z wyborem systemu, począwszy od zacnego choć leciwego już windowsa 7 , a skończywszy na win 10 i ostatecznie padło na windowsie 8.1 32bity, myślicie że na tym koniec ? Nie ! zostały jeszcze sterowniki do karty graficznej. Gdy postanowiłem zaktualizować sterowniki to jak każdy udałem się na stronę główną Nvidii, wyszukałem odpowiednich dla tego modelu sterowników, po czym pobrałem odpaliłem instalację i BUUM !! "Program instalacyjny NVIDIA nie może znaleźć sterowników zgodnych z aktualnym sprzętem. Program instalacyjny zakończy pracę" :mur: JAKIM CUDEM ?? 8O skoro na stronie Nvidii wyraźnie jest napisane w zakładce "obsługiwane produkty" ION !! No dobra próbowałem na wiele sposobów i z pomocą innych sterowników, ale jak się domyślacie bez skutku. Aż tu nagle natrafiłem na Temat z którego dowiedziałem się że sterowniki w wersji 306.97 (dla tych którzy nie mogą znaleźć http://www.driverscape.com/manufacturers/asus/laptops-desktops/1215n/1073) działają bezproblemowo, więc pobrałem i się nie zawiodłem.. No dobra, gdy już się ze wszystkim uporałem i mogłem w końcu obejrzeć jakiś film, natknąłem się na kolejny problem (którego nie udało mi się jeszcze rozwiązać) mianowicie, po wybraniu na przykład na YouTube, bądź Cda.pl filmu z rozdzielczością 1080p działa płynnie :smile2: do czasu gdy nie wezmę na pełny ekran :cry: , w tedy zaczyna się kiszka... obraz chrupie, pikselizuje itd... Na szczęście gdy zejdę w dół z rozdzielczością do 720p jest już ok. Dodam jeszcze że po tym jak z ciekawości podłączyłem netbooka poprzez HDMI do TV Full HD i po wybraniu tego samego filmu o tej samej rozdzielczości ( czyli 1080p ) zgłupiałem... obraz ani razu się nie przyciął Ba !! nawet był w stanie odtworzyć Full HD w 60Fps.... a po odłączeniu od HDMI, domyślcie się sami :wacko:. Nie spodziewam się że ten netbook będzie mi w stanie odpalić Wiedźmina 3 :lol2:, no w sumie to by odpalił ale na tym koniec :wink: ale chciałbym by chociaż filmy się nie zamulały na pełnym ekranie :rolleyes: Jeżeli ktoś z was wie, albo miał taki problem i rozwiązał go to niech da znać :wink:. I jeszcze gdyby ktoś mi wytłumaczył dlaczego nvidia ION nie ma już nowszych aktualizacji, po mimo tego co napisałem odnośnie wprowadzania w błąd użytkowników Nvidii o podawaniu fałszywych informacji.. :) Edytowane 13 Maja 2016 przez MrNoBody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2016 Miałem tego netbooka, w swoim czasie był to bardzo ciekawy sprzęt. nVidia nie wprowadza w błąd, ION to nie to samo co ION2. Do wyjścia hdmi wysyłany jest sygnał z ION2. Do matrycy laptopa z tej nieszczęsnej integry Atoma D525, która jest po prostu tragiczna. Za moich czasów nie dawało się tego zmienić, przyporządkowywanie ION2 do uruchamianego playera nie działało, z tym że ja to robiłem na Win7. Nie sądzę jednak aby Win8 coś w tej kwestii zmieniał. Po wielu zmianach kodeków osiągnąłem to, że w zasadzie 90% materiałów 720p chodziło mi płynnie, a z 1080p może 25% na ION2. Nawiasem mówiąc jaki jest sens brania 1080p z YT i kierowania tego na matrycę, skoro matryca tego netbooka ma rozdzielczość 1366x768? To tylko dodatkowe niepotrzebne obciążenie dla karty sieciowej oraz procesora. Podsumowując: niczego z tym nie zrobisz. A nowszych aktualizacji nie ma dlatego, że cały ten Optimus okazał się kiepskim rozwiązaniem. ION2 poza tym modelem został zastosowany chyba w 2 czy 3 innych i to by było na tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrNoBody Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2016 (edytowane) Na samym początku wielkie dzięki za szybką odpowiedź :wink2: Zapomniałem dodać że filmy na pełnym ekranie zacinają się właśnie na nvidii nawet w 720p gdyż mam w panelu sterownia Nvidii możliwość przypisania każdemu programowi integre albo nvidię, a gdy przełączę na inegre to 720p działa płynnie. Po zaktualizowaniu do win 8.1, Intel 3150 dostał sterowniki z 2013 roku. Czyli gdy podłączam HDMI to z automatu obraz wysyłany jest z ION-a na TV, a po odłączeniu z powrotem wraca na kartę zintegrowaną ? Bez względu na to czy mam Nvidię przypisaną do danego programu ? A wiem że netbook używa w danym momencie Nvidię, gdyż pokazuję mi jej aktywność na pasku powiadomień. Może jedynym system który współgra w 100% z ION-em jest windows 7 ? Bo tych sterowników "306.97" nie próbowałem instalować na windows-ie 7. P.S Co do tej rozdzielczości i wyświetlanie 1080p na ekranie 1366x768 mija się z celem, ale żeby nawet 720p się przycinał ? Edytowane 14 Maja 2016 przez MrNoBody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2016 W panelu sterowania to i ja miałem możliwość. Tylko się to nie przekładało często na rzeczywistość. Podobnie "info na pasku powiadomień". Pozostaje Ci dobranie odpowiedniego zestawu kodeków, ja miałem tego netbooka około 3 lata temu, więc moje informacje będą tu bezużyteczne, bo od tamtego czasu w kodekach nastąpił duży postęp. Po prostu ten Optimus to straszne ścierwo, niedobrze zaimplementowane. Może jakoś tak to zrobili nieudolnie, że jak obraz idzie na matrycę jest w jakiś sposób generowany przez ION2, a potem musi jakoś "wrócić" i przejść przez tę integrę - nie wiem. Nawiasem mówiąc ta integra plus ten ION2 umożliwiają zrobienie na tym nebooku konfiguracji dwa monitory plus matryca (pulpit rozszerzony) i to działa bez zarzutu, czyli jak na tamte czasy super sprawa. To jedyna zaleta. Raczej zmierzaj w kierunku przyporządkowania: matryca-integra, to_co_pod_hdmi-ion2. Tak będzie z automatu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...