xslimakx Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Czesc! Sluchajcie mam maly problem, mam konto shellowe sciagnalem na nie plik poleceniem wget teraz prawde mowiac nie wiem jak pociagnac ten plik z serwera do mojego komputera. Jestem zalogowany przez ssh na tym serwerze jaka komenda moge wyslac ten plik do mojego komputera? Jakie jest polecenie w ftp linuxowym aby skopoiowac plik z serwera na lokalny komputer? Podobno mozna ten moj nieszczesny plik sciagnac jako poczte? Jesli tak to ja kto zrobic? Z gory dzieki za odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 hmmm istnieje cos takiego jak protokol ftp ;) Odpal u siebie jakiegos klienta i polacz sie ze swoim serwem i sciagnij to co chcesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 no ok poszlo przez X-owy gFTP ale nie zadowala mnie to bo wole konsole w linuxie... powiedz mi jak sciagnac to pod konsola? jak to jest z poleceniem 'scp' ??? Jak je zapisac aby sciagnac? Skladnie znam jakas z manuala podajcie mi jakis konkretny przyklad bo prawde mowiac nie wiem jak w tym poleceniu zapisac DESTINATION. :( A jesli chodzi o konsolowego ftpka to: daje mu: ftp ftp.adres.pl dir -daje mi liste plikow ktore tu sa ale nie moge znallesc polecenie odpowiadajacego za kopiowanie plikow na lokalny dysk :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liechmaster Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 a get i mget nie dziala? (mget to chyba podajesz kilka plikow np. mget *.zip ,itp) ale nie jestem pewien u mine dziala sciagam mgetem a laduje mputem. (pod windowsem) ale chyba to sa standardowe polecenia ptotokolu ftp a i jak masz klopoty ze sciagnietymi plikami (np sie nie otwieraja) to przed sciagnieciem wpisz bin (przelacza w binary mode) a jak chcesz widziec postep sciagania to wpisz hash ( bedzie pokazywac hashe (jeden hash to 2048bajtow)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Zawsze mozesz dac to jako zalacznik i wyslac sobie na poczte . Pod konsola polecam PINE bardzo fajnego plienta pocztowego (interfejs podobny do edytora pico ) ale wada tego jest to ze z poczty musisz to jakos sciagnac . A u siebie nie masz wgeta? tak zawsze szybciej . Jak nie znasz polecen to man ftp , man wget itd. albo same polecenia ftp --help wget --help powinno dzialac ;) Problemy ? Pisz dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 dobra ciagne przez ftp poleceniem get :) ale prawde mowiac dalej nie rozumiem mimo ze przestudiowalem man do polecenia 'scp' jak napisac te hosty no bo skladnia polecenia w man jest: scp [-pqrvBC46] [-F ssh_config] [-S program] [-P port] [-c cipher] [-i identity_file] [-o ssh_option] [[user@]host1:]file1 [...] [[user@]host2:]file2 podajcie mi przyklad takiego polecenia kopiujacego plik jakikolwiek z jakiegokolwiek hosta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 12 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2003 powiedzcie mi jeszcze jedna rzecz w tej chwili mam jedna kieszen w kompie na jednym dysu jest RH 9 na drugim XP wymieniam je sobie jak wsadze dwa dyski i bede chcial miec mozliwosc wyboru systemu oderacyjnego z menu Gruba to do pliku /etc/grub.conf musze dodac opcje uruchamiania XP jak to bedzie mniej wiecej wygladac? dysk z XP bedzie jako primary slave partycja pierwsza. wiec dodaje: title Windows XP root (hd1,1) tak??? czy rootnoverify??? znalazlem gdzies info ze trzeba po tym dodac jeszcze: chainloadres +1 - co to jest??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 12 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2003 Grubem nigdy sie nie bawilem bo nie widzialem potrzeby . Do LILO jest wiecej pomocy na necie pozatym ;) Niewiem jak w Grubie ale w LILO wygladalo to mniejwiecej tak : other= /dev/hda1 label= WinXP table= /dev/hda Tyle ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 12 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2003 tyle ze grub jest ladniejszy od lilo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Zawsze mozesz dac to jako zalacznik i wyslac sobie na poczte . Pod konsola polecam puttego bardzo fajnego plienta pocztowego (interfejs podobny do edytora pico ) ale wada tego jest to ze z poczty musisz to jakos sciagnac . E? Nie słyszałem o tym, aby putty był klientem pocztowym. Z tego co mi wiadomo to terminal ssh/telnet ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Zawsze mozesz dac to jako zalacznik i wyslac sobie na poczte . Pod konsola polecam puttego bardzo fajnego plienta pocztowego (interfejs podobny do edytora pico ) ale wada tego jest to ze z poczty musisz to jakos sciagnac . E? Nie słyszałem o tym, aby putty był klientem pocztowym. Z tego co mi wiadomo to terminal ssh/telnet ;] A co do scp: scp --help. Wszystko jest wyjaśnione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Za malo spie imyle nazwy , jasne ze jest tak jak mowisz . Juz poprawilem . Sorki za wszelakie utrudnienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...