JacekK74 Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2016 (edytowane) Po 9 latach używania obudowy Cooler Master CM590 przyszedł czas na zmianę. Na placu boju pozostały dwie: - Fractal Design Define R5, - Thermaltake Suppressor F31. Proszę o pomoc w wyborze, ale bez argumentu że ta druga to kopia tej pierwszej :) Ewentualnie jestem otwarty na inne propozycje. Warunki: wyciszona do max 500 PLN koniecznie z jedną zatoką 5,25 zewnętrzną miejsce na co najmniej 4 dyski HDD 3,5 i 2 SSD 2,5 chłodzenie procesora to Thermalright Macho 120 - to odnośnie szerokości grafika to obecnie MSI GTX760 w planach zmiana na GTX970 - odnośnie długości nie wyższa niż 50cm - bo nie wejdzie pod biurko chłodzenie powietrzem ze względu na futrzaka w domu żadnych siateczek na froncie - tylko drzwiczki otwierane w prawo (zawiasy po prawej patrząc na front obudowy) i filtry mocno wskazane złącza usb, audio albo na froncie ale jeśli na górze to blisko krawędzi (inaczej nie będę miał do nich dojścia) bajery typu kontroler obrotów (to obsługuje mój zasilacz), świecące wentylatory, czytniki kart - całkowicie zbędne Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 20 Maja 2016 przez Jacekk44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2016 Brał bym Define R5 , jakoś Fractal bardziej do mnie przemawia niż TT . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2016 Tak spojrzałem na recenzje tego thermalright'a i do tej pory się zastanawiam jakim sposobem go pominąłem szukając obudowy skoro już był w sklepach.. Wybór zależy od twoich prywatnych preferencji. Obudowy różnią się detalami. Jeden recenzent podał, że w TT z przodu można zamontować 3 wentylatory, ale producent się do tego na swojej stronie nie przyznaje. W TT można zamontować 3 dyski HDD za tacką płyty głównej i 2 SSD nad zasilaczem. W Define 2 SSD za tacką. Pomijam oczywiście klatki na dyski. W TT masz filtry na topie i panelu roboczym, a w Define nie. Z drugiej strony ja w Define na topie po prostu podparłem jedną łopatkę moduvent na skos i też się nie kurzy i osobiście bardziej mi się podoba tak, niż filtr w TT. W Define przednie drzwiczki są na zatrzaski, a w TT na magnes. Niby w TT można zamontować 2 wentylatory na spodzie, ale jest krótszy niż Define R5, a w Define 2x 140mm wchodzi na styk, więc słabo to widzę i na zdjęciach też nie wygląda jakby 2x140mm miało się tam zmieścić razem z standardowym zasilaczem. Wymiary:Define: 462x 232 x 531mm TT: 497 x 250 x 515 mm Sprawdź jeszcze: NZXT S340/H440, Bequiet! Silentbase 600/800, Define S. Choć ja osobiście i tak wybrałem Define R5 i zrobiłbym to ponownie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2016 Jakim sposobem mam w obudowie 330R Ti dysk SSD 2.5 ??? W opisie obudowy jest podane; Wnęki zewnętrzne 5.25 cala 3 Wnęki wewnętrzne 3.5 cala 4 Obudowa https://www.morele.net/obudowa-corsair-carbide-330r-titanium-mid-tower-cc-9011071-ww-698723/ Dysk https://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-850-pro-256gb-sata3-mz-7ke256bw-660210/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2016 (edytowane) Obudowa ma piwnice w zestawie. Na tej piwnicy masz 2 sloty ssd... a za tacką wiesza się 3 dyski 3,5".Youtube twoim przyjacielem. "Jakim sposobem mam w obudowie 330R Ti dysk SSD 2.5 ???" No i się zgubiłem. O co ha z tym pytaniem i z tą obudową? O to się pytasz? https://www.morele.net/kingston-adapter-od-2-5-do-3-5-sanki-sna-br2-35-635388/ Edytowane 21 Maja 2016 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK74 Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2016 Sprawdź jeszcze: NZXT S340/H440, Bequiet! Silentbase 600/800, Define S. Choć ja osobiście i tak wybrałem Define R5 i zrobiłbym to ponownie. NZXT S340/H440 oraz Define S nie mają zewnętrznej 5,25. Bequiet! 600/800 nie podoba mi się. 330R Ti Fajna obudowa ale muszę wpakować 6 dysków. W Define R5 zrobię to bez problemów, w TT Suppressor F31 będę musiał w tym celu dokupić to: http://www.thermaltake.com/products-model.aspx?id=C_00002755 co pozwoli zamontować dwa SSD, 3 HDD będą w ramkach, czwarty w zatoce 5,25 (zgodnie z instrukcją można tak zrobić). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2016 Jakim sposobem mam w obudowie 330R Ti dysk SSD 2.5 ??? przestań pitolić :zonk: a zacznij używać mózgu ps i nie rób siary na forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK74 Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2016 Okazało się, że obudowa na zasilacz do TT nie jest dostępna w polskiej dystrybucji. Mogę ją kupić w niemieckim TT za jedyne 35 EUR (z przesyłką). Tym sposobem mój problem został rozwiązany. Zamówiłem dziś Define R5. Dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...