LoRdKwiateK Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2016 Witam, jestem fanem gry Settlers 4 a mam windows 10 na którym gra nie odpala. Po zmianie nawet na 800x600 gra nie startuje, pojawia się czasem czarny ekran i gra zostaje w pasku menu, zostały ustawione też tryb zgodności i uprawnienia administratora, co mógłbym zrobić by działało gdyż na win 7 grałem bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2016 Z tego co wyczytałem na sieci to DXGL może pomóc . To oparta na OpenGL biblioteka dll zastępująca systemowy plik ddraw.dll . Inna opcja to postawienie Win Xp lub Win 7 na wirtualce - jak masz Win 10 Pro z obsługą Hyper-V ( i procka który to obsłuje ) to po prostu doinstalujesz XP mode do systemu . Jak nie masz obsługi Hyper-V z poziomu systemu lub nie chcesz się bawić z XP Mode to możesz użyć VMWare Lub Virtual Box i tam zainstalować normalnie XP lub Win 7 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2016 S4 to w sumie s3, wiec pewnie bez podmianki pliku exe beda problemy - a takie byly na wszystkim od w7 w zwyz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoRdKwiateK Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2016 DXGL należy jakoś podmienić czy coś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2016 Nic nie muszisz podmieniać . Instalujesz go i potem przy kongfiguracji dodajesz plik exe gry którą chcesz odpalić . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoRdKwiateK Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2016 ok tak zrobiłem, przy 1152x648 pojawia się czarny ekran, muzyka z gry i Fatal error Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugger Opublikowano 18 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2016 Spróbuj ustawić full screen mode w ustawieniach DXGL Config powinno pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frozz Opublikowano 9 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2017 Hej, mam Win10 + Settlers 4 Gold Edition i moge potwierdzić że rozwizaniem był DXGL. Przy pomocy DXGL (ten soft znajdziecie na pierwszej stronie w google www.dxgl.org i pobieracie najnowszą instalke pod windowsa) wskazujesz na plik S4_Main.exe w katalogu gry (podfolder "exe"). Następnie ustawiasz 3 opcje z prawej strony: Video mode: Aspect corrected stretch Screen aspect ratio: 16:9 (w sumie może inne) Fullscreen window mode: Resizable window Dodatkowe info: - Jeśli mieliście skrót do gry z ustawionymi trybami zgodności ze starszym windowsem, to je wyłączcie bo wywali wam Error Exception przy uruchamianiu gry - Filmiki mogą nie działać, trzeba je przeklikać przy uruchamianiu gry - Gdyby w trakcie grania, ziemia na planszy zmieniła się w czarną plamę to polecam zmienić rozdzielczość w grze na mniejszą i ponownie na naszą. To powinno naprawić problem. Pozdro 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidjkjkjk Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2018 A co z dodatkiem, jeżeli po zrobieniu tak jak u góry pisał Pan. Przeszedłem już nawet kampanie mrocznego plemienia, ale kiedy chce włączyć misję z dodatku np trojanie i eliksir mocy to wyskakuje mi komunikat ,, włóż płytę do napędu...'' Czy ktoś ma na to jakieś obejście? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deton24 Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2018 (edytowane) Zobacz wersję z GOG. Może ma lepsze wsparcie dla nowszych systemów (nie wiem dokładnie w jakim zakresie) i ma te dwa dodatki. Skoro to zakładając oryginał, i wersja pudełkowa, to włóż płytę do napędu. Jak nadal nic, spójrz tutaj: https://www.download.net.pl/jak-uruchamiac-stare-gry-zabezpieczone-przez-securom-lub-safedisc-w-windows-10/n/7312/ Zwłaszcza jeśli to W10. Edytowane 24 Września 2018 przez deton24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidjkjkjk Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2018 Co to wersja GOG Najdziwniejsze jest to że płytę mam w napędzie, a pokazuje się komunikat, że jej tam nie ma po włączeniu misji z dodatku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sum2903 Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2018 (edytowane) hallo mam problem robię wszystko jak należy i przy odpalaniu gry wyskakuje mi error, że nie znaleziono punktu wyjścia pomocy. zdjęcie errora Edytowane 4 Listopada 2018 przez sum2903 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinalonga Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2019 mam oryginalną płytę settlers IV nie można zainstalować ponieważ odpalanie setup nic nie daje, nic się nie dzieje, czy ktoś może pomóc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinalonga Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2019 może, skoro nikt nie chce odpowiedzieć to proponuję zainstalowanie na moim laptopie z win 10 tej gry z oryginalnej płyty, za odpłątnością oczywiście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodo2111 Opublikowano 1 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2022 potwierdzam, że dxgl pomógł tylko mam problem z uruchomieniem misji w jeden gracz, misje w dodatku działają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...