Varessen Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2016 Witam. Po weekendzie będę zamawiał nowy monitor głownie do grania, jestem zdecydowany na 144 Hz, ponieważ widziałem jak taki monitor pracuję i po prostu muszę go mieć :) Na oku mam konkretnie 3 modele monitorów, wszystkie TN, wszystkie 144 Hz, dwa z nich posiadają Freesync, którego nie będę mógł używać (posiadam 280x :(, kartę będę wymieniał w ciągu 2 miesięcy więc za niedługo). Ogołnie nie znam się na monitorach dlatego pytam Was o opinie, mój budżet to ~1500zł a propozycję to: https://www.morele.net/monitor-asus-mg248q-881573/ https://www.morele.net/monitor-iiyama-g-master-red-eagle-gb2488hsu-636024/ https://www.morele.net/monitor-benq-xl2411z-631226/ Brat posiada Benq, widziałem, że po dobrym ustawieniu wyświetla kolory na bardzo fajnym poziomie (żywe i wyraziste), zastanawiam się czy ten Asus i Iiyama też potrafią wyświetlić kolory na takim poziomie jak ten Benq. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2016 Ten Asus byłby najlepszy, przy czym najlepszy to pojęcie względne. Ja ogólnie odradzam tego BenQ bo ostatnio pojawiają się tutaj "obrońcy Hz", co wg nich jak masz 144Hz to możesz oczy zajechać sobie bo już jakość obrazu jest nieważna. Ww BenQ to kupa pod względem kontrastu i odwzorowania kolorów. Ten Asus też tyłka nie urywa ale już ma chociaż ten kontrast na przyzwoitym poziomie (~650:1 vs 800:1). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varessen Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2016 A ten iiyama, ktos sie wypowie na jego temat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2016 A ten iiyama, ktos sie wypowie na jego temat? Iiyama ma to do siebie, że jeśli znajdziesz jakąś dobrą recenzję tego modelu to będziesz wiedział co tam jest w środku. Bez tego można sobie zgadywać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varessen Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2016 (edytowane) Musze w takim razie jutro jak bede na kompie siedzial poszukac jakis recenzji. Czyli z tego co piszecie monitor ktory bedzie mial z nim lepszy kontrast, bedzie mial ladniejszy obraz tak? Ps. Pytanko, na co bardziej patrzec, kontrast dynamiczny czy kontrast statyczny, czym to sie rozni ;p Edytowane 26 Maja 2016 przez Varessen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2016 Raczej nie znajdziesz. Iiyama to zagadka, oni sami nie wiedzą na czym to robią :P Kontrast statyczny, wyjaśnienie dlaczego masz na wiki. Szczerze? Moda na 144Hz na tandetnych matrycach trwa w najlepsze. Ja bym nie brał żadnego z tych ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keepie Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2016 A widziałeś Asus VG248QE? To też 144Hz, posiada AdaptiveSync który będzie współpracował zarówno z twoim obecnym 280x jak i każdą inną kartą, zużywa mniej prądu, kontrast ma jak ten MG248Q ale jest tańszy. To porównywalne monitory ale ten jest tańszy, w dodatku morele wysyłają kurierem gratis. Wydaje się rozsądniejszym zakupem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varessen Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2016 Odświerzam temat. Mianowicie zakupiłem tego iiyame, niestety trafiła mi sie wadliwa sztuka, poniewaz po 5 min uzywania monitor mi "zgasł". Obraz byl widoczny patrzac pod bardzo ostrym katem i tylko przy mocnym poswieceniu na matryce, zglosilem sprzedawcy, wyslalem na gwarancje i tu zaczela sie zabawa. Przed samym wyslaniem dzien pozniej sprawdzilem go jeszcze raz i obrazu dalej nie bylo widac. Dzisiaj otrzymalem informacje i filmik ze u nich dziala :D Nie ogarniam o co chodzi, ktos ma jakis pomysl co z tym dalej zrobic? Niby sprawdzaja go jeszcze i testuja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 (edytowane) Sory, że wcześniej Ci nie napisałem. Rzadko zaglądam do tego działu. Jak jest taka możliwość, oddaj im tą iiame i weź Benq(link poniżej),albo tego co Wybrałeś Asus-a; https://www.morele.net/monitor-benq-xl2430t-667853/ https://www.morele.net/monitor-asus-mg248q-881573/ Z tańszych monitorów 24`` 144hz fhd jest Acer i myślę,że wiele nie różni się oprócz FreeSync..itp.. od droższej cenowo konkurencji; https://www.morele.net/monitor-acer-gn246hlbbid-um-fg6ee-b06-770042/ Edytowane 9 Czerwca 2016 przez pablo27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 Taa, jeszcze większe <span style='color: red;'>[ciach!]</span>o mu poleć, na 100% będzie zadowolony ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varessen Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 Mieli mi go dzisiaj wyslac zebym sprawdzil jeszcze raz u ebie, po czy dostem kolejnego maila ze technik stwierdzil ze jeszcze go zostawi do jutra, od nowa zaprogramuje plyte i potestuje;p wiec pewnie cos jest na rzeczy ^^ monitor w ratach wiec oddac chyba nie moge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 Taa, raty. Ewidentnie padło podświetlenie więc należy się wymiana na nowy, bez znaczenia czy na raty czy nie. Przecież oni nie dają Ci rat tylko jakiś bank, im się hajs na koncie zgadza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 Oddać zawsze możesz. Wypowiadasz umowę kredytu i tyle. Znaczy jest odstąpienie od umowy, powinien być zawarty odpowiedni druk. W jakimś określonym czasie zdaje się że jest to bezkosztowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2016 (edytowane) Odkop i podpinka. Szukam w okolicy 1k czegoś w 144Hz. Czy Acer XB240Hbmjdpr Predator z polecanych na portalu to sensowny strzał, czy szukać czegoś innego? P.S. Docelowo (jak już wyjdzie) ma obsługiwać coś pokroju GTX 1070. Edytowane 13 Czerwca 2016 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...