pdpiotrek2 Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2016 Witam, mam płytkę EVGA 780i SLI 132-CK-NF78.Do tego mam E8400 3.0 GHz bez oc.Pasty termoprzewodzące na chipsecie były wymienione, i na sekcje zasilania nowe termopady.Mimo to w biosie widze zaskakujące temperatury.Procesor 33`C, MB 35`C MCP 97`C <--- To ostatnie to chipset.Jak moge to schłodzić?Gdzie mogę dostać ew. bloki wodne do tej płyty ?Macie jakieś pomysły ?PS. Dodam, że ustawienia w biosie zostały zresetowane i napięcia są niskie, nic nie jest podkręcone, a chipset sie grzeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2016 MCP 97`C <--- To ostatnie to chipset. a chipset sie grzeje I te 97 st. C jest pewnie ciągle i się nie zmienia? Sprawdzałeś temp chipsetu palcem czy tylko bazujesz na wskazaniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2016 Kompletnie nie udana seria chipsetów właśnie z powodu wysokich temperatur. Inwestowanie w chłodzenie wodne tego trupa to pieniądze wyrzucone w błoto. Taptaptap Mlais M52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdpiotrek2 Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2016 miałem wentylek, który schładzał do 60`C przy oc e8400 @4.6GHz, ale był bardzo głośny i musiałem go przylepiać na taśme i i tak sie odklejał chipset pokazuje dobrze, jestem tego na bank pewny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2016 Pasty termoprzewodzące na chipsecie były wymienione, i na sekcje zasilania nowe termopady. Zrób eksperyment. Zdejmij chłodzenie, wyczyść pastę, zamontuj chłodzenie ponownie, weź kartkę papieru i sprawdź czy chłodzenie przylega do tego chipu, na którym jest pasta. Spróbuj podejść karteczką z każdej strony i sprawdzić czy chłodzenie nie jest krzywo i dolega jedną krawędzią, rogiem. Chodzi o to, że termopad może być zbyt gruby i przez to chłodzenie źle przylega do sąsiadującego chipu. Bierze się to z tego, że termpady montowane przez producentów sprzętu są miększe i lepiej się ściskają. Z 1 mm robi się np 0,2mm, z kupionych luzem z 1mm robi się 0,5mm. Przechodziłem to w lapku. Po wymianie termopada na gpu podskoczyła temp. na cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdpiotrek2 Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2016 Wie ktoś może gdzie mogę kupić bloki wodne pod tą płytę ? Przypominam : EVGA 780i SLI 132-CK-NF-78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2016 I co chcesz osiągnąć? Za wydane pieniądze znajdziesz normalną płytę na chipsecie P35. Taptaptap Mlais M52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...