trifek Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2016 (edytowane) Witam serdecznie, Mam problem z Windowsem 10 x64 :( Mianowicie podczas gry regularnie zawiesza mi się komputer. Zdarza mu się także zwiesić podczas normalnej pracy. Wymagania sprzętowe spełniam na spokojnie: 32 GB DDR4, i7 6700K, GF 970... Czy wie ktoś może co może być przyczyną problemu? Mam aktualizowanego na bieżąco Windowsa 10 i sterowniki od karty graficznej.... Bardzo proszę o pomoc, Mój komputer: 1. obudowa Gladius M35 Pure Black 2. SilentiumPC Fortis 3 HE1425 3. 2 x Crucial 16384MB 2400MHz Ballistix Sport CL16 (BLS2C8G4D240FSA) 4. ASUS Z170 PRO GAMING (bios 1805) 5. Intel i7-6700K 4.00GHz 8MB BOX 6. Samsung 512GB 2,5'' SATA SSD Seria 850 Pro 7. dysk twardy: Sandisk 240GB 2,5'' SATA SSD Ultra II 8. dysk twardy: WD 1TB 7200obr. 64MB BLUE 9. karta graficzna: MSI GeForce GTX 970 GAMING 4096 MB DDR5 10. zasilacz: XFX Core TS 550W 11. System Windows 10 x64 12. Nagrywarka BlueRay: Pioneer BDR-209DBK Edytowane 15 Czerwca 2016 przez trifek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2016 Rozumiem, że winny jest W10 i na wcześniejszych okienkach jest wszystko w porządku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2016 Podkrecales? Jesli tak to wroc na standardowe taktowanie. Sproboj wylaczyc c3 i c6 state w biosie (nie wiem czy to poprawili w nowych seriach, ale za czasow sandy bridge poxczas korzystania z offsetu wieszalo pc). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2016 Windows 10 wiesza się przy grach... i piszesz, że masz tak słownie w jednej grze. Może byś tak podał wersję windowsa 10, jaka gra w jakiej wersji, jakie sterowniki w jakiej wersji, jakie OC itd... Czy są jakieś komunikaty, bo "zawiesić" to może się na wiele sposobów. Na koniec specyfikację sprzętową i temperatury pracy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2016 32GB pamięci, sprawdź czy płyta ustawiła dobrze ich fabryczne parametry lub uruchom kompa bez jednaj pary (o ile to konfiguracja 4x8GB), jeśli w dwóch kościach to przełóż je do drugiej pary slotów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2016 Windows 10 wiesza się przy grach... i piszesz, że masz tak słownie w jednej grze. Wiesza sie podczas normalnej pracy i zapewne piszac 'gry' mial na mysli podczas grania, co wynika z kontekstu calej wypowiedzi. Mozesz jeszcze przeleciec pamieci memtestem, co by je wykluczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trifek Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2016 Mam taki komputer: obudowa Gladius M35 Pure Black SilentiumPC Fortis 3 HE1425 2 x Crucial 16384MB 2400MHz Ballistix Sport CL16 ASUS Z170 PRO GAMING Intel i7-6700K 4.00GHz 8MB BOX Samsung 512GB 2,5'' SATA SSD Seria 850 Pro dysk twardy: Sandisk 240GB 2,5'' SATA SSD Ultra II dysk twardy: WD 1TB 7200obr. 64MB BLUE karta graficzna: MSI GeForce GTX970 zasilacz: XFX Core TS 550W Ram z tego co widzę jest OK. Komputer ostatnio pracował 2 dni bez przerwy. Dzisiaj uruchomiłem grę DOOM i się zawiesił :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2016 (edytowane) Poszukaj w biosie C3 i C6 State, ustaw na disabled i zapisz ustawienia w biosie (najprawdopodobniej pod f10). Daj znac czy Ci to pomoglo. I jeszcze jedno, podkrecany masz cpu/gpu? Edytowane 5 Czerwca 2016 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trifek Opublikowano 10 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2016 (edytowane) ok, znalazłem ale nic nie pomogło :( Takie mam temperatury podczas gry w doom (tego najnowszego): - www.serwer1356363.home.pl/pub/s1.png - www.serwer1356363.home.pl/pub/s2.png - www.serwer1356363.home.pl/pub/s3.png Edytowane 10 Czerwca 2016 przez trifek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 10 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2016 Temperatura procesora za wysoka, tutaj można szukać problemów. Sprawdź czy wentylatorek na procku jest podłączony i czy nie na odwrót, oraz czy radiator na procesorze jest dobrze wpięty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trifek Opublikowano 10 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2016 radiator z tego co widzę jest okey.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 10 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2016 Nawet jesli temp sa wysokie, to cpu zbil by takty - spadek wydajnosci, a nie caly pc sie wieszal, ale i tak nalezaloby cos na to zaradzic, tylko ze autor tematu nie raczy odpisac kolejny raz czy cos bylo podkrecane czy nie. Jesli nie to mozliwe, ze chlodzenie zle zalozone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trifek Opublikowano 10 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2016 podkręciłem tylko i wyłącznie processor (aplikacją asusa). W sumie ta aplikacja automatycznie skonfigurowała to podkręcenie. Problem występuje zarówno przy podkręconym jak i nie podkręconym procesorze. Dziwne jest to , że czasami mogę pograć z 4h w gry 3d - a czasami po 30 minutach się zawiesza :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 10 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2016 (edytowane) Wejdz w bios i daj Load default setting -> f10 -> po restarcie bios i wczytaj ustawienia pamieci -> f10. Daj znac czy cos pomoglo. Jak nie sprawdz jeszcze pc bez gtx970 (najlepiej wymontuj z pc i podlacz monitor pod plyte glowna - integra intela). Wykluczymy karte graficzna. PS. chcesz podkrecac PC to daruj sobie te smieszne apki, bo ich "propozycje" - w szczegolnie vcore, moga ubic cpu. Poradnik znajdziesz na forum co i jak + troche czasu bedziesz musial poswiecic na potestowanie procesora OCCT, nadzorowanie temp i szukanie maks ustawien dla Ciebie. Edytowane 10 Czerwca 2016 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trifek Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2016 OK, dziękuje za informację. Myślałem że "fabryczna" apka Asusa "wie co robi" ;) Niestety restart BIOSu nie pomógł :( Wydaje mi się że to może kwestia Windowsa? System zawsze zawiesza się przy grach... może to kwestia jakiegoś trybu Windowsa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2016 Na początek: - aktualizacja biosu - bez oc cpu - pamięci 2133MHz @cl15 i sprawdzasz co się dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trifek Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2016 pkt 1 i 2 już zrobiłem,ale nic nie dało... CO mam dokładnie zrobić z tymi ramami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2016 Wybrać profil/ustawienia jak wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trifek Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2016 OK, sprawdzę dzisiaj i dam znać. Kompresowałem dzisiaj duże pliki (po 30GB) w WinRarze i komputer ani chwili się nie zawiesił (kompresja była na maksymalnych ustawieniach). Nie wiem czy to cenna informacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2016 (edytowane) Sprawdź na każdej kości pamięci ram z osobna, a jak masz możliwość sprawdź na innych - u mnie mam ten sam problem - komp się wiesza w kilku grach, czasami od razu, a czasami i po kilku godzinach nic. Kilka ładnych dni mi zajęło namierzenie o co chodzi - po wyjęciu "trefnej" kości "jak ręką odjął". Edytowane 11 Czerwca 2016 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2016 (edytowane) To w koncu tylko w grach czy w windzie tez? Moze karta graf jakas wadliwa? Robiles w koncu memtest? Edytowane 11 Czerwca 2016 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2016 Ale wiesza się i co się dzieje? Restartuje czy tak wisi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trifek Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2016 zawiesza się = przestaje reagować na wszystko... W czasie gry dźwięk mi "trzeszczy"/"piszczy" (zawiesza się), myszka i klawiatura przestają reagować.... Dzisiaj zawiesił mi się podczas logowania do systemu Windows.... Generalnie dzisiaj skompresowałem jakieś 200GB danych na ULTRA (obciążenie procka sięgało 94% i zajętość ramu ok 7 GB dla programu kompresującego) i się nie zawiesił.... Później musiałem wyjść i wyłączyłem komputer. Po powrocie włączyłem i podczas logowania się zawiesił... :( troszkę głupio się przyznać, ale nie wiem co to jest ten memtest :( znalazłem taki program: http://www.memtest86.com/ - o to chodzi? Ramy mam nowe, kupiłem jako komplet. Te profile pamięci właśnie próbuję ustawić, mam nadzieję że się uda :) Dziękuję bardzo za pomoc :) Jednak nie mogę znaleźć tych opcji od pamięci... :( Czy mógłbym prosić o informację gdzie mam wejść w tym BIOSie żeby znaleźć te profile? Jeszcze raz bardzo dziękuję za cierpliwość i pomoc :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2016 Masz 4 moduły ramu? Jeśli masz minimum zdolności manualnych, wyjmij dwie kości i zobacz co się dzieje. Jak problem będzie dalej, włóż wyjęte a wyjmij drugą parę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trifek Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2016 tak, mam 4 moduły. OK, to zrobię jak piszesz :) A te profile pamięci jak zmienić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2016 Co jeszcze można Ci poradzić- przedmówcy sporo już sugerowali... - na próbę zostaw tylko jedną kość pamięci, - masz możliwość sprawdzenia kompa na innym zasilaczu? - odłącz kartę graficzną i działaj na integrze- nie pograsz, ale do codziennego użytku styknie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2016 Ale to jest ważne, jak go zostawisz to resetuje się czy nie? Bo jak sam się zresetuje to dziennik systemowy powie Ci co się wysypało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2016 Podsumujmy, bo chlopak sie pogubi ;) 1. Tu masz poradnik do memtesta. Zrób test i daj znać czy sypnęło błędami. 2. Wyjmij kartę i pograj w jakieś mniej wymagane tytuły na integrze - dowiemy się czy karta powoduje te problemy. 3. Jak pc_max powiedzial, sproboj inny zasilacz, podaj odczyty napiec z bios. Pamieci ustawisz jak znajdziesz opcje z nazwa XMP -> wybierz jeden z pofili. Daj znac jak cos znajdziesz lub nie, to bedziemy kombinowac dalej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trifek Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2016 (edytowane) Czasami przy starcie systemu się zawiesza - i jedynie reset pomaga.... Jak już się uruchomi, to nie ma z nim problemów (nie licząc gier). W tej chwili zapuściłem tego memtesta - jak się skończy to podeślę wyniki :) Zasilacz jest ok - miałem przed obecnym kompie innego (na AMD) i nie było z nim problemów. Zasilacz też jest stosunkowo nowy - ma w tej chwili z 3/4 miesiące. Tak się zastanawiam, może zasilacz mam za słaby? Mam jeszcze prócz tego co pisałem powyżej podłączone: - 2x HDD (jeden bardzo stary 500GB Samsung) oraz w nowy Seagate 4TB - nagrywarka Pioneer BDR-209DBK Memtest NIC nie wykazał :) Edytowane 12 Czerwca 2016 przez trifek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2016 (edytowane) A jaka karte miales wczesniej? I czy testowales pc bez karty graficznej? Zasilacz powinien wystarczac o ile nie pada. Potestuj jeszcze wyciagajac kosci pamieci i np. odpalajac na 2, pozniej jedna wymien itd. Edytowane 12 Czerwca 2016 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...