Skocz do zawartości
nommad

Porada dla laika

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, chcialbym na dniach kupic nowe czesci na poskladanie komputera, z obecnegeo wezme naped dvd i dysk twardy. Komputer bedzie mi sluzyl do gier i przegladania internetu, karte graficzna planuje zakupic za ok 2msc jak amd wyda polarisy.

Co powiecie na taki zestaw?

Intel i3 6100

Zasilacz XFX TS550W  80+ Bronze   https://www.morele.net/zasilacz-xfx-ts550w-120mm-80-bronze-p1-550s-xxb9-379507/

8gb DDR4 Corsair Vengeance 3000Mhz    https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-8gb-2x4gb-3000mhz-cl15-black-cmk8gx4m2b3000c15-764771/

Plyta Glowna MSI Z170A-G43Plus    https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z170a-g43-plus-z170-ddr4-usb3-1-sata-3-hdmi-dvi-atx-784031/

Plyta glowna z chipsetem z170 z racji tego, ze planuje za ok rok zmienic procesor na lepszy z odblokowanym mnoznikiem i dokupic jakies porzadne chlodzenie. Plyte glowna chcialbym kupic za +/- 500zl i szczerze tak po opiniach to chyba ciezko znalezc cos lepszego niz ta MSI. Czy w tym zestawie wszystko bedzie ze soba wspolgralo a moze za mniej wiecej podobne pieniadze mozna zlozyc lepszy zestaw? w ogole jak myslicie w przyszlosci bedzie mi latwiej sprzedac sam procesor czy moze procesor+plyta glowna? bo juz sam nie wiem czy od razu na starcie inwestowac w docelowa plyte glowna czy moze lepiej oszczedzic teraz i kupic plyte na jakims gorszym chipsecie? z gory dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam.

Edytowane przez nommad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i5 jest bardziej przyszłościowe. Co raz więcej gier wykorzystuje więcej niź 2 rdzenie fizyczne.

Chyba, że to tego co aktualnie grasz Ci i3 wystarcza to wtedy najwyżej sobie później wymienisz, ale lepiej chyba wziąć i5 - chociaż 6400/6402p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta glowna z chipsetem z170 z racji tego, ze planuje za ok rok zmienic procesor na lepszy z odblokowanym mnoznikiem i dokupic jakies porzadne chlodzenie. 

daj sobie z tym spokój

bo za rok to bedą juz kaby lake i płyty z serii 200 [ i ramy o wysokim taktowaniu]

po co masz kupowac coś czego nie wykorzystasz przez rok a musisz za to zapłacic i w dodatku bedzie już to przestarzałe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba jednak faktycznie lepszym rozwiazaniem bedzie i5+ jakas budzetowa plyta glowna h110/b150, teraz pytanie widze ze sporo plyt glownych jest w rozmiarze mini/micro atx czy do takiej plyty glownej kupuje sie normalne pamieci ram czy musza byc jakies specjalnie, tak samo z obudowami czy wejdzie do zwyklej czy trzeba jakas dedykowana kupic dla tak malej plyty glownej i czy w przyszlosci nie bedzie jakis problemow z zamontowaniem karty graficznej? moze pytania smieszne, ale jestem kompletnie zielony wiec wole je zadac. przeszlo mi tez przez mysl kupic uzywany zestaw 4690k+z97...co do czipsetu h110 polecacie jakie plyt glowne? czy bardziej kierowac sie cena jesli juz bym sie zdecydowal?

Edytowane przez nommad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi