Skocz do zawartości
LinchpinPL

[GPU] i/lub [Monitor][GRY]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szykuję się do wymiany karty graficznej i/lub monitora. Aktualnie posiadam http://www.techpowerup.com/gpudb/b2144/gigabyte-gtx-760-windforce-3x-oc-rev-2 Chciałbym coś w miarę przyszłościowego, ale raczej nie super high-end typu GTX 1080 (3600 zł to trochę za dużo - myślę, że grafikę mógłbym kupić za ok. 2000 zł). Co do monitora - aktualnie posiadam LCD Philipsa 24". Chciałbym coś większego, kręcą mnie te wszystkie nowe zakrzywione modele. Seria monitorów Acer Z1, która ma się niedługo pojawić, zwróciła moją uwagę. Moje wątpliwości dotyczą przede wszystkim rozmiaru i częstotliwości odświeżania. Jak rozumiem, nie ma sensu kupować monitora o wyższych częstotliwościach (120/144) jeśli GPU nie wykręci tylu klatek, tak? Rozdzielczość 1920x1080 nie doskwiera mi za bardzo (przy 24"), ale gdyby dało się zestawić odpowiednie GPU z odpowiednim monitorem o wyższej rozdzielczości (rezygnując np. z wyższej częstotliwości odświeżania), to taki zestaw byłby atrakcyjny. No i kwestia FreeSync vs G-Sync, a tym samym AMD vs NVIDIA (skłaniam się ku NVIDII).

CPU: i5-4670K CPU @ 4.40GHz

MOBO: Z87-G43 GAMING (MS-7816)

RAM: 8GB DDR3

PSU: SilentiumPC Deus M1 550W

Nie spieszy mi się z zakupami. Mogę poczekać parę miesięcy, jeśli w tym czasie mają mieć miejsce jakieś ważne premiery (wyższe modele Polarisów?). A jeśli bardziej opłacałoby się wymienić wszystko, to też proszę o przyszłościowe sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam od dłuższego czasu zastanawiam się nad przesiadka na 1440p. G-Sync jest lepszy od FreeSync, ale jest drogi. Na rynku mało jest monitorów z G-Sync, najtańszy monitor z tą technologia w 1440p i odświeżaniem 144 Hz kosztuje 3000 zł a ma matryce TN dobrą ale TN (Asus PG278Q) . Model z IP (Asus PG279Q) kosztuje 3500 zł, ma odświeżanie 165 Hz. Brakuje wersji 60 Hz z dobrą matrycą w 1440p. Podobna sprawa jest przy 1080p (AOC G2460PG) tutaj odświeżanie 144 Hz już ma sens bo dobra karta da nam odpowiednio dużo fps, tyle że mamy same matryce TN (koszt 1600zł). Karty do 1440p to drogi GTX 1080 i 1070 już w lepszej cenie. Obie są w stanie zapewnić nam płynna grę w 1440p na wysokich detalach, ale monitor 144/165 Hz na ten czas jest nie potrzebny. Można uznać go za zakup przyszłościowy, bo następna generacja kart pewnie zmieni sytuację. Podsumowując: Asus PG279Q + GTX 1070 = ~ 5900 zł. O 1080 to już lepiej nie mówić bo to ponad 7000 zł. Droga zabawa, sam musisz zdecydować czy teraz warto to zrobić. Ja na razie czekam, może pojawi się większy wybór monitorów z G-Sync z dobrymi matrycami, poczekam jak będą wyglądać ceny kart niereferencyjnych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zostaniesz na 1080p, kupisz sobie monitor 144Hz z matrycą TN nawet taki z G-Sync w cenie 1600zł to starczy Tobie na nowego GTX 1070, albo używanego 980Ti. 144 Hz w 1440p z G-Sync jest możliwe za około 5300 zł  jeśli kupisz Asus PG278Q + GTX 1070, albo za 300 zł mniej jeśli uda się Tobie nabyć używanego GTX 980Ti za około 2000 zł i zrobić dobre OC. 

Edytowane przez bald86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast Swifta na TNce można kupic Della za 2500

http://www.x-kom.pl/p/267147-monitor-lcd-led-27-dell-s2716dg-czarny.html

Tylko nie wiem czy jest sens teraz inwestować w monitor - do końca roku  powinny powychodzić różne modele z HDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie wiem czy jest sens teraz inwestować w monitor - do końca roku  powinny powychodzić różne modele z HDR

Ten Dell też na TN. Najtańszy IPS 144 Hz z G-Sync to chyba Acer XB270HU (3200zł)

http://www.x-kom.pl/p/250320-monitor-lcd-led-27-acer-xb270hubprz-czarny.html

Edytowane przez bald86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jak PC w nowych grach nie wykręci 120/144klatek , to w starszych GTX1070 spokojnie tyle klatek osiągnie.

Moim zdaniem warto kupić monitor 2560 x 1440 144hz , ponieważ jak gra będzie leciała w tych około 80-90klatkach , to monitor ustawiony w panelu sterowania na 100/120hz z wyłączonym G-Sync/Free-Sync do gier będzie idealny. :mellow:

Ustawienie 120hz jest także idealne do pracy, czy przeglądania neta, bo tak nie męczy oczu jak 60hz.

Najlepiej jak monitor ma ochronę oczu od światła niebieskiego , flicker free...itp...

Matryca TN są tanie,ale najlepsze co do odwzorowania kolorów są matryce IPS/PLS..itp 120/144hz.

Kwestia kasy. O taki monitor mi chodzi; :>

Acer Predator 144hz IPS 27``

Edytowane przez pablo27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz przybliżyć o co chodzi z tym HDR w monitorach? O tym jeszcze nie słyszałem.

Nawet jak PC w nowych grach nie wykręci 120/144klatek , to w starszych GTX1070 spokojnie tyle klatek osiągnie.

Moim zdaniem warto kupić monitor 2560 x 1440 144hz , ponieważ jak gra będzie leciała w tych około 80-90klatkach , to monitor ustawiony w panelu sterowania na 100/120hz z wyłączonym G-Sync/Free-Sync do gier będzie idealny. :mellow:

Ustawienie 120hz jest także idealne do pracy, czy przeglądania neta, bo tak nie męczy oczu jak 60hz.

Najlepiej jak monitor ma ochronę oczu od światła niebieskiego , flicker free...itp...

Matryca TN są tanie,ale najlepsze co do odwzorowania kolorów są matryce IPS/PLS..itp 120/144hz.

Kwestia kasy. O taki monitor mi chodzi; :>

Acer Predator 144hz IPS 27``

O, zapomniałem o komforcie użytkowania związanym z wyższą częstotliwością odświeżania. Natomiast chyba nie do końca rozumiem w takim razie jak działa G-Sync/Free-sync. Wydawało mi się, że dostosowuje on refresh rate monitora do ilości klatek wysyłanych przez kartę - czyli np. przy 90 fps monitor ma 90 Hz i to cały czas dynamicznie się zmienia wraz z fpsami. Dlaczego napisałeś o *wyłączonym* G-Sync?

Jeśli chodzi o inne parametry monitora to dość istotny jest też dla mnie kontrast. AMOLED w telefonie robi tak ogromną różnicę, kiedy porównuję obraz z moim świecącym czernią LCD... Matryce VA mają najlepszą czerń?

A o serii monitorów Acer'a Z1 słyszeliście? Miała wyjść w czerwcu. Zakrzywione, 27", 30", 31,5", 1920x1080, 144 Hz. 27" i 31,5" są w formacie 16:9, a 30" w 21:9 (2560x1080).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego jeszcze wyłancza się G-Sync/V-Sync?

Reakcja w grach wtedy jest szybsza. 

Spróbuj z włączonym i wyłączonym.

Jak masz kase na monitor z G-Sync,to czemu nie. :>

Edytowane przez pablo27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDR ma poprawić jakość obrazu w monitorach lepiej pokazując różnicę między bardzo jasnymi i ciemnymi obiektami.

Dlaczego jeszcze wyłancza się G-Sync/V-Sync?

Reakcja w grach wtedy jest szybsza. 

:>

G-sync zaczyna się zachowywać jak Vsync dopiero przy zbliżeniu się do górnej częstotliwości na kilka klatek czyli jego wyłączenie przy 100 fps na monitorze 120Hz (pomijając, że teraz większość ma 144 albo i więcej) tylko szkodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDR ma poprawić jakość obrazu w monitorach lepiej pokazując różnicę między bardzo jasnymi i ciemnymi obiektami.

G-sync zaczyna się zachowywać jak Vsync dopiero przy zbliżeniu się do górnej częstotliwości na kilka klatek czyli jego wyłączenie przy 100 fps na monitorze 120Hz (pomijając, że teraz większość ma 144 albo i więcej) tylko szkodzi.

Ani nie zaszkodzi,ani dużo nie pomoże.Może jest niewielka dla oka różnica.

Jak na monitorze ustawionym na 120hz Masz około 100fps, to bez G-Sync gra się bardzo dobrze. :mellow:

Gorzej jak Masz monitor 60hz a gra Cs-go leci w 200-300fps-ach. :zonk:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AKTUALIZACJA:

Jako że ceny GTX 1070 zbliżają się do 2000 zł jakie jestem w stanie dać, zacząłem się rozglądać za monitorami. Znalazłem parę interesujących modeli, ale żaden nie jest idealny. Monitory jakie wpadły mi w oko to:

BENQ BL3200PT - 32", 16:9, 2560x1440, VA, płaski, 60 Hz, bez FreeSync/G-Sync - świetna ergonomia, możliwości regulacji, podstawa, pivot - około 2200 zł (jeden podejrzany sklep ma go za 2020zł, ale ma tylko 34 opinie).

BENQ XR3501 - 35", 21:9, 2560x1080, VA, zakrzywiony 2000R, 144 Hz, bez FreeSync/G-Sync - brak regulacji w pionie - ok. 3000 zł

SAMSUNG C27F591 - 27", 16:9, 1920x1080, VA, zakrzywiony 1800R, 60 Hz, FreeSync do 72 Hz - brak regulacji w pionie, podstawa = talerz :D - ok. 1400 zł

SAMSUNG LS34E790CNS - 34", 21:9, 3440x1440, VA, zakrzywiony 3000R, 60 Hz, FreeSync (nie wiem do ilu Hz) - regulacja w pionie - ok, 3350 zł <- do tej rozdzielczości w zasadzie od razu trzeba kupić tego GTX 1070, żeby grać komfortowo na wysokich detalach, co nie?

Nie gram w gry wyścigowe ani competitive FPSy, raczej RPG, trochę MOBA (casualowo) może w przyszłości Star Citizen jak w końcu wyjdzie. Od monitora siedzę ok. 80 cm. Zależy mi na dobrej czerni, więc interesują mnie właściwie tylko matryce VA i pochodne. Oglądam sporo video w formacie 16:9. Jestem w kropce. Pomóżcie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi