Skocz do zawartości
fuxmen

znikające miejsce

Rekomendowane odpowiedzi

jak naprawić w win xp mam ntfs błąd dysku przez który źle jest pokazywane wolne miejsce na dysku??

pliki zajmują 7,5 gb a dysk jest 9,7 gb a wyświetla mi że mam wolnego 400 mb a nie coś koło 2,2 gb

jak to naprawić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. a checkdiska robiłeś?

2. Sprawdzając, ile pliki zajmują, uwzględniłeś ukryte pliki?

3. Czy pliki w ntfs nie zajmują więcej miejsca niż zajmują, bo jeszcze informacje o prawach dostępu? (nie lolować mnie, pytam się, nie znam NTFS :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak naprawić w win xp mam ntfs błąd dysku przez który źle jest pokazywane wolne miejsce na dysku??

pliki zajmują 7,5 gb a dysk jest 9,7 gb a wyświetla mi że mam wolnego 400 mb a nie coś koło 2,2 gb  

jak to naprawić??

Scandisk , o ile pujdzie

domyslam sie ze nawala licznik wolnego miejsca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. a checkdiska robiłeś?

2. Sprawdzając, ile pliki zajmują, uwzględniłeś ukryte pliki?

3. Czy pliki w ntfs nie zajmują więcej miejsca niż zajmują, bo jeszcze informacje o prawach dostępu? (nie lolować mnie, pytam się, nie znam NTFS :P )

Same pliki więcej nie zajmują, ale na ntfs nawet na pustej partycji od razu jest zajęte nawet kilkadziesiąt MB, ale nawet to nie wyjaśnia tak wielkiej róźnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>>>> viod

pamieć wirtualna zajmuje jakieś 200 mb sama się ustala a pozatym to nie partycja systemowa więc tego nie dotyczy,

>>>>reyden

scandiska w xp nie ma a chkdsk to nie chce pójść

napewno nawala licznik wolnego miejsca ale jak go naprawić?

co do uprawnień to nie mam tam żadnych więc nie ma co zajmować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fuxmen, jesli masz zainstalowany pakiet symanteca (system works) to ustaw:

- "standard recycle bin" w zakladce "recycle bin"

- wylacz "enable protection" w zakladce "norton protection"

wszystko to jest we wlasciwosciach kosza ktore ulegaja zmianie po zainstalowaniu pakietu.

mialem kiedys podobny problem i okazalo sie ze norton tak sprytnie ustawil mi opcje kosza ze przetrzymywal skasowane pliki na dysku w ukrytym katalogu. zadne skanowanie nie bylo w stanie tego wykryc ani naprawic bo system uwazal to za cos normalnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam zainstalowane tylko norton antivirusa ale mam to na koszu powyłączałem to wszytko dla każdego dysku ale dalej 1,5 gb jest w<span style="color:red;">[ciach!]</span>e przez duchy chyba :(

update

jest tam 1600 plików ale nie weim jak je <span style="color:red;">[ciach!]</span>ć bo jak daję empty protected files i coś tam purase all to mignie to okno i nic nie wywali dodam, że mam zalogowanych dóch użytkowników naraz więc może przez to?

updatte 2

dałem na listę danych doodzyskania zaznaczyłem wszystki przy pomocy shifta i przycisłem prawy przycisk myszy i delete kilkanascie sekund i wszytko poszło się jebać

na c: przybyło 1 gb

na d: 1,5 gb

na e: koło 700 MB

na f: też koło 1,5 gb

dzięki wielkie!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi