Skocz do zawartości
novy154

CPU + MB, ~1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, 

składam zestaw, który będzie służył głównie do pracy (na co dzień głównie intellij i podobne narzędzia), sporadycznie do grania.
Nie mam wątpliwości, że potrzebuję SSD, sensownego zasilacza i 16GB ramu w zależności od wybranej platformy. Co do wyboru GPU - poczekam do premiery rx480.

Mam wątpliwości, jaki procesor wybrać:
W polecanych przez Was obecnie zestawach przejawiają się 2 opcje:
- i5-6400  ~800 zł
- MSI B150M  ~360 zł (lub dowolna inna płyta na tym chipsecie)

Ewentualnie, w ciut droższych zestawach:

- i5-6600k  ~1065 zł

- GA-Z170D-D3H ~ 540 zł

Pytanie, czy warto dokładać w moim przypadku do odblokowanego cpu? Pomijam gry, gdzie pewnie będzie to nieistotne, ale czy będę w stanie odczuć różnicę w codziennej pracy?

A może w ogóle zrezygnować ze skylake'a i pójśc w starszą podstawkę z i5-4690? Używkę pewnie jestem w stanie dostać w okolicach ~900zł. 

Edytowane przez novy154

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to nie będzie jakaś znacznie wymagająca praca to odblokowane procki można sobie odpuścić jak i droższe płyty, Skylake od premiery zdążył się dopracować i potanieć (płyty, ram), więc warto go wziąć, jeśli to ma być komputer na lata, w innym przypadku można eksperymentować z używkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.)-Czy warto dokładać do procesora z odblokowanym mnożnikiem?

-Jak kto woli.

.)-A może zrezygnować ze Skylake i pójść w starszą podstawkę?

- Nie,ponieważ nie ma sensu kupować przestarzałej technologii. :mellow:

- i5-6600 ~`979

- B150M ~` 355

lub

- i5-6600K ~` 1039

- GA-Z170-K3 ~` 499

Edytowane przez pablo27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No generalnie napisałem - na co dzień programuję, głównie korzystam z intellija, czasem ze dwie wirtualki itp. Może warto pójśc w 8 rdzeni?

Markok - jeszcze w żadnym posiadanym przeze mnie kompie nie zmieniłem CPU bez zmiany całej podstawki.

Edytowane przez novy154

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i5-6400 ma taktowanie 2.7-3.3turbo boost i będzie wolniejszy od i5 6600 3.3-3.9 a z kolei 6600K na standardowym taktowaniu bez oc,po włączeniu funkcji turbo boost ma 3.5-3.9.

Płyte główną Gaming poleciłem,bo była tańsza do tej co Wybrałeś, a jest porównywalna parametrami.

To czy warto pójść w osiem rdzeni,zależy głównie  od tego jaką kwotę chcesz przeznaczyć,chyba,że chodzi Ci o 8rdzeni od AMD. :wink2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi