novy154 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2016 (edytowane) Hej, składam zestaw, który będzie służył głównie do pracy (na co dzień głównie intellij i podobne narzędzia), sporadycznie do grania.Nie mam wątpliwości, że potrzebuję SSD, sensownego zasilacza i 16GB ramu w zależności od wybranej platformy. Co do wyboru GPU - poczekam do premiery rx480.Mam wątpliwości, jaki procesor wybrać:W polecanych przez Was obecnie zestawach przejawiają się 2 opcje:- i5-6400 ~800 zł- MSI B150M ~360 zł (lub dowolna inna płyta na tym chipsecie)Ewentualnie, w ciut droższych zestawach: - i5-6600k ~1065 zł - GA-Z170D-D3H ~ 540 złPytanie, czy warto dokładać w moim przypadku do odblokowanego cpu? Pomijam gry, gdzie pewnie będzie to nieistotne, ale czy będę w stanie odczuć różnicę w codziennej pracy?A może w ogóle zrezygnować ze skylake'a i pójśc w starszą podstawkę z i5-4690? Używkę pewnie jestem w stanie dostać w okolicach ~900zł. Edytowane 5 Czerwca 2016 przez novy154 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markok Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2016 Jeżeli to nie będzie jakaś znacznie wymagająca praca to odblokowane procki można sobie odpuścić jak i droższe płyty, Skylake od premiery zdążył się dopracować i potanieć (płyty, ram), więc warto go wziąć, jeśli to ma być komputer na lata, w innym przypadku można eksperymentować z używkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2016 (edytowane) .)-Czy warto dokładać do procesora z odblokowanym mnożnikiem? -Jak kto woli. .)-A może zrezygnować ze Skylake i pójść w starszą podstawkę? - Nie,ponieważ nie ma sensu kupować przestarzałej technologii. :mellow: - i5-6600 ~`979 - B150M ~` 355 lub - i5-6600K ~` 1039 - GA-Z170-K3 ~` 499 Edytowane 5 Czerwca 2016 przez pablo27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novy154 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2016 (edytowane) No generalnie napisałem - na co dzień programuję, głównie korzystam z intellija, czasem ze dwie wirtualki itp. Może warto pójśc w 8 rdzeni? Markok - jeszcze w żadnym posiadanym przeze mnie kompie nie zmieniłem CPU bez zmiany całej podstawki. Edytowane 5 Czerwca 2016 przez novy154 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2016 i5-6400 ma taktowanie 2.7-3.3turbo boost i będzie wolniejszy od i5 6600 3.3-3.9 a z kolei 6600K na standardowym taktowaniu bez oc,po włączeniu funkcji turbo boost ma 3.5-3.9. Płyte główną Gaming poleciłem,bo była tańsza do tej co Wybrałeś, a jest porównywalna parametrami. To czy warto pójść w osiem rdzeni,zależy głównie od tego jaką kwotę chcesz przeznaczyć,chyba,że chodzi Ci o 8rdzeni od AMD. :wink2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...