bald86 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2016 (edytowane) Witam. Zastawaniem się nad kupnem monitora. Moje typy to: Eizo EV2450, Dell U2415.A może coś innego o podobnych parametrach i cenach? . Monitor będzie służył do gier, filmów i internetu. Zależy mi w pierwszej kolejności na najlepszej jakości obrazu. Z mojego monitora iiyama X2483HSU (kupiłem bo miał dobre opinie) nie jestem zadowolony. Według mnie średnie kolory, brak regulacji gammy, mała możliwość dostosowania poziomu ostrości obrazu... na poziomie 2 za ostry na 3 mało ostry i jest lipa. Edytowane 7 Czerwca 2016 przez bald86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2016 Dell U2417H to taki monitorek do wszystkiego: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2417hj.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2016 Stawiałbym na propozycję FxJ (chyba pierwszy raz) - dell u2515. Większa rozdziałka, pełne 8bit, a nie 6+FRC... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bald86 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2016 Panowie nic powyżej 1080p bez G-sync nie wchodzi w grę. Poproszę coś "wow" w Full HD od 22 do 24 cali. A jeśli nic takiego nie ma to zostaje mi jednak jakiś drogi Asus z IPS 1440p i G-sync. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bald86 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2016 (edytowane) Lipa to na pewno Vsync to już wiem i mam go dość. A co do G sync to są testy monitorów Asus czy Acer wykonane przez polskie redakcje i biorąc pod uwagę ich opinię mam inne zdanie co do tej technologii. Edytowane 7 Czerwca 2016 przez bald86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bald86 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2016 A jak wypada ten Asus MX25AQ w porównaniu z Dell U2515H ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bald86 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2016 Brak VESA brak pivot brak regulacji wysokości i niepotrzebne głośniki - w asusie Bardziej interesuje mnie jakość obrazu :-) Niż sprawy konstrukcyjne. Który będzie lepszy pod względem wyświetlanego obrazu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2016 (edytowane) mała możliwość dostosowania poziomu ostrości obrazu... na poziomie 2 za ostry na 3 mało ostry i jest lipa. Najlepiej ustaw na wartość neutralną, czyli taką, gdzie dezaktywowane jest filtrowanie (by nie było ani filtra wyostrzającego, ani rozmywającego - one tylko zniekształcają obraz). Jeśli przy takim ustawieniu obraz masz rozmyty (zakładam oczywiście rozdzielczość natywną itd.), to pozostaje zakup monitora z większym upakowaniem pikseli. Według mnie średnie kolory, Konkretnie, co z nimi nie tak? Edytowane 8 Czerwca 2016 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bald86 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2016 Najlepiej ustaw na wartość neutralną, czyli taką, gdzie dezaktywowane jest filtrowanie (by nie było ani filtra wyostrzającego, ani rozmywającego - one tylko zniekształcają obraz). Jeśli przy takim ustawieniu obraz masz rozmyty (zakładam oczywiście rozdzielczość natywną itd.), to pozostaje zakup monitora z większym upakowaniem pikseli. Konkretnie, co z nimi nie tak? Tak właśnie mam ustawiony monitor. iiyama skopała sprawę, bo jest regulacja ostrości od stopnia 1 do 5. Nie mogę tego ustawić pod siebie. W starym monitorze miałem skale od 0 do 100 i skok co 2 oczka (Samsung LS22C300BS) do tego Samsung miał TN a kolory były lepsze. Na iiyamie są jak dla mnie są średnie, czyli mało żywe, trochę sprane. To nie to czego bym oczekiwał. Na telefonie mam IPS w Sony Z2 i kolory są naturalne, żywe, ale nie przesycone (porównuje tylko kolory, nie oczekuje od monitora PC właściwości ekranu telefonicznego o ppi ponad 400). Brak regulacji gammy jeszcze zniosę bo mogę to zrobić w panelu NVIDIA, ale ostrości nie poprawię. Podsumowując im dłużej siedzę przy tym monitorze (mam go od stycznia, myślałem że jakoś uda mi się przystosować... ale nic z tego) tym bardziej mam go dość. Chcę kupić coś dobrego co mnie zadowoli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2016 Na obecnym monitorze też możesz uzyskać bardziej nasycone kolory - wystarczy poszukać innego profilu barw (może od innego modelu, z wystarczająco wąskim gamutem). Dzięki temu w każdej aplikacji korzystającej z profilowania uzyskasz jaskrawsze kolory (czyli np. Firefox dla internetu, MPC-HC dla filmów, systemowa przeglądarka zdjęć dla zdjęć). Inne rozwiązanie, to poszukaj w menu monitora opcji nasycenia barw (saturation). Jeśli jednak chcesz nowy monitor, to sugeruję wybrać model z szerszym gamutem, by byłą pewność, że nasycenie na pewno nie będzie za małe. ps. możliwe że laptop przesycał kolory - bez kontroli kolorymetrem nie wiadomo w czym problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bald86 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 Jeśli jednak chcesz nowy monitor, to sugeruję wybrać model z szerszym gamutem, by byłą pewność, że nasycenie na pewno nie będzie za małe. A Ty jaki monitor byś polecił ? Chłopaki pisali wyżej o Dell U2515H. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 (edytowane) Na początku też bym polecił Ci ten model, ale po tym co opisałeś z nasyceniem, nie wiem czy nie lepiej byłoby szukać czegoś szeroko-gamutowego, np. Dell UP2516D . ... cena oczywiście x1,5. Edytowane 9 Czerwca 2016 przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bald86 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 Na początku też bym polecił Ci ten model, ale po tym co opisałeś z nasyceniem, nie wiem czy nie lepiej byłoby szukać czegoś szeroko-gamutowego, np. Dell UP2516D . ... cena oczywiście x1,5. Patrzyłem na ten model. Mam nad czym myśleć, to ma być monitor na dłuższy czas i nie chciał bym być znowu niezadowolony przez oszczędność. Następna zmiana dopiero na 4K kiedy będzie już osiągalny na jednym GPU w zadowalającej płynności co szybko pewnie nie nastąpi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bald86 Opublikowano 17 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2016 FxJ mógł byś napisać trochę o swoim Dell U2515H. Jak długo go masz ? co miałeś wcześniej ? i swoje odczucia z użytkowania tego monitora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bald86 Opublikowano 17 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2016 Myślami jestem co raz bliżej tego monitora. Daje sobie czas do końca czerwca na decyzję, uściślając - do wypłaty :PIm więcej czytam i oglądam na YT ten model, tym bardziej wydaje mi się ze będę zadowolony. Później jeszcze przyjdzie sprawa zmiany grafiki, padnie pewnie na 1070 albo jak zaszaleje to na 1080 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...