Skocz do zawartości
e!Gr00bY

Laptop upgrade? => Compaq Presario 1690

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy ktoś wie gdzie można dostać RAM do laptopów i to najlepiej tanio :wink: Czy w laptopach występuje jeden stardard pamieci czy każdy producent robi jak chce? Tzn. czy jeżeli w Compaqu siedzi SDRAM w Dell'u będzie wyglądał tak samo?

Przedmiotem operacji ma być Compaq Presario 1690 Z ewentualną wymianą procesora dużych problemów nie powinno być bo zauważyłem, że procesor jest zwykłym AMD K6 - nie Mobile or somthyn 8) RAMu można dołożyć ze specyfikacji do 192MB. Pozostaje tylko kwestia gdzie go kupic? :roll: Pomożecie :oops:

Znalazłem trochę ramu w California.pl (drogo czy tanio jak na laptopy? wszystkie ceny netto)

MMSO128HY

Inne

Pamięci - Notebooki

Pamięć SO-DIMM 128MB PC133 Major

115,39

MMSO256HY

Inne

Pamięci - Notebooki

Pamięć SO-DIMM 256MB PC133 Major

181

MMSO512HY

Inne

Pamięci - Notebooki

Pamiec SO-DIMM 512MB PC133 Major

522

Do tego pasowałaby by teoretycznie pierwsza kostka (128MB) i wtedy byłoby w sam raz maksymalne 192MB...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena w porządku w laptopach so-dimm to standard  i pasują każdego, no poza tymi najnowszymi bo tam już ddr siedzą,

cos krecisz, niedawno kupowalem pamiec so-dimm ddr...

a odnosnie notebooka, to bym doradzil sie supportu, moze przyslaliby ci liste kompatybilnich pamiatek. Calkiem mozliwe ze kosc 512 tam w ogole nie wejdzie (bym sie zdziwil gdyby weszla)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Pomimo tego, ze jest jeden standart pamieci do lapow (starszych) - so-dimm, lepiej jest sprawdzic, czy dana kosc bedzie dzialac w twoim kompie. Powinna, ale nie musi....

2. Masz szczescie z tym prockiem. Ja w swoim lapie mialem co prawda tez wersje stacjonarna (cel433), ale przylutowana do plyty :evil: Sprawdz chipset i wymieniaj...tylko na niezbyt mocny, bo sobie lapa od srodka ugotujesz - odprowadzanie ciepla.

Pozdro

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...