Skocz do zawartości
neho

Cicha platforma ITX do zastosowań ogólnych.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja generalnie zastanawiam się nad zbudowaniem zestawu na bazie mini-ITX z przeznaczeniem pod raczej okazyjne granie i też z nastawieniem na ciszę.

https://www.morele.net/inventory/info/3NxjaJ/

https://www.morele.net/inventory/info/9t6m9s/

albo build na ISK600, z tym że ta obudowa nie ma kompletnie żadnego ofiltrowania.

Z tym, że nie jestem jeszcze przekonany do i5, tj nie wiem czy czasami i3 do Home PC nie wystarczy. Z tym, że i5 na pewno jest przyszłościowa. Kolejna kwestia to karta graficzna. Uznałem, że 750ti KalmX może być za słaba, chociaż jej plusem jest pasywne chłodzenie. Pytanie czy taka karta jak 950 dc2 od asusa albo msi 950/evga 950 nie będzie się grzać w Coolteku. Fractal 304 jest dobrze wentylowany, więc powinno być ok.

Chyba, że ktoś kto ma większe doświadczenie z formatem mini-ITX ma jakieś lepsze pomysły.

Edytowane przez neho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i3 będzie wystarczający do codziennego użytku i okazyjnego grania, myślę że jakiś i3-6100 będzie ok i jeszcze dłuższy czas posłuży. GTX950 DC2 od Asusa to dobry wybór, dzięki systemu odprowadzania ciepła metalowymi rurkami powinna sobie poradzić nawet w tym Coolteku, a na pewna będzie cicha.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pomyliłeś się z tym Cooltekiem RM1? Tam przecież wchodzą normalne płyty ATX...

Do Fractala 304 możesz użyć dwukrotnie tańszy, typowy cooler 'wieżowy' z wentylatorem 92 czy 120mm - będzie i chłodniej, i nie głośniej ;)

Do okazyjnego grania to według mnie i3-6100 wystarczy.

Co do GPU - 750Ti to już faktycznie trochę mało. Powoli pojawiają się GTXy 950 bez gniazda 6pin, za niedługo pokaże się też słabszy Polaris.

Czekam na tego Radeona, jeśli będzie szybszy od kręconego GTX950 i przy okazji zadowoli się mniejszą ilością energii, to będzie mój ;) Byłoby super,

jakby od razu na wstępie pojawiła się jakaś wersja pasywna, zbliżona wymiarami właśnie do Palita KalmX.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym Cooltekiem otóż nie :) ma bardzo fajne wymiary. Dla mnie są one jak najbardziej ok. A no i widziałem ją na żywo, tyle że w wersji czarnej.

Fakt do Fractala wystarczy Spartan 3 dla przykładu. O noo wersja pasywna byłaby bardzo dobra. Chyba, że na razie kupię i5 i będę korzystać ze integry 530.

Wymiary tego Coolteka:

Wysokość [cm]

• 34.9

Szerokość [cm]

• 20.9

Głębokość [cm]

• 30.2

Edit: ewentualnie z x-kom trochę taniej wychodzi, ale obudowa tańsza. Wyżej wspomniany Antec. MSI 950 lub Asus DC2 950 STRIX.

Intel i5-6400 2.70GHz 6MB BOX 799,00 zł
LG GTB0N Slim SATA czarny OEM 75,00 zł
Antec ISK600 199,00 zł
ASRock H110M-ITX/AC (H110 PCI-E DDR4) 331,00 zł
SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024 84,00 zł
Be Quiet 500W System Power 8 BOX 189,00 zł
HyperX 8GB 2133MHz Fury Black CL14 139,00 zł
MSI GeForce GTX950 2048MB 128bit OC 609,00 zł
Be Quiet Silent Wings 2 120mm 89,00 zł

Wartość zakupów: 2 789,00 zł

Edytowane przez neho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Propozycja do rozważenia - procesor i5-6402p (+100MHz za ~20zł).

Zasilacz - do tego typu sprzętu to z zapasem wystarczy 300-350W, zamiast System Power 500 możesz wziąć słabszy mocowo model L8 (bdb wentylator - Silent Wings).

Podobnie wentylator na tylnej ścianie obudowy, przy i5+GTX950 sens niewielki (zwłaszcza że myślisz o drogim śmigle). Temperatury będą w porządku także bez niego.

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi