Skocz do zawartości
ElHombre

Komputer około 3 tyś, dwa zestawy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuje kupić nowy komputer ten który mam obecnie nie spełnia moich oczekiwań. Na zestaw mogę wydać około 3 tysięcy (lepiej mniej niż więcej :grin: ). Przygotowałem sobie dwa zestawy i mam nadzieje, że z waszymi podpowiedziami, oraz opiniami zdecyduje się na któryś. Krytyka czy jakieś propozycje modernizacji mile widziane. 

Nie wiem która kartę graficzną wybrać, obie są w podobnej cenie i podobnej wydajności ale 780 jest trochę tańsza (możliwe, że kupię używane GPU). Procesor planuje kupić używany, bo jest to mało awaryjna część a ceny są zdecydowanie niższe. W przyszłości planuje także zrobić OC komputera.

Komputer będzie używany do gier. Obróbki grafiki w Photoshopie, czasem Sony Vegas Studio, oraz 3ds Max. Wirtualizacji systemów operacyjnych. 

• i5 4690k/i5 4670k
  • MSI z97-g43
  • GTX 970/ GTX 780
  • 4GB Corsair 2,4 GHz CL11 x2

• i5-6600k
  • MSI Z170A TOMAHAWK
  • GTX 970/ GTX 780
  • 2x 4GB G.Skill 3200 MHz CL16

Posiadam już zasilacz Aerocool VP-450, oraz dysk twardy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw nr.2 - cenowo pownien wyjść podobnie a procek jest wydaniejszy , do tego całość to nowsza technologia .

GTX780 nie ma już sensu brać , tylko GTX970 - używki też można tanio dostać i to z gwarą , a karta jest mniej prądożerna i ma lepsze wsparcie w sterownikach .

PS. Masz świadomość że przy 6600K potrzebujesz od razu dodatkowe chłodzenie , sam procek już nie ma chłodzenia dodawanego w zestawie .

Inna kwestia to dostanie używanego 6600K .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem warto, dostajesz nowszą architekturę, ramy już na ddr4. warto iść w nowe niż ładować kasę w starszą generację. 400 możesz zaoszczędzić na zakupie używanego 970gtx z gwarancją, których jest wysyp po premierze pierwszych 10x0. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi