Kondziasz Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2016 Witam, przymierzam się do pierwszego zestawu chłodzenia wodnego. W pierwszej kolejności chciałbym zwodować cpu, z późniejszą możliwością rozbudowy o blok gpu. Poniżej zestaw, który wybrałem, co byście zmienili w tym zestawie? Czy części będą pasowały ze sobą? Dobrze dobrałem ilość złączek, ich rozmiar? 1000 zł to maksymalna kwota jaką mogę teraz przeznaczyć. Moja obudowa to spc gladius m45w, grubsze ani dłuższe chłodnice raczej nie wejdą. wentylatory: 5x sigma pro 120mm,1200rpm - dadzą radę? Nazwa produktu Ilość Cena Wartość Magicool DC 12V Pump MC-DCP450 159,90 159,90 EK Water Blocks EK-ACF złączka prosta SK 10/16 G1/4" - Red 23,90 239,00 Magicool G2 360 Slim 190,50 190,50 Magicool G2 240 Slim 150,50 150,50 EK Water Blocks EK-Ekoolant EVO Premix, Clear - 1000ml 38,50 38,50 EK Water Blocks EK-Supremacy MX - Acetal 195,50 195,50 Masterkleer 10/16 niebieski UV 35,00 105,00 Łączna wartość produktów: 1 078,90 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeneko Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2016 A dlaczego chłodnice typu SLIM? Jeśli to cena decydowała, to na początek brałbym coś grubszego w temacie tej 360 a potem dokupował drugą chłodnicę. A zrezygnował z 240. Co prawda to SLIM ale masz gęstość finów 16 fpi. Jakie ciśnienie statyczne te wentylatory zapewniają? Dla chłodzenia 2 chłodnice typu SLIM, CPU i GPU pompa 2.5m może okazać się za mała. Nie wiem jakie jest restrykcja tych chłodnic, ale masz to zestawione trochę na styk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2016 Akurat dużych różnic w wydajności chłodnic nie ma, jeżeli to ma pracować na w miarę niskich obrotach wentylatorów. Ale fakt lepiej brać normalne chłodnice jeżeli jest miejsce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Ta pompka Magicoola czasami nie pęka? ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Ta pompka Magicoola czasami nie pęka? ;) Widziałem kilka przypadków, że ludzie mieli z tym problem. Brałbym jednak inną pompę. BTW Co Cię skłoniło do LC i jakie masz podzespoły? Szkoda mi zabijać kreatywność i potencjalny kolejny worklog (których ostatnio coraz mniej), ale taka prawda, że w większości przypadków dobrej klasy chłodzenie powietrzne będzie sensowniejszym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Ta pompka Magicoola czasami nie pęka? ;) Nic nie pęka, nie wiem gdzie się tych głupot naczytałeś. Problemem przeciekających MC był marnej jakości oryginalny o-ring a nie pęknięcia. Z nową wersją o-ringów pompka już nie przecieka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Nie doczytałem z tym pękaniem, tylko zobaczyłem o przeciekaniu xD Ale zgadza się. Ostatnio pomagałem znajomemu zorganizować nowy o-ring. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Ważne, że defekt dawał te same rezultaty. Fajnie wiedzieć, że już się z tym uporali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Nie ma specjalnie alternatywy ten magicool jeżeli chodzi o kulturę pracy, nawet wśród pomp kilka razy droższych. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Ważne, że defekt dawał te same rezultaty. No nie bardzo. Co innego usłyszeć, że pompka pęka, bo wtedy zostaje nam tylko jej naprawa u producenta lub wymiana (jedno i drugie jest problematyczne i wiąże się z długim czasem oczekiwania na nową) a co innego usłyszeć, że wystarczy wymienić o-ring, która notabene jest dodawany przez producenta w zestawie tylko producent zapomina o tym wspomnieć. Niby rezultat ten sam (wyciek) ale jednak waga usterki zupełnie inna i skoro chcesz się wypowiadać jako ekspert, to jednak przedstawiaj fakty a nie dodawaj głupot od siebie. Nie ma żadnych informacji na polskich forach żeby komukolwiek ta pompka pękała, jest jedynie problem z o-ringami, który można w kilka sekund załatwić. Pompka nie ma sobie równych jeśli chodzi o kulturę pracy. To pierwsza pompka, którą miałem puszczoną na 12v i nie czułem potrzeby obniżać jej rpm a do tego całkiem nieźle pompuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Pod jaki sprzęt to chłodzenie? W ogóle nigdy chyba nie zrozumiem idei wodowania cpu i zostawiania gpu na powietrzu. Jak już wybierać jedno, prędzej bym wodował samo gpu - zwykle dużo cieplejsze i głośniejsze. Rozumiem, że fullcovery droższe od bloku cpu, ale: - po pierwsze wc nigdy nie idzie w parze z oszczędnością. Od taniego wc zwykle lepsze będzie ac w tej samej cenie. - po drugie koszt można zredukować decydując się na blok na sam rdzeń (o ile nie wygląd jest najważniejszy). A co do magicoola, sytuację ratuje fakt, że dodawali o-ring do zmiany. Gdyby nie to - pęknięcie, czy przeciek na uszczelce - wychodziłoby prawie na to samo. I tak czekasz na część zamienną ze sklepu. Prawie, bo pęknięcie może powodować dużo grubsze przecieki. Tak czy inaczej z pompki bym nie rezygnował. Co do reszty: - grubość węża / złączki dobrane dobrze, wiadomo. - ilość złączek = ilość elementów w układzie x2 + ewentualnie kątówki. - chłodnice są ok, nie ma co pchać grubszych jak chcesz mieć ciszę. - wąż ewentualnie do zmiany, ale zgaduję że, tu decydowała estetyka. Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez Hejger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...