Skocz do zawartości
Dothrak

Monitor do gier i dla oczu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

choć dziś dopiero założyłem konto sporo już poczytałem i stąd właśnie wybór na to forum

Potrzebowałbym Państwa pomocy przy planowanym zakupie monitora Celuje w 27" choć jeśli będą jasne i pewne przesłanki mogę zejść do 24"

Monitor ma mi służyć do gier Oczywiście odpalać będę też przeglądarkę i autocada jak połóweczka będzie marudzić że tylko gram Jednak drugim ważnym dla mnie aspektem jest przyjazność dla oka Obecnie pykam pod plazmą i oczy bolą po 2-3 godz Nie jest to wysuszenie oka tylko jakaś inna przyczyna Do tej pory na moim lapku mogę grać po kilkanaście No ale abstrahując od moich problemów sporo poczytałem o problemach i rozwiązaniach ale co rusz napotykam jakieś nowe technologie o których znów czytam itd. Z reguły nie korzystam for do określenia co potrzebuje kupić ale w tym wypadku z przyjemnością poradzę się osoby która z niejednego pieca chleb jadła (z niejednego monitora obraz widziała) Zdaje sobie sprawę z subiektywności ale ostateczne porównanie i tak należy do mnie więc sobie poradzę Karty będę używał mocy 970 z planowaną przesiadką na mocniejszą ale ze stajni amd z racji iż kreuje nam się monopolista których to nie trawię. Choć na to free sync nie liczę bo to podobno póki co pogarsza efekty wizualne a w nvidii raczej wogóle nie działa ten g sync No i ps4 tez pewnie wypróbuje na nowym zakupie Gry najróżniejsze Filmy dvd max bo blu ray jest dla mnie przesadą. Nie chciałbym również wydać zbyt dużo Planowany budżet to okolice tysiąca ale po artykułach i rankingach w których mało o ochronie oczu wyłania się obraz że poniżej 1,6 k nie mam czego szukać bowiem na początku stawki są acer xb27ohu i asus rog swift z podobnymi matrycami ips dostosowanymi do 144 hz a poniżej akceptowalna tylko iiyama gb2788hs-b1 zwana red eagle

Także reasumując żeby nie tworzyć trylogii:

rozmiar: 26-28 (chyba że są konkretne i mocne przesłanki żeby wziąć 24")

parametry: min 100 hz, 1-2 ms, fhd

technologie dla oka (pisze ogólnikowo bo różnie z nimi jest Raz to ograniczenie barwy niebieskiej Raz czerwonej raz coś o asynchronizacji raz coś o "dodawaniu" hertzow czy innym upłynnianiu a ja nawet nie wiem które "działają")

planuje podłączyć ps4 pod hdmi a kompa pod displayport/dvi/hdmi2 (choć na niektórych forach naciskają na dvi zamiast hdmi - wyjaśni ktoś dlaczego? te dwa złącza cyfrowe hdmi tez jest 2.0 i wg mnie różnica tylko że audio dodaje)

Cena-najchętniej okolice 1 k choć dołożę do 1.6 jeśli faktycznie nic sensownego się nie znajdzie

Żadne inne ergonomie (mam dwie ręce i głowę wiec sobie odpowiednio ustawie i zamocuje monitor) kolory obudowy, prądożerność wyposażenie szmery czy bajery nie mają dla mnie żadnego znaczenia

Jeśli można prosiłbym o model wraz z informacją dlaczego właśnie ten (lub te)

Z góry serdecznie dziękuję za poświęcony mi czas i pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozejrzyj sie za jakims BenQ, jesli chodzi o komfort dla oczu maja bardzo dobrze dzialajaca technologie "Flicker Free" + redukcje niebieskiego swiatla. 

Tylko zdajesz sobie sprawe z tego ze z tymi wymaganiami to tylko TN'ka?

Zobacz XL2411Z, koszci cos ok. 1250-1300 zł.

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne chodzi o cenę z tymi wymaganiami moimi?? Poza tym sporo czytałem i wiem że główną zaletą IPS nad TN są kolory Z tym że IPS też nie jest bez wad Mam na myśli duże wycieki światła na czerni i tzw. IPS GLOW (często nazywane jest to srebrzeniem czerni) Poza tym z tego cmo mi wiadomo kolory nie zależą od matrycy tylko od elektroniki i kalibracji w fabryce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak A ja napisałem że jest mi to obojętne bowiem w najgorszym wypadku zamocuje go do ściany Więc takie moje ustosunkowanie się może tylko zwiększyć zakres liczby odpowiadających mi monitorów

a co się tyczy tego benq to może kojarzysz prad.de? Jasno jest stwierdzone na tym portalu że ma jedne z gorszych odwzorowań kolorów nawet jak na tn Podobnie Ludzie z PCLab Jesteś pewny że o ten monitor Ci chodziło?

Chyba znalazłem coś co spełnia większość moich oczekiwań Ten benq xl2720z ma flicker free ma redukcje niebieskiej barwy ma redukcje motion blur ma 144 hz ma 1ms fhd i 27" Niestety cena wynosi 2 tys Ma ktoś może pomysł na taki tylko 24" i tańszy??

Edytowane przez Dothrak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne chodzi o cenę z tymi wymaganiami moimi?? Poza tym sporo czytałem i wiem że główną zaletą IPS nad TN są kolory Z tym że IPS też nie jest bez wad Mam na myśli duże wycieki światła na czerni i tzw. IPS GLOW (często nazywane jest to srebrzeniem czerni) Poza tym z tego cmo mi wiadomo kolory nie zależą od matrycy tylko od elektroniki i kalibracji w fabryce.

Sugerowalbym AMVA nie IPS, tym bardziej jesli masz na nim zamiar ogladac jakies filmy. Czern to czern a nie ciemny szary i brak jakiegokolwiek srebrzenia, do tego znakomity kontrast i odwzorowanie kolorow czesto nie odbiega od IPS'ów, problem polega na tym ze maja opoznienie w okolicach 5ms.

Jesli szukasz TN'ki z dobrym odwzorowaniem kolorow (a nie znajdziesz niczego na innej matrycy z twoimi wymaganiami) to sobie lepiej odpusc.

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

J.W.

Jak szukasz czegoś do grania to xl2720z. Jak mniejszy to 2420 lub 2430 lub LG - lg 24gm77 (https://www.morele.net/monitor-lg-24gm77-b-667851/). Jak do oglądania to wybacz nie pomogę.

Aktualnie wróciłem na chwile do pl, i próbowałem zagrać w FPS na Dellu, IPS...60hz...ni uja. Nie da rady. Nie widzę połowy tego co na podobno dupnym TN. Fragrate mniej niż 1 gdzie normalnie miałem na tej samej mapie blisko 2, średnio. KOLORY OFC tzw żywe...kontrast jakby lepszy...ale...

Ale ten TN ma strobing, mniejszy lag i wieksze odświeżanie. I nawet z włączonym strobingiem to w czasie grania jest cholera jasniejszy i przeciwnicy nie zlewają mi się z tłem jak na tym badziewnym ips, zwłaszcza w ruchu...a kalibrowałem go dosyc ostro dodam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość pablo27

Celuje w 27" choć jeśli będą jasne i pewne przesłanki mogę zejść do 24"

Chodzi o to,że jak Masz większy monitor,to przy matrycy TN bardziej widać lekkie zniekształcenia kolorów jak patrzysz pod kątem w narożniki i brzegi ekranu.

Przesłanki mogą dotyczyć tylko funduszu przewidzianego na monitor; Lepsze matryce są droższe;

27`` z prawdziwego zdarzenia na matrycy IPS / 144hz i ochroną oczu, to wydatek 2,6k a nie 1,6k. :wink2:

27`` z matrycą TN do kwoty 1,6k lista

TN 24`` 144 Hz za około 1,4k kupisz  z flicker free.

Możesz rozważyć jeszcze BenQ 2430T, tylko jego cena jest dosyć wysoka.

Edytowane przez pablo27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zapoznaniu się  ze wszystkimi odpowiedziami i przeanalizowaniem specyfikacji stwierdziłem że jednak zmniejszę częstotliwość do 60-70 Hz przy 24 calach Coś tutaj Panowie doradzą? Tutaj bowiem po przeanalizowaniu wychodzi również iiyama ale to tn Podpowie ktoś coś o innej matrycy? Zakupiłbym wtedy tego LG 24gm77 i tego z inną matrycą i potestowałbym kilka dni a następnie wybrałbym..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem już LG 24GM77 ale jednak chciałbym coś do porównania w podobnym formacie Jeśli mogę jeszcze pomarudzić to zastanawiam się nad iiyama X2483HSU i Benq GW2470H do porównania Ogólnie bardziej pasowałby benqu ale boję sie tego smużenia (chocby

) (które na iiyamie nie występuje albo jest minimalne-pewnie przy wlaczonej overdrive)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi