z8373767 Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2016 (edytowane) Witam!Przymierzam się do kupienia nowej platformy pod mojego PC.Aktualnie siedzę na lekkim padle skleconym za 640zł z części z aliexpress i starych komputerów biurowych OEM.Na bazie Acera Extensa E470 + Xeon X5460 + R9 280X.Chcę jednak przenieść się na "normalny" komputer. Karta graficzna póki co zostaje.Śledzę temat procesorów w miarę na bieżąco, jednak nad jednym nie mogę się zdecydować.Broadwell czy Skylake?Ten pierwszy nieźle sobie poczyna przy użyciu eDRAM, do tego platforma sama w sobie jest tańsza.Drugi natomiast jest po prostu nowszy i ma DDR4.Komputer służyłby głównie do grania na jak najdłuższy okres czasu, bez zmiany platformy.Następna sprawa to i5 czy i7?Gier obsługujących 8 wątków jest bardzo malutko (osobiście kojarzę tylko Crysis 3)Tylko czy w przeciągu najbliższych kilku lat to się nie zmieni?Konkretnie interesują mnie następujące modele.i5-5675C, i5-6600K, i7 5775C i i7-6700K Mieszkam w Polsce i nie mam specjalnych wymagań z jakiego sklepu mają być części. Edytowane 4 Lipca 2016 przez z8373767 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2016 (edytowane) Tylko czy w przeciągu najbliższych kilku lat to się nie zmieni? Pogoda w zimbabwe w sierpniu 3724 roku będzie w miarę dobra. opady przelotne. Chyba, że kryształowa kula mi szwankuje. Idąc dalej i5. Idąc jeszcze dalej do OC czy bez? i jeszcze dalej... Brodek tylko używka po okazyjnej cenie jak już, bo w cenie nowego to masz Skylake 6600K. P.S. Tak, eDRAM daje kopa. P.S. 2: oddał bym mojego Brodka, ale nie zamienię go na Skylake bo nie ma to najmniejszego sensu :P Edytowane 4 Lipca 2016 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z8373767 Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2016 OC prędzej czy później i tak bym zrobił. W tym przypadku Broadwell trochę kuleje, ale jego wydajność sama w sobie i tak jest bardzo duża. W takim razie na oku pozostają i5-5675C lub i5-6600K. Wbrew pozorom jest to dla mnie ciężki wybór :D Za Broadwellem najbardziej przemawia dla mnie pamięć L4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2016 (edytowane) Wszystko kwestia za ile go znajdziesz (Brodka). Generalnie ludzie go raczej nie sprzedają (bo jest to bezsensowne) i trudna złapać okazję. Sam kupiłem zupełnie przypadkiem za śmieszne pieniądze, bo był nieudanym prezentem. Normalnie bym go nie brał po tamtych cenach. Dlatego skłaniałbym się do 6600K, choć własnego bym nie zmienił na 6600K gdyż różnica jest marginalna i niewspółmierna do kosztów zmiany platformy. Edytowane 4 Lipca 2016 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z8373767 Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2016 Dzięki za pomoc. W takim razie rozejrzę się Brodkami, jeśli jednak nie znajdę ich w jakiejś fajnej cenie, to wybiorę Skylake. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2016 A czy w tym roku nie ma wyjść Skylake z L4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2016 A czy w tym roku nie ma wyjść Skylake z L4? Ponoć, tylko cena pewnie taka jak wałek na OFE ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...