myniu3 Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2016 Witam wszystkich forumowiczów. Naszła mnie ochota by złożyć jakiegoś pieca. Jako, że w temacie jestem niemalże zielony, zwracam się o pomoc do Was. Zestaw ma zawierać sam komputer bez zbędnych peryferiów Komputer będzie wykorzystywany głównie do pracy / muzyki (stąd proszę również o dobranie dobrej karty dźwiękowej) / okazjonalnego grania (nie ukrywam, że kusi by poklikać w Wieśka 3 :D) Kwota którą chciałbym wydać oscyluje w granicach 2500 zł, jeśli jednak kompromis między wydajnością byłby druzgocący powiedzmy dodatkowe 500 zł się znajdzie... Części takie jak dyski / chłodzenie / ewentualnie zasilacz (więcej o tym później) / obudowa muszą być nowe. Reszta taka jak procesor / karta graficzna / płyta główna czy pamięć ram już niekoniecznie. Podkręcanie? Czemu nie. Rozdzielczość, w której zamierzam pracować to Full HD, nie mniej, nie więcej. Na ten moment prócz myszki, klawiatury i głośniczków posiadam napęd DVD, części które raczej pozostaną oraz zasilacz CHIEFTEC 500w GPA500S8, który jeśli będzie niewystarczający lub po prostu niebezpieczny dla nowej jednostki to idzie do wymiany. Jeśli chodzi o miejsce zakupu to x-kom / morele czy allegro. Wszytko mi odpowiada. Tam gdzie ceny niskie tam i chce być ja. Pamięć ram skompletować to nie problem (prawdopodobnie kości 2 x 4 GB by wystarczyły. Dysk SDD bym celował w SanDisk Plus 120GB i jakieś 1TB od Toshiby czy WD. Pozostaje kwestia procesora i grafiki przy czym w tej pierwszej kwestii skłaniałbym się bardziej w kierunku Intela i z literką K na końcu by w razie W wykrztusić z niego coś więcej. Tak więc Panowie i ewentualnie drogie Panie ;) jednym słowem eksperci. Ja laik, pytam Was da się coś sensownego złożyć? Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...