balker Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2016 (edytowane) Witam, ze względu na to, iż mój kilku letni sprzęt coraz mniej chętnie przyjmuje wzrastającą liczbę wirtualnych maszyn, które na nim uruchamiam zastanawiam się nad upgrade, głównie ze względu na to, iż maksimum obsługiwanej pamięci RAM (16GB) już dawno osiągnąłem, a potrzebuje więcej. Obecna konfiguracja (z grubsza): - i5-760 @3,5GHz, - 16GB RAM DDR3, - MSI P55A-G55 - XFX Radeon HD7750 2GB DDR3. - OCZ ModxstreamPro 500W Modular - Monitor: 3 x 22' Dell 2209WA - 2x 128GB SSD, 2x 500GB HDD, 2x 1TB HDD, 1x1,5TB HDD, Wymagania: - [RAM] min. 32GB RAM (DDR4) (w dwóch kościach najchętniej) - [MB] wsparcie min. 64GB, minimum 4 banki pamięci, - [MB] najchętniej więcej niż 6 złącz SATA + ESATA, RAID - [MB] 6 x wyjście jack (chodzi o podłączenie amplitunera za pomoca chinchy) - [CPU] wsparcie dla wirtualizacji, - [CPU] min. 4 rdzenie, - [CPU] obsługa min. 64GB ram, - [CPU] min. 4GHz (może być lekko podkręcone, chociaż nie znam się na tym, więc fajnie aby MB miała tryb w stylu Easy OC) - cisza! (w sensie zakładam, że jakieś dodatkowe chłodzenie na procka będzie potrzebne, obecnie używam: CNPS10X PERFORMA i jestem stosunkowo zawodolony) - najchętniej do ok 2500 brutto, ale max 3500 netto. Przeznacznie: - 80% Programowanie (Java, Android), Wirtualne maszyny, Bazy danych itp... - 10% Internet, - 5% Lightroom, Autocad, - 5% Filmy Pytania: 1) czy w ogóle upgrade teraz ma sens. Z tego co czytałem, dużego postępu w dziedzinie wydajności procesorów od czasu właśnie pierwszych i5/i7 nie ma, więc może szukać rozwiązania dla max RAM w jakimś inny, tańszy sposób? 2) Czy wymiana zasilacza będzie konieczna? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc. Edytowane 9 Lipca 2016 przez balker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2016 1 Procesor Intel Core i7-5820K, 3.3GHz, 15MB, BOX (BX80648I75820K) 1799,00 zł 2 Płyta główna MSI X99A SLI Plus, Intel X99, Socket 2011-V3 (7885-023R) 949,00 zł 3 Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4, 32GB(2x16GB), 3000MHz, CL15 (CMK32GX4M2B3000C15) 745,01 zł 3493,01 i jeszcze chłodzenie na procka ale dużo zalezy jaką masz budę aby wlazło na wysokość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireBird Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2016 (edytowane) Sorry, że się tak podepnę, ale @tesel: do zastosowania montaż wideo/animacje (3D, Adobe After Effects) również poleciłbyś dokładnie taką samą konfigurację? Chciałbym zaoszczędzić na pewno na płycie, więc raczej coś tańszego bym wziął - ale generalnie chyba jest to dobra opcja pod takie zastosowanie, jakie wymieniłem, zgadza się? To chłodzenie jest konieczne, jeżeli nie planuję kręcić tego procesora powyżej 3.8/4.0? Ewentualnie przy stockowych zegarach bez chłodzenia na pewno by się obeszło, nie? Edytowane 8 Lipca 2016 przez FireBird Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2016 (edytowane) box'y nie maja zadnych chłodzeń więc musisz coś kupić do wideo się nada płyty lga 2011 sa jednak drozsze niż 1151 ale masz w zamian procki 6 rdzeniowe i 8 banków na ram Edytowane 8 Lipca 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balker Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2016 @tesel: Dzięki serdeczne, o czymś podobnym myślałem ;) Pytanko, czy nie lepiej do takich zastosowań coś z Xeon'ów? Coś poza grafiką wbudowaną tracę? I tak raczej zostanie radeon, którego mam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2016 w tej cenie to chyba zadnego sensownego xeona nie znajdziesz grafa zewnetrzna to zawsze zewnetrzna jakby co to sobie zmieniasz kiedy chcesz i na jaką chcesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...