joel_1985 Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2016 Planuję na dniach zakup nowego komputera. Będzie on wykorzystywany do programowania, gier, multimediów, filmów, etc. Zależy mi na zakupie kompletu (buda + monitor + klawiatura + myszka) - kwota 7000 złotych przeznaczona jest na samą jednostkę, do tego powiedzmy do 1500 złotych na monitor. Zastanawiam się nad SSD 500 GB (nie wiem czy warto dopłacać?), na pewno potrzebuję HDD minimum 2 TB (z uwagi na bogatą kolekcję multimediów zastanawiam się nawet nad dwoma dyskami po 2 TB każdy, ewentualnie jednym dyskiem 4 TB). Komputer będzie służył również do grania (w wolnym czasie). Proszę o pomoc w dopasowaniu najlepszego zestawu do wskazanego zakresu zastosowań. Na morele.net złożyłem taki oto zestawik: https://www.morele.net/inventory/info/u3qB0X/ - co sądzicie? Będzie to jakoś funkcjonowało? Czy obudowa nie będzie za mała? Proszę o opinię odnośnie zestawu i ewentualne poprawki. Będę wdzięczny za propozycję jakiegoś dobrego monitora do 1500 złotych. Waham się między Dell U2515H, BENQ GW2765HT, ale jestem otwarty na Wasze sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2016 (edytowane) SSD ten co wybrałeś ma podaną przez producenta trwałość 1,5mln godzin. Moim zdaniem lepiej doinwestować w model o trwałości 2mln,czyli 850PRO. Porządny monitor do pracy z matrycą IPS który można ustawić na 120/czy 144hz, to koszt o jedną cyfrę więcej. Możesz rozważyć też kupno monitora z matrycą PLS. Obudowę Wybrałeś bardzo dużą i aż za dużą jak na mój gust. Zobacz sobie obudowę Define R5 jest o 3,2cm dłuższa od SB800,ale niższa o niecałe 10cm i węższa o jakieś 3cm,no i tansza o około 100zł. Myślę,że wystarczy Ci w zupełności. Edytowane 11 Lipca 2016 przez pablo27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keepie Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2016 Zestaw ok, nie wiem czy chłodzenie nie wystarczyłoby Fortis 3, Dark Rock nie jest zły tylko droższy. Płyta główna do tego procka ok, grafika może być ciut głośna ale i tak się nie zawiedziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balker Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2016 Zamiast jednego monitora, radziłbym już 2, jeśli tylko masz miejsce. Komfort zdecydowanie większy, szczególnie, gdy monitory są podobne ;) Pytanie jeszcze w czym programujesz? Bo jeśli nie grafika, to raczej poszukałbym słabszej karty kosztem więcej pamięci RAM - powiedzmy 32GB, pod przyszłe wirtualki i jeśli tych wirtualek planujesz kilka odpalić to proponowałbym dorzucić drugi SSD 250. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2016 @pablo27 Po co ma dopłacać do 850 Pro skoro wersja EVO mu starczy . 1,5 mln h MTBF to bardzo dużo - zakładając że SSD będzie pracował 24 h to będzie to jakieś 171 lat , przy pracy 8h / dzień mamy już 500 lat . Zresztą ten parametr nie oznacza trwałości tylko średni czas bezawaryjnej pracy , który z rzeczywista trwałością ma nie wiele wspólnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...