Wojtekq91 Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2016 (edytowane) Cześć, Mam problem z poprawnym działaniem głośników 5.1 (Genius SW-HF5.1 5000) na Windows 10. Zacznijmy od początku, co zrobiłem: 1. Zainstalowałem czysty Windows 10 z płyty (kompilacja listopad 2015, żadne uaktualnienie). 2. Zainstalowałem sterowniki Realtek HD Audio dla Windows 10 x64. 3. Coś mnie natchnęło żeby wejść w ustawienia Realteka i wykonać test głośników. I teraz pojawia się pytanie, czy winne są uszkodzone głośniki (a konkretnie wzmacniacz), czy Windows 10. 1. Na ustawieniu 5.1 system przednie głośniki widzi na odwót (hm, zamieniłem fizycznie głośniki i sprawa załatwiona). 2. Z jakiegoś powodu pojawia się problem z lewym głośnikiem, tj. nagle zaczyna po jakimś czasie podczas testów w sterowniku Realteka wydawać cichszy dźwięk. 3. Lewy tylnik głośnik nie działa (po podłączeniu go pod prawy kanał jest ok, więc sam głośnik jest sprawny). Na początku podejrzewałem sterownik dla Windows 10, ale... komputer stacjonarny, o którym mowa stoi u rodziców i rzadko z niego korzystam. Przez to ciężko mi powiedzieć, czy dopiero teraz zauważyłem problem i na Windows 7 też występował, czy to wina Windows 10. Czy możliwe jest żeby na Windows 10 mogły występować takie problemy? Prozaiczne przyczyny typu złe styki na kablach zostały sprawdzone, na standardowym sterowniku Windows 10 występują te same problemy z poziomu panelu sterowania. Kluczowa sprawa - sterownik, który zainstalowałem dla Realteka HD Audio jest dedykowany dla Windows 10 x64, jest to najnowsza wersja. Dla mnie wzmacniacz zestawu pada, niestety nie mam innego zestawu 5.1 żeby podłączyć go pod tą kartę dźwiękową. Ostatnio używałem słuchawek pod tą kartą dźwiękową i było w porządku. Podstawowe info na temat komputera - leciwy PC z 2007 roku, płyta główna Foxconn P35A-S, zintegrowana karta dźwiękowa. Nie zainstalowałem żadnego sterownika dla chipsetu, bo takowego nie ma. Jakieś pomysły? :) Edytowane 11 Lipca 2016 przez Wojtekq91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...