Skocz do zawartości
notrik

Zestaw 5000-5500, gry, OC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem w trakcie składania komputera - tym razem dla siebie smile.gif
Komputer ma służyć zarówno do gier jak i do codziennego użytku. Planuje OC.
Chciałem na niego wydać max 5000 zł, ale fajnie by było gdyby posłużył trochę czasu, dlatego nie chcę na siłę ciąć kosztów, aby zmieścić się w tych 5000 zł. Jeśli coś jest warte dopłaty to jestem gotowy dopłacić. Także finalnie maksymalny budżet to 5500 zł (ale im mniej tym lepiej). Złożyłem coś takiego:

CPU: Intel Core i5-6600K - 1105 zł
MB: MSI Z170A Gaming M3 (Cashback) - 437 zł
RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16 (CMK16GX4M2B3200C16) - 380 zł
SSD: GoodRam Iridium PRO 240 GB - 296 zł
HDD: WD Blue 1TB - 230 zł
DVD: LG - 50 zł
Chłodzenie: Fortis 3 - 139 zł
Obudowa: Gladius M35 - 195 zł
PSU: Corsair CX550M 550W (CP-9020102-EU) - 280 zł
GPU: GeForce 1070GTX Palit GameRock - 2280 zł
Całość wyszła 5392 zł

Czy można coś jeszcze zmienić w tym zestawie?

Płytę i procesor mam już zamówione.
Wątpliwości mam co do zasilacza i karty graficznej.
Brałem pod uwagę XFX Core TS 550W (ok. 60 zł taniej). Czy ten Corsair wart jest dopłaty czy XFX wystarczy?
Jeśli chodzi o kartę graficzną to zastanawiam się nad Gigabytem G1 Gaming za 2132 zł. Co sądzicie o tej karcie? Wentylatory nie kręcą się do pewnej temperatury, ale czytałem że w stresie bywa głośna (opinie o modelach 970/980).
Gdybym zdecydował się na XFX'a i Gigabyta to cena wyniosłaby 5200 zł. 200 zł oszczędzony i teraz zastanawiam się czy warto dopłacać do GPU i PSU?

Proszę o opinie i sugestie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi