Leon166 Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2016 Co do M3 - niepotrzebne mi jest sli. Nie wiem czy to ma znaczenie i czy o czymś to świadczy, ale model M3 na stronie MSI znajduje się w segmencie Enthusiast GAMING razem z innymi jak M5, M7 itd. - czyli wyżej niż np. Gaming Pro, która jest szczebel niżej - Performance GAMING. Czy te wzmocnienia mają jakieś znaczenie w praktyce ? Przecież nie zamierzam rzucać komputerem :). Jeszcze jedno. Jak znaleźć listę obsługiwanych pamięci ram na stronie msi. Bez problemu na stronie Asusa znalazłem, ale na MSI jakoś nigdzie nie widzę... Seria M ma trochę lepszą kartę sieciową - Killer E2400. Gaming pro ma intela I219-V. Wzmocnienia to też trochę bajer - choć zdarzały się przypadki, że topowe karty z rozbudowanym systemem chłodzenia pod swoim ciężarem uginały port, a czasami nawet pękał plastik. Lista pamięci na polskiej stronie: pod zdjęciem produktu masz zakładki opis, specyfikacja itd., a na końcu kompatybilność - klikasz i na następnej stronie masz zakładkę wsparcie pamięci. A niby czego pc-mate oprócz wygladu nie ma ?Bo ma wszystko co tylko jest łacznie z nowymi dyskami ssd i usb 3.1 i starym łaczem pci xD Golas, bez bajerów (czytaj minium tego co daje chipset z170) bo ma zwykłą dźwiękówkę Realtek ALC887, pozostałe mają całkiem przyzwoitą ALC1150. Sieciówka też zwykła Realtek RTL8111H vs killer, intel. Seria gaming ponadto ma dedykowane porty USB pod peryferia (mysz, klawiatura). Nie twierdzę, że płyta się nie nadaje - po prostu to podstawowy model - tak zwany golas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naruto83 Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2016 Podpowiem tylko ze na płytach msi przynajmniej tych 6 i 8 fazówych trzeba podbijac power limit bo msi ustawiło nisko i zbija wydajosc .takze usatwiasz sobie 5 GHZ a masz wydajosc 3 xD Nie brzmi to zachęcająco. Czy to faktycznie prawda ?? Jeśli tak to zaczynam się obawiać tych płyt. Mam obawy czy sobie poradzę z tym. Nie chcę mieć sprzętu z ograniczoną wydajnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2016 Faktycznie to jest prawda ale w niczym nie szkodzi :wink2: Ustawiasz tam 3 pozycje na maksa tj long /short duration na 4000 i Limit cpu na 256A to wszystko . Płyty MSi tez nie maja LLC wiec wiekszy drop na nich jest niż na Asusach a to juz moze mieć znaczenie przy oc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naruto83 Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Jeśli chodzi o MSI Z170 M3 lub też Asus Z170 PRO GAMING to jak rozumie żadna z nich nie posiada wzmocnień itd. Jedyna przewaga Asusa to LLC ? Im więcej czytam tych bardziej się zaczynam martwić. Znalazłem listę kompatybilności na stronie MSI. Oto co wykryłem: pamięć ram która mnie interesuje czyli F4-3200C14D-16GTZ nie jest na liście MSI jako kompatybilna, natomiast u G Skilla jest :D. Co to znaczy ? Na logikę wydaje mi się, że po prostu G Skill "miał u siebie" płytę MSI M3 i zrobił testy, a MSI nie posiadało pamięci G Skilla żeby też to zrobić ? :) Zauważyłem też listę kompatybilnych kart graficznych - same MSI :) no nie może być inaczej, ale podejrzewam, że nie mam się czego obawiać i będzie właściwie działała karta Gigabyte G1 Gaming 1070 prawda ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Tym sie nie przejmuj sa nikłe szanse ze te pamieci czy ta karta nie bedzie działać .Praktycznie zerowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naruto83 Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 (edytowane) Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku. Czym się różni M3 od M5 ? Warto dopłacać do M5 ?? A może pojechać po całości i wejść na asus maximus viii ranger lub hero. Jest też seria Gaming Gigabyte - z bardzo ciekawą GIGABYTE GA-Z170X Gaming 3 Ehhh...mam mętlik w głowie. Edytowane 22 Lipca 2016 przez naruto83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Prawda jest taka ze bez róznicy .Każda płyta jaka jest oferuje wystarczajaco duzo . Pci-e 3.0 , usb3.1 , dyski M2 czy jak i m tam . Jesli potrzebujesz stare pci to też takie płyty sa . Na pewno msi nie mają LLc i to jest ich minus . Natomaist taka pc mate jest brązowa i wyglada to zle .Wybieraj aby to troche pasowało do siebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naruto83 Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2016 Aktualny koszyk https://www.morele.net/inventory/info/vGj6P/. Zastanawiam się jeszcze czy warto poczekać na jakąś promocje typu cashback intela lub coś od MSI ? Wiem, że 15 lipca skończyło się, ale może znowu coś będzie w niedalekim czasie ? Czy ktoś wie kiedy można się czegoś spodziewać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naruto83 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Witam ponownie po krótkiej przerwie. Poniżej podaje aktualny koszyk. Sporo w nim zmian. Mam nadzieję, że na lepsze. https://www.morele.net/inventory/info/3znknf/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2016 https://www.morele.net/thermal-grizzly-pasta-termoprzewodzaca-kryonaut-1g-tg-k-001-rs-757743/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...