Skocz do zawartości
xr_1

Abit KX7-333R/GF4 Ti 4200 - wybuchowa mieszanka - help

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam dosc specyficzny problem.W trakcie uzytkowania mojej maszynki od czasu do czasu pojawia sie na ekranie szachownica a myszka i klawiatura po kilku sekundach przestaja odpowiadac.Dzieje sie to w miare losowo... nie mam pojecia czemu tak jest.Wyrzucilem mojego GF4 i wsadzilem TNT2 i problemu poki co nie zaobserwowalem.

Problem jednak jest troche glebszy niz sie wydaje - jakis czas temu odeslalem maszyne do serwisu - stwierdzono uszkodzenie plyty glownej (Abit KX7-333R) i niemoznosc jej wspolpracy z AGP 8x.Po odeslaniu do serwisantow z Abitu plyta wrocila z powrotem (po 5 tygodniach!!!!!) ale w druczku bylo napisane ze "nie stwierdzono nieprawidlowosci" - slowem nie zrobili nic...

Po kilku tygodniach pojawil mi sie ten problem z szachownica - probuje to naprawic ale niebardzo idzie - mialem zaintalowane sterowniki 44.06 - zmienilem na 44.67 nie pomoglo... wszystkie ustawienia zmienilem na defaultowe - tez nie pomoglo - nie wiem co robic... moj system to:

Athlon XP 2100 (chlodzenie Thermaltake Volcano 7+ + Arctic Silver 3)

Abit KX7-333R agp max 4x chipset Apollo 333-CE [ Hyperion 4.48 + HighPoint 2.32 RAID ]

Gainward GF Ti 4200 AGP 8x (chlodzenie Thermaltake GF4 + Arctic Silver 3)

SB Live ! Value [ stery 5.12.2.252 - najswiezszy UniPack ]

Logitech Wheel Mouse Optical na USB

HDD Barracuda 4 - na RAID

nagrywarka LG - na IDE 1

problemy z temperatura sa raczej nierealne z takim chlodzeniem wiec wszyskie opcje mi sie wyczerpuja...

Jesli ktos ma jakis pomysl co zrobic z tym fantem to bede bardzo wdzieczny za pomoc - juz mnie do obledu doprowadza ta cholerna maszyna :x

pozdrawiam

xr1

ps. potrzebny mi dobry wiatrak (najlepiej z radiatorkiem) do plyty glownej - na chipsecik - najlepiej cos miedzianego dobrej firmy jak np Tt - ktos wie gdzie moglbym to dostac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odeslalem maszyne do serwisu - stwierdzono uszkodzenie plyty glownej (Abit KX7-333R) i niemoznosc jej wspolpracy z AGP 8x.

pewnie ze nie bedzie chodzilo agp8x ,z prostej przyczyny : KT333 nie obsluguje tego trzybu

co do szachownicy to albo karta jest uszkodzona,albo zasilacz nie jest w stanie jej dostarczyc odpowiedniego pradu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze ta plyta nie obsluguje AGP 8x - ale sek w tym ze powinna wtedy dzialac z karta w trybie 4x ktory obsluguje - a tak nie bylo.

Co do tego ze to zasilacz tez mam pewne zastrzezenia - glownie dlatego ze przedtem to dzialalo - a teraz przestalo wiec wydaje mi sie ze to nie to.Zasilacz 300W nie dorzucalem ostatnio nic nowego do sprzetu wiec teoretycznie nie ma sie to prawa stac - jedyna zmiana to dodany UPS ktory jednak nie pochlania pradu a jedynie go przewodzi.

Jakies inne pomysly ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez - zasilacz 95% bo u mnie jest niemal to samo, Ti4200 bierze zbyt duzo mocy, nie resetuja Ci sie czasem dyski np. jak masz 3-4 urzadzenia? :-) kup minimum 350 WATT

AGP 8x nie ma nic do rzeczy, KT333 nie obsluguje AGP 8x co nie oznacza ze karta ma nie chodzic.

A wkladasz TnT ktora nie czerpie tyle mocy i masz ok... Wiec prawie na 95% zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mam jeszcze jedno pytanie - czy jesli odlacze CDR, Floppy, kieszen do dyskow itp to zwolnie tyle mocy zeby moc sprawdzic ze to zasilacz ? :D musze wiedziec czy te urzadzenia czerpia moc w stanie spoczynku czy dopiero gdy sie odczytuje jakis nosnik...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xr_1 to ze chodzilo a teraz nie chodzi tez nie musi oznaczac ze to nie zasilacz, przeciez to mechaniczne urzadzenie ktore z czasem pewnie daje tego pradu coraz mniej.

Walnij sobie HWMONITORING - taki program ja go mam i wszystko wyszlo jak prusaki zza szafy :-) jak odpalam gre to od razu buczy i wywala mi ze przekroczona norma :-) wiec wtedy bedziesz niemal pewien

Poodlaczaj wszystko co sie da i sprawdz np na samym dysku i grafie jakas gre - oczywiscie nie podkrecaj czyli na standard. Jesli bedzie chodzilo masz argument nr 3 ze to zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha urzadzenia czerpia moc i w stanie spoczynku i w normalnym trybie uzywania, z tym ze kiedy pracuja czerpia odpowiednio mniej tej mocy.

Np u mnie z Ti4200 nic sie nie dzieje kiedy nie gram w obfitą gre :-)

No i generalnie witaj w klubie - posiadaczy - ciut mocniejszych zasilaczy o jaki ladny rym :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej zrobie tak :) dzieki za wskazowke ludzie... juz sie chcialem wieszac na lampie :lol: a tak na boku to zna ktos dobry cooler do chipsetu ? Moj obecny dziala jak hustawka - cos jest z kablem i raz przyspiesza a raz zwalnia.Najlepiej coz od razu z radiatorkiem, miedz itp - slowem cos DOBREGO :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D dzieki za powitanie ktore na pewno dlugo w mym sercu zostanie - nowy zasilacz od reki kupuje i na niego kieszonkowe marnuje... :D niom ale wpierw sprawdze czy to na 100% to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to smiac mi sie chce, bo ja wyslalem tak samo jak Ty plyte to ja wyslalem karte grafiki :-) bardzo zmylily mnie objawy (pod 2000 wszystkie stery sie wywalaly) wymienili im od razu na druga a ta zachowywala sie tak samo - ale wstyd :oops: :oops: :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co nawet wspominac - na Win2000 wszysytko sie sypie... to jest system padaka.Jestem z tym dosyc obeznany bo bawie sie w administracje :P i mialem pod swoja piecza rowniez Win 2000 Advanced Server.Jest BARDZO wrazilwy na wszelkie zmiany sprzetu.Sam pracuje na Win 2000 Pro (integrated Service Pack2) ANG i ten daje ciala - dwa tygodnie temu skonfigurowany system z roznymi aplikacjami dbajacymi o niego SKASOWAL SOBIE CZESC SWOJEGO REJESTRU - w zwiazku z czym musialem przeinstalowywac :P to jest rzeznia... dlatego teraz probuje nauczyc sie obslugi Debiana - idzie raczej mizernie ale sie nie poddaje :).Ten program HWMONITORING o ktorym mowiles - nie moge go znalezc :D wlasciwie to trafilem slad tego jedynie w dystrybucji Debiana (-> google.pl)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez - zasilacz 95% bo u mnie jest niemal to samo, Ti4200 bierze zbyt duzo mocy, nie resetuja Ci sie czasem dyski np. jak masz 3-4 urzadzenia? :-) kup minimum 350 WATT

AGP 8x nie ma nic do rzeczy, KT333 nie obsluguje AGP 8x co nie oznacza ze karta ma nie chodzic.

A wkladasz TnT ktora nie czerpie tyle mocy i masz ok... Wiec prawie na 95% zasilacz

mrtnt <span style="color:red;">[ciach!]</span>lisz glupoty bo nie trzeba zasilacza miniumum 350 WATT :!:

Wystarczy 300WATT a nawet 250 jednak dobrej firmy! Mozesz miec 400 jakas Q-TECH i pod wiekszym obciazeniem bedzie sie to samo dzialo. Jesli chodzi o dobre firmy to kup: Fortrona, Chieftecha, ewentualnie jakiegos LinkWorda ale to w ostatecznosci...

Aby sie wypowiadac trzeba miec na dowolny temat pojecie a ty za bardzo go nie masz z tego co widze...

Aha i jeszzcze jedno strzez sie zasilacza takiego jak Codegen!

Problem jaki zasilacz kupic byl poruszany juz wiele razy dlatego zapraszam do lekturki.... i uzycia opcji "szukaj" :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm zakladajac ze to na pewno ten zasilacz - jasne kupilbym jakies lepszej firmy bo teraz mam nonamea jakiegos... natomiast jest iny problem - gdzie ja w polsce dostane cos takiego i za jaka cene (jeli juz to chcialbym 350W).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup chiftecka 360 W jest o nim pełno na forum i z tego co mówią ludzie to bardzo dobra zasiłka stabilne napiecia i prawdziwe 360 W ;-) a dostaniesz to chociażby w sklepie tweaka

chieftec 360 W dual fan -248zł

chieftec 360 W jeden wiatrak -215 zł

i jakbyś miał troche wiecej funduszy to chieftec 420 W za 326 zł :)

zeny ze sklpeu teak moze gdzieindziej jest taniej ale nie chce mi sie sprawdzac zobacz też www.komputronik.pl i www.sirius.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej jesli chodzi o zasilacz to mam juz prawie sprecyzowane opcje kupna ;) ale i tak mam kilka pytan:

1.Czy dodanie 60W (teraz mam zasilacz 360W) wystarczy ?

2.Czy w tym Chieftecu dual-fan ten drugi wiatrak (u gory) ma jakies znaczenie skoro moja obudowa jest tak zbudowana ze dotykalby on jej ?

Jak mialby zassac powietrze skoro praktycznie styka sie z obudowa ?

Tutaj mozna zobaczyc o co mi chodzi :]

http://strony.wp.pl/wp/1664/komp.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten drugi wiatrak tak naprawde jest od dołu, tylko na zdjęciach kładą zasiłkę do góry nogami, żeby go było widać

a co do chiefteca 360W to ludziom na tym forum chodzą na nim dużo większe zestawy niż twój, poszukaj - bardzo dużo o tej zasiłce było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej jesli chodzi o zasilacz to mam juz prawie sprecyzowane opcje kupna ;) ale i tak mam kilka pytan:

1.Czy dodanie 60W (teraz mam zasilacz 360W) wystarczy ?

2.Czy w tym Chieftecu dual-fan ten drugi wiatrak (u gory) ma jakies znaczenie skoro moja obudowa jest tak zbudowana ze dotykalby on jej ?

Jak mialby zassac powietrze skoro praktycznie styka sie z obudowa ?

Tutaj mozna zobaczyc o co mi chodzi :]

http://strony.wp.pl/wp/1664/komp.htm

xr_1 widze ze mojego poprzedniego posta nie zrozumiales :!: :evil: twoje pytanie jest odnosnie mocy zasilacza jak ci mowilem teraz masz prawdopodbnie jakiewgos shita 300 ktopry pracuje jak firmowa 220 (moze przesadzam ale tak jest) duzo osob na tym forum ciagnie na zasilkach fortrona 250 WATT i nie maja zadnych klopotow. W zupelnosci wystarczy Ci ten chieftech 360 WATT bo on jest tak jak 2 twoje zasilke ktore masz 8) ...(troche nie po polsku ale mam nadzieje ze zrozumiales przeslanie) :twisted: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No moze zle zrozumialem ;) ale troche sie obawiam tego zasilacza.U mnie w domku zuzycie pradu juz jest horrendalne - jesli podwoje ilosc pradu wciaganego przez komp to mam :

1.Duzo wyzszy rachunek (komp dziala tak ze 20h/dobe)

2.Mozliwosc spalenia instalacji (nie jest pierwszej mlodosci)

Chyba ze by bylo tak ze zasilacz wciaga tylko tyle ile potrzebuje reszta sprzetu - wtedy nic by sie nie marnowalo.Chodzi o to ze np wszystkie urzadzenia zasysaja X a zasilacz i tak pobiera X + 60 :] nie znam sie na zasilaczach wiec zabrzmi to dosc prymitywnie ale o to mi mniej wiecej chodzi - o oszczednosc.

W takim razie moze wystarczylaby mi 300W ? Co Wy o tym myslicie ?

Kolejna sprawa to sklep - tedsoft.pl - ktos cos o nim wie ? Czy ktos tam kupowal ? Chcialbym zamowic z tamtego sklepu dual-fana 360W ale nie wiem czy nie przysla poobijanego gowienka z mierna gwarancja (czytalem reglamin na ich stronce).Moze to nie jest taka bezpieczna firma ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mrtnt <font color="#FF0000">[ciach!]</font> glupoty bo nie trzeba zasilacza miniumum 350 WATT :!:  

Wystarczy 300WATT a nawet 250 jednak dobrej firmy! Mozesz miec 400 jakas Q-TECH i pod wiekszym obciazeniem bedzie sie to samo dzialo. Jesli chodzi o dobre firmy to kup: Fortrona, Chieftecha, ewentualnie jakiegos LinkWorda ale to w ostatecznosci...

Aby sie wypowiadac trzeba miec na dowolny temat pojecie a ty za bardzo go nie masz z tego co widze...

Problem jaki zasilacz kupic byl poruszany juz wiele razy dlatego zapraszam do lekturki.... i uzycia opcji "szukaj" :!:

LUZACZEK? hahaha miales byc luzaczek a jestes spaslaczek - i sie okazuje ze jak cytuje twoje wlasne slowa tobie

aby sie wypowiadac  trzeba miec na dowolny temat pojecie a ty za bardzo go nie masz z tego co widze...

rozumiem ze np Twoj dysk FUDZITFU 6,4 GB jest markowym nie shitem, hahaha, czlowieku wez przeczytaj swoj konfig i zrozum ze kupilem grafe za 400 co i tak bylo z lekka przegieciem bo nie mam w zwyczaju wydawac tyle na komputer.

Jeszcze inaczej zjezdzilem pol miasta w poszukiwaniu zasilacza i ani mi sie sni wydawac wiecej niz 50 zlotych bo musze rachunki poplacic, ktore siegaja u mnie 3-4 tysiace zlotych - oczywiscie ty pewnie komputer masz od tatusia, czy mamusi - a ze tobie sie to tam nie podoba to juz inna sprawa, nie rozumiem jak np czlowiek z tak malym dyskiem moze radzic mi markowy zasilacz albo mi pisac takie rzeczy - oczywiscie ty pewnie masz zasilacz markowy za 300 i dysk 6,4 GB za 50 zlotych z polowa bad sektorow.

Czyli wlasciwie to mi przypominasz taki widok - Fiat 126p z tylu jebutny spojler z Ferrari wart 2 razy tyle co auto - no i mega bass! Nie wazne ze sie rozpada, wazne ze dobrze wyglada...

O to twoj styl.

Wyluzuj, wierz mi ze to ze ktos nie zamierza kupic markowego zasilacza nie znaczy ze jest glupi i nie ze markowy jest lepszy.

Miliony ludzi na swiecie piją pepsi, czy sa inteligenti czy pieprznieci? No bo jak swiadomie mozna ladowac tyle chemii w siebie - miliony na swiecie pali papierosy czy sa inteligentni czy pieprznieci? miliony na swiecie zle sie odzywia czy sa inteligentni czy pieprznieci?

Wierz mi ze sa ludzie inteligentni wielu madrzejszych od Ciebie, ktorzy byc moze robia rzeczy nie w guscie, ale nie znaczy to ze sa glupolami, po prostu robia to bo chca.

I wybacz ze moj odpis na Twoj jest na takim poziomie a nie innym ale dostaje bialej goraczki na takie brednie jak piszesz, nazywasz kogos glupkiem bo kupi co innego co ty, wal sie i kup sobie najpierw taki komputer jak ja i zanim nastepnym razem walniesz taką bzdure to sie najpierw zastanow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze jednak jestes glupi i ze nie udajesz.

No wiec sprostowanie dla Ciebie. Jesli kazdy by byl madrzejszy a to z powowdu ze ma lepszy komputer to sie sowicie mylisz....

Nie porownuj tematow obocznych do spraw komputerowych. Jak nie chcesz pic PEPSI to cie nie bede zmuszal. Jesli chodzi o malucha to ja nic do niego nie mam i ile osob go uzywa a jaki praktyczny.

Dysk 6,4 kosztowal mnie wiecej niz twoj caly komputer jak ja siedzialem juz na 486 DX4 133 MHz to ty lezales w beciku i mama ci pieluchy zmieniala.

Co do zasilacza to sobie debilu poszukaj na forum i znajdziesz odpowiedzi takich osob ktore maja mocniejsze kompy(i sa przeciez madrzejsi) i wtedy moze zmadrzejesz. Jak masz Codeshita nawet 400 WATT albo Q-TECH 550 to kup sobie nawet na niego P4 i bede sie smial jak zalozysz topic: "komputer mi sie spalil, pomocy, co sie stalo ludzie"

A co do tego ile ty masz lat to mnie to nie interesuje. Nie jest to biuro matrymonialne....

A tak na marginesie to co ty masz do mojego podpisu?

I na koniec tak jak juz pisalem nie wypowiadaj sie na tematy o ktorych nie masz pojecia.

Swoja droga mam Fortrona 300 WATT.

BIG LOL dla Ciebie wymoczku!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mrtnt <font color="#FF0000">[ciach!]</font> glupoty bo nie trzeba zasilacza miniumum 350 WATT :!: 

LUZACZEK? hahaha miales byc luzaczek a jestes spaslaczek - i sie okazuje ze jak cytuje twoje wlasne slowa tobie

aby sie wypowiadac  trzeba miec na dowolny temat pojecie a ty za bardzo go nie masz z tego co widze...

rozumiem ze np Twoj dysk FUDZITFU 6,4 GB jest markowym nie shitem, hahaha, czlowieku wez przeczytaj swoj konfig i zrozum ze kupilem grafe za 400 co i tak bylo z lekka przegieciem bo nie mam w zwyczaju wydawac tyle na komputer.

Jeszcze inaczej zjezdzilem pol miasta w poszukiwaniu zasilacza i ani mi sie sni wydawac wiecej niz 50 zlotych bo musze rachunki poplacic, ktore siegaja u mnie 3-4 tysiace zlotych - oczywiscie ty pewnie komputer masz od tatusia, czy mamusi - a ze tobie sie to tam nie podoba to juz inna sprawa, nie rozumiem jak np czlowiek z tak malym dyskiem moze radzic mi markowy zasilacz albo mi pisac takie rzeczy - oczywiscie ty pewnie masz zasilacz markowy za 300 i dysk 6,4 GB za 50 zlotych z polowa bad sektorow.

Czyli wlasciwie to mi przypominasz taki widok - Fiat 126p z tylu jebutny spojler z Ferrari wart 2 razy tyle co auto - no i mega bass! Nie wazne ze sie rozpada, wazne ze dobrze wyglada...

O to twoj styl.

Wyluzuj, wierz mi ze to ze ktos nie zamierza kupic markowego zasilacza nie znaczy ze jest glupi i nie ze markowy jest lepszy.

Miliony ludzi na swiecie piją pepsi, czy sa inteligenti czy pieprznieci? No bo jak swiadomie mozna ladowac tyle chemii w siebie - miliony na swiecie pali papierosy czy sa inteligentni czy pieprznieci? miliony na swiecie zle sie odzywia czy sa inteligentni czy pieprznieci?

Wierz mi ze sa ludzie inteligentni wielu madrzejszych od Ciebie, ktorzy byc moze robia rzeczy nie w guscie, ale nie znaczy to ze sa glupolami, po prostu robia to bo chca.

I wybacz ze moj odpis na Twoj jest na takim poziomie a nie innym ale dostaje bialej goraczki na takie brednie jak piszesz, nazywasz kogos glupkiem bo kupi co innego co ty, wal sie i kup sobie najpierw taki komputer jak ja i zanim nastepnym razem walniesz taką bzdure to sie najpierw zastanow.

pierwsza rzecz : takie teksty to na priv,a nie na forum,robisz tylko bajzel (to sie dotyczy rowniez Ciebie Luzaczek)

no ale wrocmy do tematu......najwieksza glupota na swiecie jest oszczedzanie na ZASILACZU.sam kiedys olewalem ten temat do czasu az moj rubikon300W umarl zabierajac ze soba proca i MoBo.Prawda jest taka ze jak chce sie miec dobry sprzet trzeba zapewnic dobry prad.

Chieftec 360W to bardzo dobra zasilka i napewno rozwiazalaby problem,jednak na www.chieftec.pl Chieftec'i 420W sa za 279zl i chyba warto dolozyc te kilka zlotych i miec konkretny zasilacz ktory nie wylozy sie gdy zapragniemy podkrecic swojego nowego Barton'a do 2.6GHz

Wiec jesli chcesz zeby sprzet ladnie chodzil nie oszczedzaj na zasilaczu.Chyba lepiej wykosztowac sie na zasilacz niz pozniej wydawac o wiele wiecej kasy na sprzet pochloniety przez codegen'a 300W ,ktory faktycznie jest w stanie wytrzymac obciazenie na poziomie niespelna 200W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma to jak sie mieskiem obrzucic chlopaki nie ? :lol: Kazy czasem wychodzi z siebie ale lepiej wychodzic na privie ;)

Vip - nie chodzi o to ze chce oszczedzac na zasilaczu - poki co obstaje przy Chieftechu 360W dual-fan... ale mam 2 problemy - jeden to siec enegetyczna w moim mieszkaniu - boje sie ze przedobrze gdy zwieksze zuzycie pradu.Drugi problem to sklep - czy tedsoft.pl to solidna firma czy nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luzaczka nie skomentuje bo szkoda czasu...

no ale wrocmy do tematu......najwieksza glupota na swiecie jest oszczedzanie na ZASILACZU

zgadzam sie, ale:

rownie dobrze mozna powiedziec ze najwieksza glupotą jest kupienie malucha zamiast Mercedesa 600S bo przeciez w crashtescie raczej nie przezyjesz, w maluchu - Vip prawda jest taka - kupuje sie to na co sie MA PIENIADZE i basta koniec koncow - nie polecaj mi wentylatorow za 300 zlotych, bo i tak go nie kupie ja wiem ze sa lepsze, ba - sa milion razy lepsze i nic z tego - moze bym sobie i taki kupil ale musialbym miec duzy przybytek kasy, ze teraz nie mam pieniedzy a komputer robi zwisy wiec cos kupic musze. Nie zalezy mi na super komputerze, gdzies indziej piszesz ze nie rozumiesz ludzi kupujacych takie karty grafiki, a nie potrafisz zrozumiec ze podobnie moze byc komus nie potrzebny taki zasilacz?

Powiem Ci, ze zasilacz to juz kupilem i nawet nie zamierzam czekac, pracuje do pozna w nocy i chce w poniedzialek rano odpalic sprawny komputer - jesli sie cos spali? Trudno - zycie - jak to sie mowi a jesli nie to jestem 200 zlotych do przodu - zaryzykuje - bo nie mam wyboru (pieniedzy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luzaczka nie skomentuje bo szkoda czasu...

no ale wrocmy do tematu......najwieksza glupota na swiecie jest oszczedzanie na ZASILACZU

zgadzam sie, ale:

rownie dobrze mozna powiedziec ze najwieksza glupotą jest kupienie malucha zamiast Mercedesa 600S bo przeciez w crashtescie raczej nie przezyjesz, w maluchu - Vip prawda jest taka - kupuje sie to na co sie MA PIENIADZE i basta koniec koncow - nie polecaj mi wentylatorow za 300 zlotych, bo i tak go nie kupie ja wiem ze sa lepsze, ba - sa milion razy lepsze i nic z tego - moze bym sobie i taki kupil ale musialbym miec duzy przybytek kasy, ze teraz nie mam pieniedzy a komputer robi zwisy wiec cos kupic musze. Nie zalezy mi na super komputerze, gdzies indziej piszesz ze nie rozumiesz ludzi kupujacych takie karty grafiki, a nie potrafisz zrozumiec ze podobnie moze byc komus nie potrzebny taki zasilacz?

Powiem Ci, ze zasilacz to juz kupilem i nawet nie zamierzam czekac, pracuje do pozna w nocy i chce w poniedzialek rano odpalic sprawny komputer - jesli sie cos spali? Trudno - zycie - jak to sie mowi a jesli nie to jestem 200 zlotych do przodu - zaryzykuje - bo nie mam wyboru (pieniedzy)

masz racje,ale.....

tak ja napisalem wczesniej,wole dac za zasilacz 300zl ,niz kupic taki za 100zl ktory jak pierdyknie zjara mi proca za 250zl ,plyte za 400zl,grafe za 1000zl i pamiec za 600zl......sam sobie odpowiedz co jest bardziej oplacalne.

Przez zasilacz stracilem epoxa 8K7A+,AthlonaTB1.3@1.6 i 256mb ramu...dziekuje tylko Bogu ze oszczedzil mojego ATi AiW

Co do grafy.....napisalem,ze glupota jest dla mnie kupowanie grafy tylko do gier za 1000zl bo dla mnie czasy kiedy komputer suzyl do giercowania minely bezpowrotnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i widzisz jakie to proste! Ty masz racje i ja mam racje i wlasnie o to mi chodzilo, Ty wolisz co innego ja co innego, Ty kupisz inne auto ja inne, proste jak 2 razy 2, Ty kupujesz zasilacz za 300 bo sie boisz ze Ci popali sprzet wart 2000 ja kupie za 100 bo sie nie boje no i od lat nic mi sie nie stalo i byc moze i sie spali, ale wtedy znowu powiem - zycie

analogicznie

Jeden wsiada do tramwaju i kasuje bilet bo sie boi ze zaplaci kare

a drugi nie skasuje bo jezdzi latami i nigdy go nie zlapali a nawet jak zlapia to i tak jest tysiace zlotych do przodu bo jezdzil i nie wydawal na bilety i tak oto wychodzi samo ZYCIE

Ale decyzja nalezy do mnie

Zastanow sie VIP w ogole o czym tu mowimy, argumentujesz mi cos ze cos mi sie spali, ok, teraz mi powiedz co sadzisz o O/C? czyz podkrecanie procesora nie jest zaprzeczeniem tego co powiedziales? czyz podkrecajac procek nie decydujesz sie na swiadome ryzyko ze spalisz?

No wiec jak widzisz - kolejny raz - ZYCIE kazdy czlowiek robi to co chce i nie mozna komus powiedziec ze jest glupi bo nie robi tak samo jak wiekszosc...

natomiast nie lubie braku tolerancji takiego jaki wyplynal wlasnie z Luzaczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i widzisz jakie to proste! Ty masz racje i ja mam racje i wlasnie o to mi chodzilo, Ty wolisz co innego ja co innego, Ty kupisz inne auto ja inne, proste jak 2 razy 2, Ty kupujesz zasilacz za 300 bo sie boisz ze Ci popali sprzet wart 2000 ja kupie za 100 bo sie nie boje no i od lat nic mi sie nie stalo i byc moze i sie spali, ale wtedy znowu powiem - zycie

analogicznie

Jeden wsiada do tramwaju i kasuje bilet bo sie boi ze zaplaci kare

a drugi nie skasuje bo jezdzi latami i nigdy go nie zlapali a nawet jak zlapia to i tak jest tysiace zlotych do przodu bo jezdzil i nie wydawal na bilety i tak oto wychodzi samo ZYCIE

Ale decyzja nalezy do mnie

Zastanow sie VIP w ogole o czym tu mowimy, argumentujesz mi cos ze cos mi sie spali, ok, teraz mi powiedz co sadzisz o O/C? czyz podkrecanie procesora nie jest zaprzeczeniem tego co powiedziales? czyz podkrecajac procek nie decydujesz sie na swiadome ryzyko ze spalisz?

No wiec jak widzisz - kolejny raz - ZYCIE kazdy czlowiek robi to co chce i nie mozna komus powiedziec ze jest glupi bo nie robi tak samo jak wiekszosc...

natomiast nie lubie braku tolerancji takiego jaki wyplynal wlasnie z Luzaczka

obydwoje mamy inne podejscie do tego tematu i obydwoje mamy w pewnym sensie racje :wink: Ty masz swoje argumenty,zreszta trafne,ja mam swoje.

Proponuje zakonczyc ta dyskusje,bo raczej nie dojdziemy do jednego wniosku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vip no i przeciez po to jest forum, zeby sobie pogadac, prawda? tyle ile jest na swiecie ludzi tyle samo jest zdan i punktow widzenia i nie ma w tym nic dziwnego. Jednak jak sie okazuje ze niektorzy wchodza nie aby wyrazic swoje zdanie, tylko aby pokazac - TAK! ja jestem super bo wiem ze zasilacz 300W nie rowna sie zasilacz 300W a wy jestescie glupi bo nie wiecie co kupowac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...