Skocz do zawartości
etter86

I5-6600k czy i7-6700k + MOBO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak w temacie. Posiadam obecnie kompa, którego powoli modernizuję. Wrzuciłem do niego ostatnio GeForce GTX960 4GB OC od ASUSa. Teraz czas na procka + mobo. Głównie wykorzystuję kompa do grania (CS, GTAV, Battlefield, Wiedźmin). Pytanie czy opłaca się dorzucić te 400-500 PLN do procesora?

Druga rzecz, to jaka płyta główna pod Socket 1151. Nie jestem maniakiem podkręcania. Ale w razie konieczności chciałbym mieć taką możliwość.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki budżet masz na płytę i procesora ?, oczywiście platforma 1151 wymusza DDR4 (w 95% przypadków), wiec to też musisz kupić.

Większość napisze, że i5 wystarczy do gier, ale nie samymi grami człowiek operuje, wiec ja bym brał i7.

Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady. Do jednych tytułów lepiej idzie procek, do innych ważniejsza grafa. Więc też się skłaniam raczej do i7-6700k.

Właśnie wiem, że DDR4. Ciekawe jak to idzie. Mają znacznie większe CL (w rozsądnych cenach to będzie CL14) ale większe taktowania. Ale skoro to jest wprowadzane, to pewnie wychodzi lepiej niż DDR3 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam grafę za ponad 2000 zł a sparowałem ją z prockiem za ~500 i co ?, działa aż miło !.

Nie namawiam na i7, może kolega spokojnie brać i5, nawet bez K skoro nie bawi się w oc i zaoszczędzi jeszcze więcej kasy, którą może przeznaczyć za jakiś czas na lepszą grafę (GTX 1060 ? )

Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i7k 1600zł a parujesz go z kartą za 800zł niezły bezsens  :ploom:

To, że mam teraz kartę za 800, to nie znaczy, że za parę miesięcy nie zmienię na GTX 1070. Niezłym bezsensem są za to takie niekonstruktywne komentarze. A żeby Ci coś uzmysłowić, to podam dwa przykłady:

- w CS:GO po przesiadce z Radeona 6950 na GTXa 960 prawie nie odczułem różnicy (proc ograniczał grafę)

- w GTA V natomiast lekko podniosłem ustawienia i mimo wszystko gra działała ciutkę płynniej

Kolego Tesel, jeżeli masz coś sensownego do powiedzenia, to zapraszam do dyskusji, jeżeli nie, to poszukaj sobie innego tematu i tam trolluj.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam grafę za ponad 2000 zł a sparowałem ją z prockiem za ~500 i co ?, działa aż miło !.

nie chrzań głupot [ mówimy o nowych]

A żeby Ci coś uzmysłowić, to podam dwa przykłady:

- w CS:GO po przesiadce z Radeona 6950 na GTXa 960 prawie nie odczułem różnicy (proc ograniczał grafę)

- w GTA V natomiast lekko podniosłem ustawienia i mimo wszystko gra działała ciutkę płynniej

Kolego Tesel, jeżeli masz coś sensownego do powiedzenia, to zapraszam do dyskusji, jeżeli nie, to poszukaj sobie innego tematu i tam trolluj.

widze ze na siłe chcesz nas oswiecać przykładami z doopy 

poszukaj testów graf i procków a jak uzupełnisz wiedze to możesz sobie podyskutować

fakty pozostają niezmienne - nie ma to jak przepłacic za procek którego grafa nie wykorzysta

jedyny pozytyw z tego to to że za jakiś czas bedzie można kupić uzywanego gtx960 za bezcen :banana:

ps

oczywiście podkrecisz tego i7K ?

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chrzanisz sam nie rozumiejąc zagadnienia z jakim się tu spotkałeś, tyle w temacie.

argumenty się koledze skończyły czy wiedza a może jedno i drugie bo ta wypowiedź to ma się nijak do tematu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tesel na co mam czytać testy, jak mam przykłady z mojego własnego kompa wzięte. Nie muszę się dokształcać w testach laboratoryjnych, tylko chciałem poznać opinię użytkowników, którzy potrafią coś powiedzieć z własnego doświadczenia. Ty nie masz nic do powiedzenia, więc się nie wypowiadaj.

Pavlo. Budżetu nie mam. Wychodzę z założenia, że jeżeli jest coś warte swojej ceny, to warto to rozważyć. Chyba nie ma sensu w moim przypadku się wysilać na jakieś mobo z kosmosu za pierdylion dolców, bo nie mam zamiaru śrubować OC i bić się o każde 100 MHz. Dlatego zapytałem o tego Asusa Pro Gaming (circa 650 PLN). Oczywiście jak jest coś innego godnego polecenia, to rozważę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pavlo. Budżetu nie mam. Wychodzę z założenia, że jeżeli jest coś warte swojej ceny, to warto to rozważyć. Chyba nie ma sensu w moim przypadku się wysilać na jakieś mobo z kosmosu za pierdylion dolców, bo nie mam zamiaru śrubować OC i bić się o każde 100 MHz. Dlatego zapytałem o tego Asusa Pro Gaming (circa 650 PLN). Oczywiście jak jest coś innego godnego polecenia, to rozważę.

Płyta to dobry wybór, spokojnie wystarczy do i5 czy nawet i7. UEFI rozbudowane i jak będziesz chciał to bez problemu podkręcisz oba procesory, do tego dobry zintegrowany układ audio. Wadą może być brak wyświetlacza kodów POST, dziwne, że go nie dali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tesel na co mam czytać testy, jak mam przykłady z mojego własnego kompa wzięte. Nie muszę się dokształcać w testach laboratoryjnych, tylko chciałem poznać opinię użytkowników, którzy potrafią coś powiedzieć z własnego doświadczenia. Ty nie masz nic do powiedzenia, więc się nie wypowiadaj.

Tesel dobrze ci radzi - w pierwszym poście piszesz o procu do 960 (nie wspominasz o możliwości przesiadki na dużo mocniejszą) i dostałeś dobrą propozycję. Potem wyskakujesz, że może za parę miesięcy zmienisz i przytaczasz przykłady, że obecny proc hamuje gpu (nie podajesz modelu cpu to nawet nie wiadomo jak się odnieść).

W większości przypadków i5 nawet z mocną grafą nie będzie jej ograniczać - dobry przykład podał .PaVLo. "Mam grafę za ponad 2000 zł a sparowałem ją z prockiem za ~500 i co ?, działa aż miło !."

Jeśli uprzesz się na i7 to droga wolna - twoje pieniądze, twoja sprawa.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i7-6950X to nie jest procesor stworzony do gier, już dużo lepsze wyniki wyciąga podkręcona i5-6600K.

Ja od paru dni korzystam z Asusa Z170 Pro Gaming i mogę z czystym sumieniem polecić tą płytę główną jednak musisz się liczyć z jednoczesną wymianą ramu, do tego jej zakup nie ma sensu jeśli nie myślisz o OC. Jeśli nie masz zamiaru wymieniać karty graficznej w najbliższym czasie to nie ma co pchać się w i7 bo nawet gry które mocno cisną procesor nie są w stanie użyć 100% nowszej i5. Do tego jeśli nie chcesz kręcić procesora to na wersje K nawet nie patrz bo wyrzucisz ok. 200zł w błoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi