Skocz do zawartości
mazz

jak podkrecic celerona ?

Rekomendowane odpowiedzi

mam celerona 333 na abicie bh6 .... ale nie mam do niej instrukcji :(

w biosie natomiast mam opcje gdzie "niby" moge zmienic predkosc procesora... ustawione mialem 333(66)... i zaryzykowalem i zmienilem na 400(100) - i na poczatku mi komp nie wystartowal... po 15 min. jednak sie uruchomil.. wyswietilo mi ze mam 500 mhz.. ale sie wystraszylem i w biosie znow ustawilem 333(66)... teraz pytanie, jak mam podkrecic tego cholernego procka i jakie mam ustawic parametry w biosie ? z gory dzieki... mozna sie smiac :)

ps. sory za chaotyczny tekst ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za szybko zdygales ... sprawdz stabilnosc na tym 500 dobrze ci szlo :)))

mozesz go ustawic na 4 sposoby wyzej jak bedziesz mial szczescie. Mnoznik masz zablokowany na 5x czyli 5x66, 5x75, 5x83, 5x100 i na tyle ci chodzil pytanie czy stabilnie ... na przejsciuwce nie masz mozliwosci zwiekszyc napiecia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko spoko, ale cokolwiek ustawie to wypisuje mi, ze :cpu is unworkable.." - cos takiego... wiec zapewne musze ustawic to "manualnie", ale to juz wykracza poza moje umiejetnosci... moze ktos z was moglby mi pomoc, co ja mam tu wpisywac :) :

tak mam obecnie ustawione:

Turbo Frequency - Disabled

Ext. Clock (PCI) - 100 MHz (1/3)

Multiplier Factor - x 8.5

Sel 100/66# Signal - High

AGPCLK/CPUCLK - 2/3

L2 Cache - Deafault

Core Voltage - 2.00v - moge dac tu max 2.30v

z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko spoko, ale cokolwiek ustawie to wypisuje mi, ze :cpu is unworkable.." - cos takiego... wiec zapewne musze ustawic to "manualnie", ale to juz wykracza poza moje umiejetnosci... moze ktos z was moglby mi pomoc, co ja mam tu wpisywac :) :

AGPCLK/CPUCLK - 2/3

z gory dzieki

też nie miałem nigdy abita,nawet intela ostatniego jakiego miałem to był 486 dx2 66 :D

No ale do rzeczy:

Ext. Clock (PCI)=133(1/4)

Multiplier Factor - x 8.5(tego i tak nie ma sensu zmieniać bo celerony mają zablokowane mnożniki)

AGPCLK/CPUCLK - 1/2 (chyba że nia masz takiej możliwości,jak nie masz to zostaw 2,3-powinno iść )

Core Voltage - 2.00v - moge dac tu max 2.30v (na początek zostaw jak jest-jak system będzie niestabilny to zwiększ o 0,1 i jak jest ok to zostaw,a jak nie to zwiększ o kolejne 0,1.)

A z tymi dwoma to kuna nie wiem co zrobić.Pierwszy raz o nich słyszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Turbo frequency to chyba jest takie cos ze podnosi troche magistrale zeby sprawdzic czy procek jest stabilny - glupio to brzmi ale ja mialem takie cos w MSI BXMASTER. Mnoznik sobie ustaw na 5. a jesli chodzi o instrukcje to jest na stronie abita www.abit.com.tw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja jestem lajza... wszystko dziala... a jak wypisuje mi "cpu is unworkable.." to musze nacisnac f1 i komp sie uruchamia dalej :) poprostu mnie ostrzega ze cos tam zmienilem, hehe

jeszcze wracajac do tych opcji...

AGPCLK/CPUCLK - mam takie mozliowsci ustawienia 2/3 lub 1/1 - co jest lepsze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AGPCLK/CPUCLK - 2/3

z gory dzieki

też nie miałem nigdy abita,nawet intela ostatniego jakiego miałem to był 486 dx2 66 :D

No ale do rzeczy:

Ext. Clock (PCI)=133(1/4)

Multiplier Factor - x 8.5(tego i tak nie ma sensu zmieniać bo celerony mają zablokowane mnożniki)

AGPCLK/CPUCLK - 1/2 (chyba że nia masz takiej możliwości,jak nie masz to zostaw 2,3-powinno iść )

Core Voltage - 2.00v - moge dac tu max 2.30v (na początek zostaw jak jest-jak system będzie niestabilny to zwiększ o 0,1 i jak jest ok to zostaw,a jak nie to zwiększ o kolejne 0,1.)

A z tymi dwoma to kuna nie wiem co zrobić.Pierwszy raz o nich słyszę.

Kuna ale gafę przywaliłem.Przecież ty zmieniasz z 66 na 100 a nie z 100 na 133.

:oops: powinno być tak PCi=100(1/3)

Mnożnik obojętne i tak się nie da zmieniać

Agp/cpu=2/3

A core voltage tak jak napisałem.

Sorki :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja jestem lajza... wszystko dziala... a jak wypisuje mi "cpu is unworkable.." to musze nacisnac f1 i komp sie uruchamia dalej :) poprostu mnie ostrzega ze cos tam zmienilem, hehe

jeszcze wracajac do tych opcji...  

AGPCLK/CPUCLK - mam takie mozliowsci ustawienia 2/3  lub 1/1 - co jest lepsze ?

Oj chłopie, chłopie... :?

Stosunek częstotliwości szyny AGP do częstotliwości szyny FSB. Dla celeronka (t.j. FSB=66MHz) ustaw 1/1. Jeśli uda Ci się go puścić na FSB=100MHz to ustaw 2/3 - będziesz miał tyle ile trzeba na AGP.

A dla pośrednich to już jak się uda. Ja działałem kiedyś na 1/1 przy 83MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tej czesci biosu gdzie zmieniasz ustawienia od procka jest opcja ktora ustawiona jest na ENABLED odpowiada za ostrzeganie podczas startu jezeli procek ustawiony jest inaczej niz normalnie wylaczenie tego powoduje normalny start kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tej czesci biosu gdzie zmieniasz ustawienia od procka jest opcja ktora ustawiona jest na ENABLED odpowiada za ostrzeganie  podczas startu jezeli procek ustawiony jest inaczej niz normalnie wylaczenie tego  powoduje normalny start kompa

Ku scislosci jest to Speed error hold

tak jak kolega wspomnial przelacz na disabled.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...