Skocz do zawartości
arthi

Jakie taktowanie wytrzyma AGP i PCI??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Znalazlem artykul w Chipie, powyzej 133Mhz dzielnik dla PCI to 1/4 dla AGP 1/2. Mam pytanie bo z moich wyliczen przy FSB 166 wychodza kosmiczne taktowania prawie 42Mhz dla PCI i 83 dla AGP,a standard to odpowiednio 33 i 66Mhz

Czy to pojdzie?! Nie pytam o Ram tylko o system, czy juz ktos probowal jak to sie ma do kontrolerow na plycie, karty graficznej (agp), sieciowej, kontrolerow raid, dyskow i nagrywarek, trybu udma. Jakie jest prawdopodobienstwo uszkodzenia sprzetu?

PS.nie wiem czy ma to znaczenie, ale chipstet to KT133A, czyli nie ma dzielnikow!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od sprzętu - u mnie chodził jakiś czas na 170MHz (synchro) a teraz znów na 167MHz i jakoś wszystko działa (tylko dźwięk musiałem włożyć do PCI bo onboard wysiada już przy 150MHz).

Ale ogólnie to lekka przesada - max. dla PCI to jakieś 37MHz. Powyżej już tylko fuks tzryma sprzęt w całości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie napisales jaka masz plyte

najwiekszy problem mozesz miec z cdrw,mozesz sprobowac obnizyc tryb pracy,ale to nie musi pomoc

nie napisales jaka masz grafe,ale generalnie te starsze wytrzymuja(nowe radki szaleja) ,sieciowka wtrzyma jak nic,dzwiekowka powinna (jak to SB to spokojnie wytrzyma)

jak masz raida na plycie to moze cie ograniczac,ale nie musi,zalezy to od modelu raida

masz pewnie udma 100 na kontrolerze,wiec dysk przelacz na jeden tryb mniej ( 100->66 lub 66->33) o szybkosc sie nie martw,szybsze pci nadrobi straty transferu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ktos powie mi przy okazji posiadam pamieci 266 plyta jak w podpisie i mam pytanko czy jakbym kupil pamieci 333 to czy plyta je obsluzy chociaz chipset ma kt266a czy w ogole ih nie odczyta czy tez pojda na 266 z zapasem mocy?

bo przy podkrecaniu procka powyzej 150mhz juz jest kaplica zawaias :( a chcialbym sprawdzic czy plyta ta ma mnoznik 1/5 bo w biosie jest ustawienie magistrali do 166mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS.nie wiem czy ma to znaczenie, ale chipstet to KT133A, czyli nie ma dzielnikow!

Z tego ci sie orientuje ma dzielnik 1/3 i 1/4 ktory wlacza sie przy 133. A do 133Mhz jest 1/3, dlatego jak ustawisz np. 126 to juz moze cos nie wyrabiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego ci sie orientuje ma dzielnik 1/3 i 1/4 ktory wlacza sie przy 133. A do 133Mhz jest 1/3, dlatego jak ustawisz np. 126 to juz moze cos nie wyrabiac.

Na Solteku 75KAV już od 124 czy jakoś tak w pobliżu ustawia się 1/4. Na innych płytach też jest podobnie (przynajmniej tych zworkowych) więc jesteś w błędzie. Na 126 to co najwyżej może być problem z niedotaktowaniem PCI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ufff... epox 8kta3+pro dzwiek on board, nie chce niczego uszkodzic, wiec chyba pozostane na 160, w poniedzialek sprawdze co i jak,...

Major Zadek :) jak dlugo lecisz na 170-167Mhz jaka plyta, na jakim chipsecie. Masz wlaczone DMA (czy dziala)? Czy system sie wiesza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Znalazlem artykul w Chipie, powyzej 133Mhz dzielnik dla PCI to 1/4 dla AGP 1/2. Mam pytanie bo z moich wyliczen przy FSB 166 wychodza kosmiczne taktowania prawie 42Mhz dla PCI i 83 dla AGP,a standard to odpowiednio 33 i 66Mhz

Czy to pojdzie?! Nie pytam o Ram tylko o system, czy juz ktos probowal jak to sie ma do kontrolerow na plycie, karty graficznej (agp), sieciowej, kontrolerow raid, dyskow i nagrywarek, trybu udma. Jakie jest prawdopodobienstwo uszkodzenia sprzetu?

Jeżeli chodzi o agp to jest różnie czytałem w innych postach że ludzie mieli agp ustawione i nic sie nie działo, a z pci nie przeginaj rozsądna granica to 38 potem dysk moze przestać wyrabiać, zaczna się błędy odczytu itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Solteku 75KAV już od 124 czy jakoś tak w pobliżu ustawia się 1/4. Na innych płytach też jest podobnie (przynajmniej tych zworkowych) więc jesteś w błędzie. Na 126 to co najwyżej może być problem z niedotaktowaniem PCI.

Przecie nie twierdze ze mam racje ;) Moze i tak jest jak mowisz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blood_reksio a co ma PCI do odczytu dysku, ja mam kontroler chyba jak kazdy zintegrowany z plyta

Kontroler IDE także znajduje się na magistrali PCI; spójż na listing urządzeń w tabeli podczas POSTowania; ma dwa ładne IRQ, które często dzieli z innymi urządzeniamu PCI. Podobnie zintegrowana dzwiękówka- również na magistrali PCI. Cudów nie ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...