IgotaProblemX Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 Otóż mam denerwujący problem w grach ze ścinkami, którego nie mogę się pozbyć. Mianowicie chodzi o opóżnienia, które mierzyłem programem DPC Latency Checker V1.4.0. Tutaj jest ss opóźnień podczas zwykłego korzystania z Google Chroma: https://scr.hu/KW7DDD SS podczas grania w minecrafta, gdzie występują mikro-ścinki: https://scr.hu/XOdY44 SS podczas grania w rusta, gdzie występują ścinki: https://scr.hu/3rJrYJ Mianowice kiedy kreski mają zółty kolor to ścinki występują. Do tej pory zrobiłem 2 rzeczy: Usunąłem Sterowniki od dzwięku Realteka, a resztę wyłączyłem w menedżerze urządzeń Usunąłem Sterowniki od Karty Sieciowej. PC Spec. I7-4790K GIGABYTE GTX 970 GIBABYTE Z97X-Gaming 3 Corsair Venegance 2x4 gb SilentiumPC Vero M1 600W 80Plus SSD Kingstone HyperX 120 GB HDD Western Dignital 1TB Caviar Blue Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 Procek kręcony czy leci na stock ? Wyjmij jedną z kości ram i zobacz jak się komp zachowuje na drugiej , potem zrób to z drugą kością . Sklonuj OS na HDD i odłącz SSD - może to jego wina , HyperX to nie jest dobry SSD . PS. Usuń zbędne formatowanie postu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 Jakie masz stery ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IgotaProblemX Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 (edytowane) Procek kręcony czy leci na stock ? Wyjmij jedną z kości ram i zobacz jak się komp zachowuje na drugiej , potem zrób to z drugą kością . Sklonuj OS na HDD i odłącz SSD - może to jego wina , HyperX to nie jest dobry SSD . PS. Usuń zbędne formatowanie postu . Procek jest na stockowych ustawieniach. Z ramem już to zrobiłem, lecz żadych efektów nie zauważyłem. A co do Dysku SSD to na pewno nie jego wina. 2 Tygodnie temu postawiłem winde na HDD i ścinki też występowały. Edytowane 23 Lipca 2016 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 jakieś wersje sterów nv miały problemy(choć z tego co kojarze to uzytkownicy serii 10x0 zgłaszali...pewnie dlatego że nowy sprzęt to nowe stery z automatu lecą). Więc pokombinuj ze sterownikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 Wyjmij/wyłącz GTX-a i odpal kompa na integrze z procka . Będzie wiadomo czy problem leży po stronie karty/sterów czy to co innego . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IgotaProblemX Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 Wyjmij/wyłącz GTX-a i odpal kompa na integrze z procka . Będzie wiadomo czy problem leży po stronie karty/sterów czy to co innego . na integrze też występują ścinki, więc karta graficzna odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 Specjalnie dla ciebie i siebie sprawdze tym programie te scinki bo mam win 10 i 980ti i najnowsze stery Fora jest na zielone a filmy na youtube sa na zółte i po 1000 mikro czegoś tam .Tylko ze ja żadnek ścinek nie zauważyłem xD A teraz mam już zielone wiec tego nie kumam xD I znów zółte a nafilmikach gdzie pełny zegar leci to jest zielone wiec uważam ze tu jest winny bios i ewnetualne stany oszczedzania energii Nie wiem czy dobrze kmnie że jak zielone to dobrze ale po podniesieni pamieci na youtube jest cały czas zielone Jest takie coś jak nvinspector .jesli idzie to podnieś vram na 1000mhz dla stanu P8 i P5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 IgotaProblemX, nie używaj ctrl+c, ctrl+v. Dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 (edytowane) skoro nie stery nv to zacznij od podstaw- postaw windę testowo i zainstaluj stery do niej z płyty. Jeśli się nie da(bo win 10) to sciągnij oficjalne ze strony producenta chipsetu - tj intel, realtek itd, ale nie najnowsze - bo to może one powodują problem. Ale tak w ogóle to zacząłbym od biosu/uefi...przywrócić wartości domyślne, ustawić ahci dla dysków jeśli był i zobaczyć czy nie ustąpi. Może jakieś bzdurne ustawienie przeszkadza. Poza tym wyłączyć nieużywane kontrolery typu szeregowe itd. BTW nie napisałeś nic o procesach w tle a może jakiś antywirus/fw krzaczy... http://forum.warthunder.com/index.php?/topic/316978-improve-game-performance-through-dpc-latency-adustment/ https://steamcommunity.com/app/292120/discussions/0/620702121685121684/ ale nie wiem czy te poradniki są akurat na czasie...sam z nich nie korzystałem znalazłem jeszcze że usługa WIA może powodować ściny w grach. Wyłącz i sprawdź czy poprawi się coś. Edytowane 25 Lipca 2016 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IgotaProblemX Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2016 skoro nie stery nv to zacznij od podstaw- postaw windę testowo i zainstaluj stery do niej z płyty. Jeśli się nie da(bo win 10) to sciągnij oficjalne ze strony producenta chipsetu - tj intel, realtek itd, ale nie najnowsze - bo to może one powodują problem. Ale tak w ogóle to zacząłbym od biosu/uefi...przywrócić wartości domyślne, ustawić ahci dla dysków jeśli był i zobaczyć czy nie ustąpi. Może jakieś bzdurne ustawienie przeszkadza. Poza tym wyłączyć nieużywane kontrolery typu szeregowe itd. BTW nie napisałeś nic o procesach w tle a może jakiś antywirus/fw krzaczy... http://forum.warthunder.com/index.php?/topic/316978-improve-game-performance-through-dpc-latency-adustment/ https://steamcommunity.com/app/292120/discussions/0/620702121685121684/ ale nie wiem czy te poradniki są akurat na czasie...sam z nich nie korzystałem znalazłem jeszcze że usługa WIA może powodować ściny w grach. Wyłącz i sprawdź czy poprawi się coś Jak dla mnie kombinacje ze sterownikiami nic nie dają. Dla próby zainstalowałem winde 7 na innym dysku i gry cały czas przycinaja fps dropają po prostu masarka na dodatek w nie których grach mam efekt stutteringu (to nie jest wina karty. Testowałem na gtxie 1070) Na ogół to nie mam pomysłów. Gry chodzą jakbym grał na Nvidi GT 9800 przy 10 fps'ach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) ja tez nie rozwiązałem probemu w sumie bo czesto na zółte wpada ale wyłaczyłem np nieużywaną dziwiękówke w biosie i polepszyło sie o 50% wiec moze spróbuj Edytowane 25 Lipca 2016 przez damian25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) Przecież ten program nie działa poprawnie na systemach nowszych od Windows 7. Taptaptap Mlais M52 Edytowane 25 Lipca 2016 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2016 Moze i nie działa ale przy 1500 czegoś tam widać ze jest nie ok na ekranie i to mocno xD Do tysiak jest w miare a przy 500 jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...