Pacza Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2016 Witam. Zastanawiałem się nad podkręceniem mojego Core 2 Quad q9300 2,5ghz i płyta główna Gigabyte g31m-s2l. Sprawa jest taka, że nie chcę zwiększać jego temperatury, bo i tak jest wysoka. I moje pytanie jest takie, czy warto podkręcać o około 0,2-0,3 ghz czy mija się to z celem? Chłodzenie mam boxowe dlatego wolałbym bez zmiany napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2016 Te procki potrafią kręcić się znacznie wyżej pod 3.5GHz i wyżej. Procek już niestety archaiczny i lepiej już zmienić platformę. Czy warto podbić? Zawsze warto, ale efekt przy +200-300MHz nie będzie jakoś znacząco odczuwalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2016 A co jeśli już teraz w stresie mam 70 stopni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2016 Kręcenie Q9300 czy innego procka tylko o 200-300 mhz mija się kompletnie z sensem . Chcesz osiągnąć jakieś rezultaty to podkręć go sporo więcej , choć na tej płycie to może być trudne zadanie . Do tego sam procek nie jest najlepszy do OC - wysokie startowe FSB i niski mnożnik maksymalny . Inna kwestia to przydatność nawet dobrze wykręconego C2Q w obecnych czasach , niestety ale ta architektura najlepsze lata ma już dawno za sobą i nic tego nie zmieni . A co do temperatury - przy boxowych chłodzeniu w stresie 70 stopni to nie jest dużo , zależy od tego czym to sprawdzałeś - czy to OCCT lub inny program tego typu czy to gry / wymagające programy , choć i w grach są różne efekty . Jak wygląda wentylacja obudowy ? Regularnie czyścisz radiator procesora jak i cały komputer ? Komp stoi w jakieś wnęce czy dostęp powietrza jest w miarę swobodny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) Temperatury już powyżej 71 stopni nie należą do optymalnych warunków pracy tego procesora. Jeżeli bardzo intensywnie go obciążasz i do tego długo korzystasz z komputera to mając temperatury rzędu 80°C może dochodzić do stopniowej degradacji układu. Jeśli zamierasz w ciągu 2-3 lat wymienić sprzęt, to oczywiście nie ma się co martwić. Na twoim miejscu zanim zabrałbym się za podkręcanie, zadbałbym o lepsze chłodzenie CPU i przepływ powietrza w obudowie. Edytowane 25 Lipca 2016 przez airwaves Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2016 Ogólnie to nie gram na nim w najnowsze tytuły pokroju BFH albo wiedzmin 3, a raczej nieco starsze typu Borderlands 2, Insurgency itp. problem jest taki, że niezależnie od poziomu detali mam spadki (w Insurgency) z 70 do 25 fps, przy 90% użyciu jednego rdzenia, a reszta 50% i GPU 30%. Więc podkręcenie zmniejszy drop fps, czy nic nie zmieni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2016 GPU 30%. Tutaj leży problem, GPU nuuudzi się i czeka na procka, dlatego masz duuuuże dropy. Czas na zmianę procka. Poza tym, jak zadajesz pytanie to może pełna specyfikacja sprzętowa? Coś zmieni, ale niewiele. Zbieraj budżet na nowe (stare) klamory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2016 No nic. Zostawię go tak jak jest, bo jakbym chciał zmienić proc to łącznie z ramem i płytą główną. Pod LGA775 nic lepszego nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2016 A co jeśli już teraz w stresie mam 70 stopni? Bez róznicy jak zostajesz na tym samym V to ci wzrrośnie do 71 . Dajesz 400-410 mhz na FSB i 800 na pamieciach o ile idzie z stabilnym napieciem czyli cos z przedziału 1.3 V . Ale to już do wytestowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2016 Udało mi się podkręcić go bez zmiany napięcia do 2.8 ghz, ale pojawiały sie w grach ścinki. Zmniejszyłem taktowanie do 2.7 ghz i pojawił się problem. Po zmianie takt. FSB i zapisania zmian, komputer się resetuje na poziomie ładowania biosa i przywraca podstawową częstotliwość 2.5 ghz. Czemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2016 Sprawdz pamieci na ile masz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2016 Było koło 700 mhz, ale nie mam wpływu na taktowanie pamięci. Podkręca się razem z procesorem i nie mogę w ogóle jej zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2016 (edytowane) Tam napeicia jest wicej niz tylko vcpu ale juz nie pamietam bo ro muzeum vtt czy coś np Zreszta sprawdz czy ta pyta ma obsługe cpu 1600mhz Edytowane 26 Lipca 2016 przez damian25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2016 Obsługa FSB 1333/1066/800 MHz <=wzięte ze strony producenta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2016 Dodatkowo zauważyłem, że pomimo wszystkich kości ram 800mhz, taktowanie bylo ustawione na 667mhz z ratio 2.00. Musiałem zmienić na 2.20 aby osiągnąć wyższą wartość. Dlaczego było takie niskie taktowanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...