Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Podpinam.

Temat zbiorczy dla wszystkich spryciarzy z tym cpu.

Założenie kolejnego tematu dot. oc 6600k skutkuje banem na tak długo, jak mi się kliknie.

Klaus

 

Witam,

 

Ostatnio zakładałem wątek na forum dot. złożenia własnego komputera. Ostatecznie zdecydowałem się na procesor i5-6600k i płytę główną Asrock gaming k4. Dlaczego ta moba? Ponieważ zebrała dobre opinie w swojej cenie, a ja sam mam zaufanie do tego producenta (kiedyś miałem inną płytę i była "solidna"). Chłodzenie to Foris 3.

 

Z racji tego, że kupiłem i5-6600k rzeczą jasną było jego podkręcenie i tutaj zaczynają się schody.

Przeczytałem kilka poradników, kilka wątków na innych forach, obejrzałem ze dwa wideo z podkręcania samego skylake i wszystko było jasne.

 

Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było ustawienie mnożnika na 45 i napięcia na "fixed" prz 1.35.

Zrobiłem kilka testów programem OCCT i 1.35v - error, 1.36v - error, a drugi test spowodował crash systemu, to samo przy 1.37v - dopiero 1.38v zapewniało stabilną prace.

Zmiana mnożnika na 44, podobne testy i zacząłem od napięcia 1.31v, a skończyłem przy 1.34v, gdzie sytuacja analogiczna do tej gdy mnożnik był na 1.34v.

Ustawiłem dostępny config "ez oc" dla taktowania 4400MHz i wszystko latało, jednak w HW moniotr, CPU-Z napięcie pod obciążeniem często skakało do 1.39v co mi nie do końca pasuje, a w szczególności gdy patrzyłem na raporty z takich samych zestawów (6600k + asrock k4) i dane kolegi, który uzyskał 4.6GHz przy 1.29v.

W między czasie zmieniłem blck frequency na sztywne 100MHz, a nie jak to było "auto".

Znowu zmiana mnożnika na 43, napięcie na 1.29v system wysypało, przy 1.3v wysypało ale dopiero podczas godzinnego testowania, 1.31v też.

Postanowiłem zmienić program do testowania, gdyż przeczytałem kilka opinii że OCCT jest "nadwrażliwy". Dodam, że wykrył mi błąd na rdzeniu beż żadnego OC!

 

Wybór padł na Aida64, wcześniej testowałem coś przy pomocy RealBench.

Najpierw test 1.31v przez ponad godzinę przy taktowaniu 4.3GHz i system działał. Następnie zmiana na 1.295v i 6h testu przy 4300MHz - system stabilny.

Teraz leci 4 godzina przy 1.295 i jest ok.

Następnym krokiem będzie zwiększenie taktowania... Zaraz po testach dam znać jak sytuacja wygląda.

 

Teraz pytania:

1. Czy po testach w Aida64 mogę być pewny, że system działa stabilnie? Wiem, że jak tylko włączam OCCT to pochodzi kilka minut i albo błąd, albo błą, albo crash systemu. Przetestuje jeszcze everlastem i podzielę się wynikami. Do testu stabilności zaznaczyć opcję stress CPU, FPU, Cache i System memory, czy tylko CPU, FPU i Cache?

 

2.Czy trafił mi się jakiś gorszy egzemplarz?

 

3.Ustawienie napięcia na auto jest bezpieczne?

 

4.Macie jakieś porady? :) Może zmienić taktykę? Przy kupnie proca założeniem była praca w 4,5GHz jednak napięcie które muszę mu podać wpływa na temperatury (max 87 stopni), oscyluje w okół 75-80, które to z kolei mnie nie zadowalają - oczywiście to według OCCT.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

4.Macie jakieś porady?

 

Po pierwsze poradników o OC Skylake w sieci nie brakuje.

Po drugie każdy czip jest inny, więc to co uzyskał kolega/kuzyn/dziadek/babcia ma żadne znaczenie.

Edytowane przez radiergummi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze poradników o OC Skylake w sieci nie brakuje.

Po drugie każdy czip jest inny, więc to co uzyskał kolega/kuzyn/dziadek/babcia ma żadne znaczenie.

 

Po pierwsze nie narzekam na brak poradników - samo podkręcanie wydaje się być proste co napisałem. Zresztą sam zauważyłeś że każdy czip jest inny co za tym idzie pytam o porady dotyczące konkretnie tego opisanego przypadku.

 

Dla mnie ma znaczenie - czy to możliwe żeby intel pozwolił na że istanieje taka duża rozbieżność w możliwościach OC tego samego układu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Intel skasował cię tylko za odblokowany mnożnik. Gdzie masz zagwarantowane konkretne OC? Na fajerwerki można liczyć jak się kupuje procki z pierwszej możliwej dostawy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ważne jest jeszcze odpowiednie ustawienie LLC. Wrzuć od razu poziom 3 powinno pomóc :)

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Okej.

 

A co w kwestii OCCT i Aida64? Czym się sugerować? Wg jednego potrzebuję do tego samego taktowania o 0.05v do stabilnej pracy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzaj stabilność w OCCT bo wykorzystuje avx lub prime95 z avx np. wersja 27.9

Edytowane przez Boru91

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Okej.

 

A co w kwestii OCCT i Aida64? Czym się sugerować? Wg jednego potrzebuję do tego samego taktowania o 0.05v do stabilnej pracy.

occt nie pokazuje prawidłowo mnoznika ale jaest prosty i fajny a i sprawdz w cinebench czy ci wzrosła wydajosc bo mzoe sie okazac ze nie to trzeba podnieśc limit mocy short/long duration i takei tam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie 6600k ma gluta czy luta?

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam, pewnie takich tematów było juz sporo także odmnie krótka piłka kupiłem właśnie taki procesor na płycie MSI Z170A GAMING M5 i planuje go podkrecic własnie do okolicy 4.4-4.5ghz i czy posługiwanie się tym filmem 

będzie dla mnie dobrym wyjściem ? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiecie jak ustawić napięcie na płycie Asus Z170 pro gaming żeby zmieniało się wraz z obciążeniem procka ? To samo tyczy się taktowania ? Na razie cały czas leci na 4.4Ghz-4.5GHz i vcore w granicach 1.160-1.360

 

Vcore ustawiony na offset +1.0v

Core ratio limit 43x-45x

Speedstep Enabled

Turbo Enabled

Digi VRM+ - Optimized

Spread Spectrum Disabled

 

No za chiny ludowe nie mogę tego ustawić, a na starym Asrocku P67 miałem tak ustawione :/

 

EDIT:

Poczytałem trochę of kors i ustawiłem vcore na adaptive i core ratio na 44.

Teraz napięcie trzyma się na 1.309v @ 4.4GHz.

Zaliczyłem realbencha 15m, z maks. temperaturą 64^C. Tragedii nie ma chyba.

Edytowane przez logimen

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie na płycie ASUS Z-170k, i5 6600k z ustawieniem napięcia CPU na 1.27  stabilnie jak skała działa na 4.5GHz. Nic więcej nie zmieniałem, starałem się znaleźć jak najmniejszą wartość napięcia pod 4.5GHz. Temperatury po 20min testu OCCT max 63 stopnie, chłodzenie be quiet! PURE ROCK Slim.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W biosie na sztywno mam 1.34v a cpu-z pokazuje 1.28 v

i komu tu wierzyć ?

bez obciążenie cpu pokazuje 1.38 

Edytowane przez Karenz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hello!

 

Jestem noobem, także jeżeli piszę/robię coś źle/podaję niepełnie info, to proszę o wypomnienie i z góry przepraszam.

 

Postanowiłem podbić sobie i5 6600k do 4.2 ghz. Zacząłem od tego, że zmieniłem mnożnik, i leciał na 4.0ghz i 1.2v. Wrzuciłem stresstest, i wszystko ok - temperatury max 51 stopni, żadnego throttlingu ani innych problemów. Zrestartowałem kompa, i tutaj problem - zaskakiwał, wiatraczki zaczynały się kręcić, po czym automatycznie shutdown po 1-2 sekundach i znowu, i tak w kółko. Po zresetowaniu biosu do ustawień fabrycznych wszystko śmiga znowu bez najmniejszego problemu, stresstest też na wszelki wypadek zrobiłem, więc wydaje się że żadnych trwałych uszkodzeń nie ma. Teraz pytanie - czy to wina zasilacza, czy powinienem pogrzebać z voltażem, czy może jakiś inny czynnik/rzecz, którą źle zrobiłem? Poniżej info na czym to wszystko śmiga:

 

Chłodzenie CPU SilentiumPC Grandis XE1236
Procesor Intel Core i5-6600K
Zasilacz be quiet! SYSTEM POWER 8 600W
Płyta główna MSI Z170A TOMAHAWK AC
Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 16GB(2x8GB), 3000MHz

Grafika Gtx 1070 Gigabyte g1 gaming

 

Pasta na procku też nie stockowa, tylko Arctic Silver.

 

Wdzięczny byłbym bardzo za jakieś podpowiedzi :)
 

Edytowane przez kriegthepsycho

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

update: podbiłem voltaż do 1.265 i wyłączyłem XMP, wydaje się banglać normalnie, ale nie doszedłem w końcu do tego co się dzieje, bo z włączonym XMP i bez OC działa też, ale i z OC i z XMP jest to co opisałem powyżej

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wszystko spoko ale jak to podkręcić na Z170a g43 plus bo trzeba jeszcze grzebać w power limatach i sam tak zrobiłem tylko nie wiem czy dobrze a testowałem OCCT sprawdzi ktoś?

 

https://www.easypast...ack.rar?lang=pl

 

https://www.easypast...ack.rar?lang=pl

 

https://zapodaj.net/...185f53.bmp.html

https://zapodaj.net/...32dac8.bmp.html

https://zapodaj.net/...529e20.bmp.html

 

dziwne że podczas testów Cinebench r15 (wyniki powtarzalne na poziomie 745pkt i wyżej do 760), OCCT, Aida (prime95 nie odważyłem się testować) proc chodzi w max 1,336v a w indle chodzi na 1.35v? CHodzi mi o to czy nie ma spadków mocy w czasie testu,  przepraszam że tyle pytam ale jestem lekko zielony w OC bo wcześniej tylko fxa robiłem. Myślałem nad inną płytą bo może jest za kiepska pod OC?

 

mój zestaw: 

i5 6600k OC @4.6GHZ +Noctua NH-D15 
MSI Z170a G43 PLUS 
Radeon R9 390 Nitro 8GB 
Corsair Vengeance LPX DDR4 16gb (2x8) 3000mhz cl15 
Corsair CS650M 650w 80+ Gold 
HDD: Seagate Barracuda 1tb 
SSD: GoodRam CX100 120gb 
Aquarius M60W Pure Black 
WIN 10 Home x64 

Edytowane przez Jagermond95

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
@Jagermond95

wydaje się to być ok - co prawda nie mam płytki z170 od MSI, ale jeśli pod obciążeniem cinebenchem czy aida wskazuje Tobie Vcore na poziomie 1,336V dla częstotliwości 4,5 GHz, to chyba dobrze :) Spróbuj włączyć te opcje oszdzędzające energię w stanie spoczynku, aby wraz ze spadkiem obciązenia malał mnożnik i napięcie procka, lub ewentualnie pokombinuj z trybem adaptive. Co prawda już dziś zdążyłem się zorientować na przykładzie swojej asus pro gaming z170, że tryby override i addaptive mogą się nieco różnić w ustawieniach od tych na MSI, więc nie wiem, czy dobrze Ci radzę.

 

Postanowiłem i ja uwolnić dodatkowe moce z mojego i5-6600k. Wczorajszy i dzisiejszy czas poświęciłem na badania możliwości mojego cepa na wspomnianej płytce Asus z170 Pro Gaming. Podobnie jak kolega z kilku postów wyżej chciałem osiągnąć dwa cele - przy full loadzie nominalny vcore i maksymalny zadany mnożnik, a przy spoczynku spadek mnożnika i napięcia. Doszedłem do takich wyników:

 

1. OC na 4,4 GHz dla wszystkich rdzeni, załadowany profil XMP dla pamięci RAM, "load line callibration" LEVEL4, tryb adaptive z plusem, Vcore 1,264 V + 0,010 V offset, wszystkie funkcje oszczędzania włączone, "cpu power phrase control" optimized, "vrm spread spectrum" disabled, "turbo mode parameters" wszystko na auto, fclk frequency 1 GHz

Przy takim setupie programy typu CPU-Z czy HWINFO po 30-40min obciążenia prime95 "full heat load" wskazują, że cpu vid wynosi 1,279 V, a Vcore 1,280 V. Przy coolerze macho rev A + paście AS MX-2 mam max 74st C. Trochę chyba za ciepło. Test bez błędów.

 

2. OC na 4,5 GHz dla wszystkich rdzeni, wszystko to samo co powyższe, z wyjątkiem: adaptive mode z plusem, vcore 1,329 V + 0,010 V offset

W tym przypadku w windowsie programy typu CPU-Z / HWINFO po 30-40min obciążenia prime95 "full heat load" wskazują, że cpu vid wynosi 1,345 V, a Vcore 1,344 V. Tempy max 82st C. Ciepło. Test bez błędów.

 

3. Próba OC na 4,6 GHz doszła do podbicia Vcore w uefi do 1,379V z offsetem 0,01 V (cpu-z pokazywał najczęściej 1,392 V), niestety prime95 wysypywał błędem na jednym z rdzeni. Powyżej vcore 1,4 V odczytywanego w systemie nie chciałem iść. Może i by poszło, już trochę się wtedy bałem. Co prawda testowałem 4,5 GHZ na vcore auto i wtedy cpu-z momentami wskazywał cvore 1,43-45, ale szkoda żywotności cepa, tym bardziej, że przy dłuższym teście prime temperatury na pewno wskoczyłyby na 90st.

 

 

Postanowiłem, że zostanę przy 4,4 GHz. Zysk 100 MHz jest nie warty świeczki, gdy dla zauważalnie wyższych temperatur muszę podbijać cvore o 0,064 V.

W stanie idle napięcie wraca na 0,832-0,848V, mnożnik 8x.

 

Pytania do publiczności:

1.Czy gdzieś popełniłem błąd? Coś mogę poprawić?

2. Dlaczego Vcore z odczytu z CPU-Z/HWINFO, a także core VID różnią się od tego, co zadałem w uefi? Rozumiem, że to ma związek z Load Line Callibration - zauważyłem, że im niższy level, tym wzrost napięcia pod obciążeniem względem V zadanego w uefi jest niższy, parametr jest jakby agresywniejszy. Czy w związku z tym mam ustawić ten parametr agresywniej na lvl1-2-3? Pewien Ytber powiedział, że LLC należy dla tej płyty ustawiać na lvl5 - tak trzeba rzekomo, tyle zrozumiałem. Ewentualnie nie sugerować się odczytami programów?

3. Czy jest szansa na zmianę innych parametrów tak, aby przy OC na 4,5 GHZ potrzebował niższego niż 1,344V napięcia? Czy tak ma po prostu być i ciesz/nie ciesz się z takiej sztuki?

Edytowane przez mrcszyman

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.