Skocz do zawartości
Kala93

i5 4690K, nie za wysokie temperatury?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam procesor widoczny w nazwie tematu. Mam chłodzenie Silentium PC FERA 3. Mam pytanie odnośnie osiąganych temperatur, w stanie idle temperatury wynoszą między 30 stopni, maks 40 stopni ma jednym rdzeniu, zaś w grach od niedawna, wraz z rozpoczęciem się lata, temperatura maksymalna procesora w tytułach takich jak GTA V, The Division potrafi na chwilę sięgnąć do 70 stopni na jednym rdzeniu, na reszcie temperatura maksymalna dobija do 67 stopni. Nie za duże te temperatury, mam się czego obawiać? Procesor działa na stockowych ustawieniach, włączony tryb turbo, gdzie dobija do 3,9 GHz i maksymalne napięcie procesora, które odnotowałem wynosi 1.088. Dodam, że nie mam żadnych problemów  z grami, żadnych spadków fps itd, jedynie problem z Facebook'iem, gdy przeglądam go przez używanie Google Chrome, ale to inna sprawa na inny temat. Komputer jest regularnie czyszczony, pasta wraz z nowym chłodzeniem, czyli ferą została nałożona miesiąc temu, temperatura otoczenia wynosi 29 stopni. Oto reszta podzespołów mojego sprzętu w razie potrzeby:

MSI Z97-G55 SLI

16GB RAM Kingston HyperX

Zalman Z5 (wentylator wciągający z przodu, wyciągający na topie oraz wyciągający z tyłu obudowy)

MSI Tiger Edition GTX 970

Thermaltake SE 730W

WD Green 1TB

Samsung EVO 850

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, chłodzenie jest nałożone poprawnie, pasta jest nałożone w metodzie X i wydaje mi się, że jest ok pod kątem jej ilości. Poprzednio miałem Spartana PRO i temperatury nie przekraczały mi 63 stopni w wymagających grach, z Ferą 3 w OCCT maksymalnie procesor osiągnął 64 stopnie. Dodam, że mój pokój jest mały, wobec czego gorące powietrze wydostające się z komputera może szybko nagrzewać otoczenie, co może przekładać się na temperatury podzespołów. Cóż, nałożę pastę jeszcze raz, co mi szkodzi

Edytowane przez Kala93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż jakie masz DOKŁADNIE ustawienia napięć w UEFI.

@konduktorr2

i5 4690k @4.5ghz 1.9v + Fortis 2

To chyba na azocie ;-) Jak byś miał takie napięcie to chwila moment i CPU trup.

Nie myl VCCIN (Przetwornica w CPU) z VCORE :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi