popmart Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2016 Mam pewien "problem", może nie mam wiedzy bo zmieniłem kartę z 270x i nie mam doświadczenia z trybem boost itp. Wszędzie jet napisane że ta karta w trybie boost ma 1848 MHz. W rzeczywistości podczas obciążenia karta wchodzi sama na ok 2000 by po nagrzaniu do ok 78st, i ustaleniu śmigła na ok 70% pracuje na ok 1950, rozumiem że te 1848 to jakieś minimum a karta na podstawie temperatur itp ustala wyższe poziomy taktów. Oczywiście nie był robiony żaden OC. Czy to tak ma być? Kilka informacji dla ludzi którzy szukają coś o tej karcie ogólnie super, nawet na 70% śmigła karta niesłyszalna praktycznie, przeskok z 270x to epoka, najbardziej zrobił na mnie Crysis3 w 3D, 1060 generowała 2 obrazy FHD Full MAX bez v-syc ~80fps. 270x na medium miał kłopoty z 30fps... Mam ją od wczoraj i dopiero się bawię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2016 Wszystko w normie. 270X to już brodaty dziadek, więc różnica musi być odczuwalna. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popmart Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2016 dzięki za odpowiedź :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2016 Jak zwiększysz power limit to powinna cały czas trzymać powyżej 2000MHz no i na pamięć można spokojnie dać +500MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tooly Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2016 Ja też się trochę zdziwiłem. Gainward GTX1060 (ten najprostszy) - można powiedzieć że prosto z pudełka, bez żadnego OC - "wyboostował" się na ~1900MHz. Przy temperaturach ~72st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popmart Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2016 Jak zwiększysz power limit to powinna cały czas trzymać powyżej 2000MHz no i na pamięć można spokojnie dać +500MHz. Na pewno się pobawię, ale podkręcanie tej grafy na FHD@60Hz obecnie jest kompletnie pozbawione sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2016 Na pewno się pobawię, ale podkręcanie tej grafy na FHD@60Hz obecnie jest kompletnie pozbawione sensu. Heh tu nie bardzo jest co kręcić - w zasadzie producent już o to zadbał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popmart Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2016 (edytowane) Heh tu nie bardzo jest co kręcić - w zasadzie producent już o to zadbał ;) Trochę się pobawiłem, i5 4690K @ 4300 , GTX +150Mhz CC; +450 MC , (trzyma między 2100 a 2050) Stabilnie i bez robienia nadmiernego chałasu Fire Strike - 14500 Chyba jest nieźle mam niezbyt dobrą i niewentylowaną budę. Edytowane 30 Lipca 2016 przez popmart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2016 (edytowane) Heh też chciałem sobie sprawdzić w 3DMark ale jak zobaczyłem że to 4GB do pobrania - to mi się już odechciało ;) Natomiast boost do 2100 to już konkretnie, moja jak pisałem wyżej (albo to w innym temacie było) w grach 2025 trzyma. Mem miałem +700 ale po czasie zaczęło coś migotać (tekstury) to teraz testuje +650. Choć też karta nie ma za dużo miejsca na oddychanie nawet pomimo mojego starannego układania kabli ;) Edytowane 31 Lipca 2016 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
culmen Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2016 Moją bez ruszania power limitów. +75 rdzeń (2050 trzyma ciągle) +500 mem Temp max 77c w nieprzewiewnej budzie ITX Wentyle około 1600 max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2016 Hm moja bez ruszania PL to max 2000 widziałem i to raczej chwilowe. Chyba trafił mi sie gorszy model ale nie będę zarzekał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
culmen Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2016 (edytowane) Może temp Cie trzyma. Spróbuj zmniejszyć pl. Po ustawieniu 102% PL u mnie takty skaczą między 2075/2063 Co i tak jest marginalną różnicą. Edytowane 31 Lipca 2016 przez culmen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popmart Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2016 (edytowane) Mama oto taki problem Crysis 3, 3d, V-sync, max, gra trzyma 60FPS ogólnie jest bardzo ok, karta nie musi robić na 100% więc nie bostuje zegarów chodzi np na 1600 Mhz i 95% zmieniając te ustawienia nawet na słabsze jak robi 60fps, jednak bywają momenty (nagła zmiana, dużo wrogów itp) gdzie tej mocy brakuje i zanim uruchomi bosta następuje widoczne zacięcie... tego problemu oczywiście nie ma gdy wyłącze vsync, GPU robi na maxa i jest cały czas powiedzmy 70-80 fps z jakimiś spadkami do 60 .... jak poradzić sobie z problemem ..... zależy mi na vsync w 3d jest to opcja znacząco poprawiająca komfort. Edytowane 31 Lipca 2016 przez popmart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hvast87 Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2016 Kup monitor z g-sync. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popmart Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Kup monitor z g-sync. :) stereoskopowe 3D na 50" z g-sync - chyba nie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Może temp Cie trzyma. Spróbuj zmniejszyć pl. Po ustawieniu 102% PL u mnie takty skaczą między 2075/2063 Co i tak jest marginalną różnicą. Eh póki co okazała się że mam BSOD w CoD (i tylko w CoD - ostatni i przedostatni) więc najpierw muszę dojść co to może być ... CPU lub RAM stawiam na CPU - co ciekawe na HD530 nie było żadnych problemów - ani w testach ani w grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popmart Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Mama oto taki problem Crysis 3, 3d, V-sync, max, gra trzyma 60FPS ogólnie jest bardzo ok, karta nie musi robić na 100% więc nie bostuje zegarów chodzi np na 1600 Mhz i 95% zmieniając te ustawienia nawet na słabsze jak robi 60fps, jednak bywają momenty (nagła zmiana, dużo wrogów itp) gdzie tej mocy brakuje i zanim uruchomi bosta następuje widoczne zacięcie... tego problemu oczywiście nie ma gdy wyłącze vsync, GPU robi na maxa i jest cały czas powiedzmy 70-80 fps z jakimiś spadkami do 60 .... jak poradzić sobie z problemem ..... zależy mi na vsync w 3d jest to opcja znacząco poprawiająca komfort. problemem były 2 programy sterujące VGA na raz, od Palita w tle przy startup - nie widziałem, i MSI z którego korzytstałem, po usunięciu softu palitaq znikneły problemy z taktami :) .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2016 ...Fire Strike - 14500 ... Kurcze pytanie: to jest wynik testu czy samo graphics score? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popmart Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Kurcze pytanie: to jest wynik testu czy samo graphics score? graph score Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2016 (edytowane) graph scoreTo wiele tłumaczy bo rekord dla 1060 obecnie wynosi nie całe 13400 ;) Tak czy inaczej u mnie 12228 (wynik całego testu) bez podkreconego CPU. Edit: 4,5GHz na CPU wiele nie dało ~12300 :) Edytowane 6 Sierpnia 2016 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2016 BTW jak za pewnewne wecie ta karta ma dwa biosy i aby było ciekawiej na każdym kręci się inaczej - niektórym na drugim lepiej niż na pierwszym - warto sprawdzić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popmart Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) to ja już konkretniej po ok 2 tygodniach, wszystkie dane z MSI afterburmer -karta chodzi stabilnie na ok 70=81st.C przy PL 110, Core +135, Vram +620,utrzymuje do 2050, z reguły jest 2088 - matko 2GHz na grafie,. ogólnie rzadko spada do niższej wartości. Vram 10,12 Ghz :wink2:przy pracy na 95-100% GPU/CPU wiatraki rozkręcają się nawet do 92% ale stara się utrzymać 79-85% - kartę słychać ale kultura jest wysoka.... Wiedzmin3/KiW/ - v-sync 60fps, 1080 , wszystko uber, bez NvHW cienie i trawa -wysokie takie ustawienia są na niej możliwe - karta chodzi w 90- % na 70-80% i ma zapas który jest niezbędny., piękny równy frametime podczas rozgrywki 14-17ms Battelfront - kartę sobie znacząco obniżyłem w ustawieniach na max w lewo oprócz PL, max - fhd vdync i 65st. :banana: Gta5, tu bardzo podobnie jak W3, niemal max, zagęszczenie na 3/4, MSAA 4x i inne, ogólnie typowo cienie -1, otoczenie max, na koniec wpadłem na patent że gram na tv LED i tam mam 50Hz, GTA bardzo ładnie robi v sync nawet w 50Hz .... i tu ustawienia hulaj dusza Jeszcze CPU, mam 4690K, u mnie w słabej budzie chodzi Scythe80mm na - 4,3 bez jakiegoś kombinowania - jest w W3 dość często zajęty na max, ale na szczecie wtedy i gpu pracuje na ok 90-100%, więc wydaje mi się że to ostateczna konfiguracja w zakresie posiadania CPU/GPU:) 3dmark ostatecznie 11358, graph 14950 ogólnie jak się domyślacie na razie jestem zadowolony :) PS - biosy ciekawe ja myślałem że to backup ..... Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez popmart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) Ja swoją już chyba w końcu ogarnąłem (najwyższa pora) zacznijmy od BSOD nie było to jak podejrzewałem przez OC na CPU a przez duet MSI Afterburner + RivaTuner Statistics Server z OSD po przejściu na EVGA PrecisionX OC biedny CoD już nie zgłasza problemów ;) Kwestia biosów: u mnie perszy jest zdecydowanie lepszy od drugiego - na drugim nawet 2GHz rzadko się pojawia (co oznacza że faktycznie się różnią - nie jest to kopia tego samego biosu). Ustawienia do grania (da się może więcej ale na tych nie mam żadnych problemów): PL: +110% TL: 92stC GPU: +100MHz MEM: +600MHz (CPU: 6700k @ 4,5GHz, MEM: 3200MHz CL16 32GB) Boost trzyma zazwyczaj 2050MHz z małymi sporadycznymi skokami w górę i w dół, temperatura po dłuższym graniu waha się między 79-81stC (moja obudowa raczej malutka a karta ma dość utrudniony dostęp do świeżego powietrza). Teraz gram sobie w Rise of the Tomb Raider na High w 3440x1440 i mam od 45 do 65 FPS w GTA V podobnie jak na taką malutką (tanią) kartę i stosunkowo dużą rozdzielczość jestem zadowolony :) Na koniec taka ciekawostka mój zasilacz podczas grania nawet nie chce "kręcić śmigłem" miła odmiana po poprzedniej platformie :P Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakal84 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Trochę się pobawiłem, i5 4690K @ 4300 , GTX +150Mhz CC; +450 MC , (trzyma między 2100 a 2050) Stabilnie i bez robienia nadmiernego chałasu Fire Strike - 14500 Chyba jest nieźle mam niezbyt dobrą i niewentylowaną budę. 14500 w Fire Strike ? że co ? :D Chodzi Ci o wynik ogólny czy Graphics ? Czyżby ta 1060 była szybsza po OC od mojej 1070 ? U mnie i5 4670K @ 4GHz + GTX 1070 Gigabyte G1 standard ==> Fire Strike wynik ogólny 13900 a Graphics 18900. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2016 on pisał o 1080, pomylił temat (1060) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DreamerDream Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) Tak z ciekawości jakie macie temperatury przy domyślnych zegarach? Mam Palita (dual) i patrząc na takie modele od msi się zastanawiam jakie są zalecane (najlepsze temperatury) przy których karta może bez problemu pracować. Takie od MSI przy obciążeniu wiatraków 40% ma ~65C, moja ma 74C przy wiatrakach 63%. W niektórych stronach widziałem testy gdzie 1060 FE osiągało max 71C (na techspot 66C O.o). Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez DreamerDream Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Tak z ciekawości jakie macie temperatury przy domyślnych zegarach? Mam Palita (dual) i patrząc na takie modele od msi się zastanawiam jakie są zalecane (najlepsze temperatury) przy których karta może bez problemu pracować. Takie od MSI przy obciążeniu wiatraków 40% ma ~65C, moja ma 74C przy wiatrakach 63%. W niektórych stronach widziałem testy gdzie 1060 FE osiągało max 71C (na techspot 66C O.o). Wiele zależy od obudowy, w moim "kurduplu" mam max 79-81stC po kilku godzinach grania na 2000MHz+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popmart Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 (edytowane) dobra ogarniania już ostatnia odsłona. karta została spenetrowana do granic możliwości :) takie trochę podsumowanie Palita SJS 1060GTX, zresztą jak admin to czyta to może skleić w jeden wątek 3 o SJS1060....część odpowiedzi padnie tu. 1.Z karty jestem bardzo zadowolony, choć dziś wybrałbym pewnie GamingX; jak kupowałem na początku sierpnia to wiadomo jak było, kupiłem kartę dostępną bo w perspektywie miałem dużo wolnego w domu bez VGA słabo....(270x poszło do ludzi w czerwcu). Z tego co wiadomo MSI to klasa sama dla siebie. Ale wiadomo 1060 to karty łatwe dla producentów, selekt Palita SJS okazał się wyborem co najmniej z podium. Tak naprawdę można śmiało wziąć taniego Palita/Gainwarda Duala i też będzie ok, wysoka kultura cieplna itp to cechy układu i pewnie wszystkie 1060 są co najmniej niezłe. 2. moja karta ma swój najlepszy moment pracy w moim przypadku dokładnie core=2088 ram=4590 (x2) i żebym nie wiem co zrobił jak podniósł vcore, PL, nie przeskoczę, karta idzie na 2100 by po chwili mieć 2088 i tak zostaje nawet prze-pałowany Deus, i wiele godzin odwdzięcza się pełną stabilnością i brakiem jakichkolwiek spadków Mgz. ustawiłem PL na max (116) ale karta widziałem max pociągnęła 110%. W moim przypadku nawet nie ma co za bardzo zwiększać PL bo i tak jest 2088... 3.ustawienie chłodzenia. Niestety mam wrażenie że korzystanie z firmowego Thunder mastera to konieczność (afterburner Palita), mam prawie pewność że MSI AB nie potrafił prawidłowo regulować wiatraków, miałem problem wiecznego wzbudzania i stawania śmigieł, (opisany przez inną osobę w wątku obok) taki tryb pasywny nieco upośledzony. TM ustawiłem wszystko szybko i bez bólu AB miałem problemy (mam najnowszą betę do nowych gtx). Karta jest pasywna w normalnym korzystaniu nawet przeglądarki i filmy etc. temp. waha się na ciepłym kompie 50-65 i ustawienie pasywności do 67st daje w moim przypadku rozwiązanie. Wreszcie układ chłodzenia pracuje prawidłowo. Krzywa chłodzenia ustawiona prawie pionowo, po przekroczeniu 67st do 75 mamy obroty na poziomie 50%. Karta pod pełnym obciążenie cpu i gpu dochodzi do 80st i 70% chłodzenia i koniec, w takiej sytuacji to moje scythe na cpu też już dobrze słychać. . Przeciętnie w grach obciążenie nie bywa cały czas 100% i tempy mam ok 74-77 i do 50-60% obrotów. Jest BARDZO OK!, po długiej grze karta w 1 minutę chłodzi do ok 65st. Ogólnie akustyczny kosmos (270X), muszę także przypomnieć że mam bodę chiefteca midi-tower bez żadnej dodatkowej wentylacji, mam w planach jakieś 120mm. Ogólnie polecam Palita, choć dziś woziłbym MSI. zawsze parę stopni chłodniej. ... a tak naprawdę najtańszego 1060 6GB za 1200pln. Edytowane 11 Września 2016 przez popmart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...