Jump to content
Send1N

Restart bez bluescreena

Recommended Posts

Witam jak sprawdzić co jest przyczyną restartu podczas grania (nie zawsze występuje) czasami gram 6 godzin czasami po godzinie... w obecnej sytuacji podczas restartu nie występuje bluescreen dlatego nie wiem co go powoduje. Sprzęt to Phenom ii x4 965 3.9ghz, Asus R9 290 4GB, 8GB Corsair Vengeance 1600mhz do tego mam zasilacz Thermaltake SmartSe 630W czy ten zasilacz może nie dawać rady przy tym sprzęcie podczas grania ? wiem że ten procesor i karta sporo prądu pobierają. Panowie pomóżcie czego się chwycić temperatury są w normie proc max 55c karta max 80 przy 48% wentylatorów i karta i proc mają bardzo dobre chłodzenie obudowa także jest dobrze wentylowana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze - czy masz odhaczone, aby komputer nie restartował się automatycznie przy bluescreench? :)

Po drugie - przeglądałeś logi systemowe, tzw. dziennik zdarzeń?

Zasilacz raczej winien dawać radę (z i5-2300 + R9 280X [oba komponenty przetaktowane] było git), sięgałeś po miernik? :D

Na której Wingorzie gonisz? 7/8.1/10?

 

Czy problem występuje bez podkręcania?

Edited by AragornPL

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 - tak mam odhaczone 

2 - Właśnie w którą zakładkę mam wejść w dzienniku zdarzeń ??

3 - Miernik mam w domu sprawdzałem napięcia rok temu :P więc może coś się z zasilaczem dzieje i napięcia nie trzymają się normy jutro sprawdzę

4 - Siedzę na win 10 x64 wszystkie aktualizacje na bieżąco , sterowniki wszystkie najnowsze 

Gdyby wyskakiwał BSOD od razu bym wyeliminował usterkę nie raz poprzednie kompy czy nawet ten resetowały się ale był przy tym bsod i wiedziałem co naprawiać lub wymieniać a teraz nie wiem czego się chwycić...


Przyłożyłem się do tego i testuję bardzo dokładnie po 10 minut każde napięcie najpierw idle (sam pulpit) napięcia są takie : 
12V - 12.05 
5V - 5.01 
3.3V - 3.33 

Stres : 
12V - przy obciążeniu powerSupply ciągle skacze patrze się cały czas w ekranik miernika i skacze między 11.55 a 11.43 minimalnie raz spadło do 11.41 czyli niby norma jest ale na bardzo cienkiej granicy. 
3.3V - podczas testu ciągle skacze między 3.17 a 3.14 minimalnie kilka razy spadło do 3.13 czyli niby o 1 poniżej normy. 
5V - skacze między 4.91 a 4.94 (minimalne 4.90) 
Te napięcia sprawdzałem na wtyczce 24pin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na koniec zrobiłem pomiar na zasilaniu karty i już na samym starcie powersupply w occt było zaledwie 11.40 a po minucie już spadało poniżej 11.20 po 5 minutach zauważyłem spadki poniżej 11.10
Czy mój problem to wina zasilacza? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...