juh Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2016 (edytowane) Dzień dobry. Rok temu złożyłem sobie nawet dość mocny komputer oparty na procesorze i7-4790k współpracujący z płytą asrock z97 extreme6 podłączonej do zasilacza 650W firmy bequiet model dark power pro. Miałem w tamtym roku kupować do zestawu GTX 980Ti ale jak to w życiu bywa napotkał mnie niespodziewany wydatek i zakup karty musiałem odłożyć w czasie aż do dnia dzisiejszego. Przez ten czas trochę zmieniło się na rynku kart i wyszły nowe modele. Chciałbym więc zakupić coś co sprosta moim oczekiwaniom. Chciałbym móc zagrać komfortowo w takie gry jak Wiedźmin 3, Starcraft II, Dirt Rally w rozdzielczości mojego monitora (EIZO EV2736W) 1440p. Pytanie jest też takie czy zasilacz nie jest za słaby oraz czy pakowanie nowej karty grafiki do starej architektury procesora ma sens? Edytowane 3 Sierpnia 2016 przez juh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Ma sens, zasilacz da radę. Pakuj. GTX 980Ti lub GTX1070 tudzież skok ku GTX 1080. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2016 1080 jest nieopłacalny w obecnej cenie IMO. Ja bym polował na używkę 980Ti. Wyjdzie taniej niż 1070 i niewiele gorzej. Ew dołożyć do nówki 1070. Z AMD obecnie nie ma nic godnego uwagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Oj nie takiej starej. i7-4790k to nadal bardzo dobra kosiarka mimo pojawienia się nowych generacji i raczej jeszcze długo będzie. Spokojnie możesz pakować karty wymienione powyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Dokładnie. Skoro i5 2500K jeszcze jakoś daje radę. I7 4790K niewiele odstaje od 6700K. Wątpie by następna seria zrobiła większe postępy. Intel niestety dyktuje warunki gdyż AMD w kwesti procków nie ma obecnie prawie nic do pokazania i zaoferowania. Dlatego rynek procesorów wygląda tak a nie inaczej. Intel stopniowo zwiększa wydajność, gdzie różnca często siega max 10% w zależności od gry czy użytego programu. Byłaby lepsza konkurencja to by może i te różnice wraz z następną generacją były większe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Dokładnie. Skoro i5 2500K jeszcze jakoś daje radę. I7 4790K niewiele odstaje od 6700K. Wątpie by następna seria zrobiła większe postępy. Intel niestety dyktuje warunki gdyż AMD w kwesti procków nie ma obecnie prawie nic do pokazania i zaoferowania. Dlatego rynek procesorów wygląda tak a nie inaczej. Intel stopniowo zwiększa wydajność, gdzie różnca często siega max 10% w zależności od gry czy użytego programu. Byłaby lepsza konkurencja to by może i te różnice wraz z następną generacją były większe. I5 2500K mimo wszystko już potrafi odstawać 50%, od skylake a to sporo i warto przesiąść się... wszystko kwestia potrzeb, ale tak, daje radę tak jak i mój "stary złom". Co do 4790k masz rację, tu jest malutki odskok skylake'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voxfuc Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Najlepszym wyborem będzie złapać jakąś 1070-tkę na allegro za ~2000 zł lub gtx 980ti używkę (tańsza wersja). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2016 jak masz kase to 1080 [możesz spokojnie olać słabsze] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Polecam Palita 1070 jetstrem .Karta wymiata .1000 rpm i 70 stopni. Duża rzadkość w grafie z ta wydajoscia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin0218 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Dzień dobry. Rok temu złożyłem sobie nawet dość mocny komputer oparty na procesorze i7-4790k współpracujący z płytą asrock z97 extreme6 podłączonej do zasilacza 650W firmy bequiet model dark power pro. Miałem w tamtym roku kupować do zestawu GTX 980Ti ale jak to w życiu bywa napotkał mnie niespodziewany wydatek i zakup karty musiałem odłożyć w czasie aż do dnia dzisiejszego. Przez ten czas trochę zmieniło się na rynku kart i wyszły nowe modele. Chciałbym więc zakupić coś co sprosta moim oczekiwaniom. Chciałbym móc zagrać komfortowo w takie gry jak Wiedźmin 3, Starcraft II, Dirt Rally w rozdzielczości mojego monitora (EIZO EV2736W) 1440p. Pytanie jest też takie czy zasilacz nie jest za słaby oraz czy pakowanie nowej karty grafiki do starej architektury procesora ma sens? A jaki masz budżet? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juh Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2016 A jaki masz budżet? Generalnie nie chciałbym przekroczyć 4 tys. ponieważ planuję jeszcze zakupić drugi monitor. Jeden nie gwarantuje mi wygodnej pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...