Skocz do zawartości
DreamerDream

Nowy PC i stary monitor z d-sub vga (czyli sprawa przejściówek)

Rekomendowane odpowiedzi

Po długim czasie w końcu sobie złożyłem nowy pc z geforcem 1060 na pokładzie(w starym miałem radeona 4850). Byłem szczęśliwy. Już w myślach miałem Crysisa 3 czy Shadow of Mordor na max ustawieniach i gdy nadszedł moment podłączenia pc do monitora pojawił się szok. W dobie długiego odkładania forsy (bo zawsze było coś innego do zużycia kasy :V), wielodniowych dopasowywań części,obmyślania sobie najlepszego zestawu zapomniałem całkowicie o monitorze i sprawdzeniu wejść do niego. Mam Asusa vw192s z jednym wejściem d-sub vga. Może jego rozdzielczość nie jest zabójcza (1440x900) to jednak mam go już wiele lat i wciąż świetnie się sprawuje więc nawet nie miałem w myślach zamiaru kupić nowy (nie mam problemów z ta rozdzielczością,chociaż może to przyzwyczajenie?).

Dobra przejdź pan w końcu do rzeczy, bo to nikogo nie interesuje i nikt nie chce czytać takiego pitu pitu :(

Jak ma się sprawa z przejściówkami z d-sub vga na inny? Na necie jak czytam o tym to mam mętlik i ludzie potrafią pisać na forum o specjalnych konwerterach ze względu na to, że d-sub vga jest analogowym sygnałem i, że ważny też jest "kierunek" przejściówki. 

I nie wiem czy:

1. Wystarczy przejściówka, kupić jakiś specjalny kabel,czy bez specjalnego konwertera się nie obędzie?

2. Pytanie nr 1 dotyczy wszystkich wejść 1060 czyli przejściówka vga-hdmi, vga-display port,vga-dvi-d. Bo na 99% domyślam się, że z każdym portem inaczej będzie wyglądać sprawa.

3. Jak w ogóle z jakością będzie wyglądać w określonym przypadku?

Na razie do monitora mam podłączoną kartę z procesora,bo o dziwo pomimo bycia skylake mogę bez problemów podpiąć monitor.

Nie chce kupować nowego monitora. Mój portfel mocno ucierpiał przez złożenie nowego pc, więc nie mam zamiaru w dalekim(jeśli faktycznie będzie taka tragedia, albo ogromne problemy to w najbliższym) czasie kupować cokolwiek droższego. Najwyżej będę używał monitora do codziennego użytku (internet, filmy, i programy), a jak będę chciał w coś pograć to będę musiał przenosić pc do innego pokoju, aby mi robił za konsole;p

Edytowane przez DreamerDream

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na D-Sub prosta konwersja/przejściówka to tylko z DVI-I lub DVI-A .

Jak na karcie jest tylko DVI-D albo co gorsza tylko DisplayPort / HDMI to bez konwertera się nie obejdzie , koszt od 100 zł wzwyż .

Na zdjęciu poniżej masz rozpiskę  wszystkich złącz DVI i tego jak wyglądają .

1588.DVI.JPG

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze co do przejściówek - radzę używać kabla (np. z jednej strony DVI, a z drugiej D-sub), a nie przejsciówki w postaci sztywnego dołączanego elementu, z powodów mechanicznych (łatwiej uszkodzić złącze, kiedy zrobimy większą dźwignię, zbudowaną z wtyczki kabla+na sztywno przykręconej przejściówki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi