Skocz do zawartości
Fattel

Komputer się resetuje przy filmach online

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Szukałem bardzo długo w internecie podobnych tematów, jednak prawie wszystkie urywają się bez żadnego rozwiązania. Może Wy mi pomożecie.

Mój problem polega na tym, że podczas oglądania filmów online (zalukaj, cda, VoD) komputer resetuje się po kilku lub kilkunastu minutach. Nie pokazuje się żaden błąd, nic się nie zawiesza. Po prostu komputer się uruchamia ponownie. Co najważniejsze, dzieje się tak tylko podczas oglądania na pełnym ekranie. Na Youtube nie stwierdziłem takiego problemu. Komputer jest nowy, złożony przeze mnie a problem występuje od chwili zainstalowania oryginalnego systemu. Sam system oraz gry działają stabilnie. Flash aktualny, system reinstalowany, kodeki są. Generalnie jest wszystko to co miałem na starym kompie, i tam problemów nie było.

Mój komputer:

procesor/grafika : AMD A10 7890K (APU)

płyta główna: AsRock FM2a88x extreme 4+

RAM: G.SKill RipjawsX rev.2 CL9 2x 4GB DDR3-17000

Zasilacz: SillentiumPC 600W

Dysk: SSD samsung

System: Windows 10

Przeglądarka: Firefox

Pozdrawiam i liczę na Wasze porady :)

Edytowane przez Fattel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios najnowszy?

Pamięci memtestem testowałeś?

co to dokładnie za pamięci a jakim taktowaniem pracują?

Biosu nie aktualizowałem, pamięci również jeszcze nie testowałem. RAM (DDR3) teoretycznie powinien pracować na 2133. Teoretycznie, bo system pokazuje 1866mhz. A propos: system zdaje się nie "widzieć" płyty głównej. W menedżerze urządzeń oraz w programach takich jak AIDA64 czy everest nie jest ona poprawnie rozpoznawana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem nie podkręcałeś cpu?

Sprawdź sloty od ramu czy któryś nie wyskoczył, bo raczej zasilacz nie ma jak być wykorzystywany bo nie ma czym a czy masz starego Flasha zainstalowanego może to on być winny ew. Robić strestesty podzespołów.

SMDHoMIeS™

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem nie podkręcałeś cpu?

Sprawdź sloty od ramu czy któryś nie wyskoczył, bo raczej zasilacz nie ma jak być wykorzystywany bo nie ma czym a czy masz starego Flasha zainstalowanego może to on być winny ew. Robić strestesty podzespołów.

SMDHoMIeS™

Nie, CPU nie był podkręcany. Jak napisałem wcześniej, jest to "nówka" zestaw zmontowany tydzień temu.

Flash również jest najnowszy. Zaktualizowałem BIOS ale to nie pomogło. Jedynie system zaczął "widzieć" płytę główną. Zaraz sprawdzę RAM i zrobię testy.

Mam podłączony TV pod hdmi, włączyłem film na fullscreen a na monitorze obserwowałem parametry. Wszystko było OK ale komputer i tak nagle się zrestartował. Uprzedzając pytania o temperaturę procesora - jest w normie.

Edytowane przez Fattel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To albo jakiś pin w płycie jest źle wsadzony lub nie do końca dociśnięte albo problem z ramem jest więc rób testy i daj znać.

SMDHoMIeS™

Pamięć jest w porządku. Zmieniłem jedynie napięcie z 1.65V na 1.5V. Odinstalowałem Flash player, zainstalowałem Google Chrome, i nawet udało mi się pierwszy raz obejrzeć film w całości! :)

Problemów ze sprzętem jakoś od początku nie brałem pod uwagę, bo jak pisałem wcześniej system i gry działają bardzo stabilnie. Nie mam na razie pewności czy to zmiana napięcia pomogła czy inna przeglądarka, jutro sprawdzę jeszcze raz na mozilli i dam znać. Może komuś się przyda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi