V0rtex Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Witam! Mam pytanie ponieważ mam zamiar dokupić ram do komputera. Aktualnie posiadam 1 kość 4GB i jest to dla mnie zdecydowanie za mało. Chciałem się dowiedzieć czym się kierować podczas zakupu? Jestem graczem i zastanawiam się ile dokupić by później nie brakowało 8GB a może odrazu 16GB oraz z jakimi specyfikacjami. Gdy sprawdzałem w komputerze posiadam tylko 2 sloty na pamięć ram. Mój budżet wynosi max 300zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Czym się kierować? Szklaną kulą. 1. cpu 2. płyta główna to od nich zależy, jaką pamięć obsługuje twój komputer, czy obsłuży 2x8GB, czy jest w ogóle pchać 16GB itd. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V0rtex Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Czym się kierować? Szklaną kulą. 1. cpu 2. płyta główna to od nich zależy, jaką pamięć obsługuje twój komputer, czy obsłuży 2x8GB, czy jest w ogóle pchać 16GB itd. procesor i5-4460 płyta główna ASRock H81 PRO BTC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Czyli bierzesz dowolne 2x8GB ddr3 1600MHz cl9 lub drugą taką kość jak posiadasz. Zależy od budżetu i fantazji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V0rtex Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Posiadam 1 kość 4GB czyli nie mogę brać 1 kości 8GB ? muszą być 2 takie same ? Zastanawiam się nad kupnem tego: http://allegro.pl/pamiec-ddr3-crucial-ballistix-sport-16gb-1600mhz-i6072332734.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2016 W większości przypadków 4+8 działa bez problemu. Jak wspomniałem, wybierałbym + 4GB budżetowo lub 2x8. Możesz zaryzykować 4+8. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Jeśli nie planujesz zmiany kompa na nową podstawkę w przeciągu roku, dwóch z ddr4, to bierz 2x8 GB 1600MHz i najlepiej poszukaj opóźnienia cl7, zawsze to nieco wydajniej niż 9, o ile w tej cenie się uda. Po co kombinować z 4+8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2016 4+8 u mnie działa bez problemu ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...