Skocz do zawartości
ad1877

Dysk twardy 500GB bliski śmierci?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od pewnego czasu zaczął mi się problem z dyskiem HDD jako storage.

System jest na SSD, na HDD dane. Niezależnie od tego, czy podłączone są jako AHCI, czy IDE objawy są te same.

SSD jest jako systemowy i master na porcie SATA1. HDD jako slave i na porcie SATA2. 

System Windows często łapał zawiechy na kilka, kilkanaście, czasem kilkadziesiąt sekund, po czym wracało wszystko na chwilę do normy. 

Z systemem Linux nie było tego problemu od 6 miesięcy. Teraz naszła mnie ochota na pogranie w różne gry, więc zainstalowałem Windows 10 i problem wrócił. Wcześniej działo się to samo na Windows 7, z tym że dysk HDD czasami znikał z systemu, bo po chwili się pojawić. Może nie tyle znikał, co próba odczytu z dysku HDD była niemożliwa.

Przeprowadziłem skan HDTune i wszystkie klocki były na zielono.

Następnie HDD Regenerator i wykrył kilka bloków o zwiększonym czasie odczytu.

Obecnie skanuje HDD z pomocą MHDD i wygląda to tak jak w załączonym zdjęciu. 

Do końca skanu jeszcze 20 minut. 

Dysk na pewno wyzeruję zgodnie z tutorialem MHDD. Dane już sobie skopiowałem na SSD. 

Co ciekawe, kiedy HDD podepnę jako master a SSD jako slave (boot zgłasza brak systemu, ale wybieram z menu start z SSD), to wszystko działa jak należy.

Czy można jeszcze coś zrobić, czy już trzeba nowy dysk kupić?

post-197867-0-41530100-1470724888_thumb.jpg

Edytowane przez ad1877

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ssd jako system hdd jako burdel na resztę i masz problemy ala zawieszanie się więc zazwyczaj to 1 dysk ten systemowy jest winny zawieszeniu się ale to nie zmienia faktu że hdd już swoje TB wyrobił i należy mu się wieczny odpoczynek sama ilość realokowanych sektorów mówi sama za siebie. Wyłącz pamięć stronicowania na ssd jeżeli masz włączoną jak i na hdd i jak możesz pokaż skan ssd czy przypadkiem on już też nie chcę iść na emeryturę.

SMDHoMIeS™

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć mam podobny problem z tym że u mnie komputer działa bez przerwy bardzo powoli pomimo mocnych komponentów i5 6600k 4.5ghz i GPU gtx 1060. Niestety ssd jeszcze nie kupiłem właśnie jestem w trakcie wybierania z tym że najpierw chciałbym naprawić niniejszy problem. Oto zdjęcie mojego wyniku z crystaldiskinfo: 3192b6b68b601c1627c8391afc595340.jpg
Proszę o jak najszybszą pomoc bo obecną prędkość działania mojego PC uniemożliwia jakiekolwiek działanie.

PS. Przepraszam za słabą jakość zdjęcia - robione telefonem. Poniżej zrzut ekranu:

https://goo.gl/photos/GYeb8uHa4V8cpiEh6

Edytowane przez bartomiszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi