ad1877 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam, Od pewnego czasu zaczął mi się problem z dyskiem HDD jako storage. System jest na SSD, na HDD dane. Niezależnie od tego, czy podłączone są jako AHCI, czy IDE objawy są te same. SSD jest jako systemowy i master na porcie SATA1. HDD jako slave i na porcie SATA2. System Windows często łapał zawiechy na kilka, kilkanaście, czasem kilkadziesiąt sekund, po czym wracało wszystko na chwilę do normy. Z systemem Linux nie było tego problemu od 6 miesięcy. Teraz naszła mnie ochota na pogranie w różne gry, więc zainstalowałem Windows 10 i problem wrócił. Wcześniej działo się to samo na Windows 7, z tym że dysk HDD czasami znikał z systemu, bo po chwili się pojawić. Może nie tyle znikał, co próba odczytu z dysku HDD była niemożliwa. Przeprowadziłem skan HDTune i wszystkie klocki były na zielono. Następnie HDD Regenerator i wykrył kilka bloków o zwiększonym czasie odczytu. Obecnie skanuje HDD z pomocą MHDD i wygląda to tak jak w załączonym zdjęciu. Do końca skanu jeszcze 20 minut. Dysk na pewno wyzeruję zgodnie z tutorialem MHDD. Dane już sobie skopiowałem na SSD. Co ciekawe, kiedy HDD podepnę jako master a SSD jako slave (boot zgłasza brak systemu, ale wybieram z menu start z SSD), to wszystko działa jak należy. Czy można jeszcze coś zrobić, czy już trzeba nowy dysk kupić? Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez ad1877 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2016 sprawdź i pokaż SMART dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ad1877 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2016 sprawdź i pokaż SMART dysku Proszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2016 HDD Degenerator to sobie odpuść odrazu.... kupa mułu dobrze że dysku nie rozwalił. Dysk już się kończy ( 05) wiec czas na wymianę. Mhdd pokazuje to samo że dysk ma już swoje wypracowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMD6_9mAV Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Ssd jako system hdd jako burdel na resztę i masz problemy ala zawieszanie się więc zazwyczaj to 1 dysk ten systemowy jest winny zawieszeniu się ale to nie zmienia faktu że hdd już swoje TB wyrobił i należy mu się wieczny odpoczynek sama ilość realokowanych sektorów mówi sama za siebie. Wyłącz pamięć stronicowania na ssd jeżeli masz włączoną jak i na hdd i jak możesz pokaż skan ssd czy przypadkiem on już też nie chcę iść na emeryturę. SMDHoMIeS™ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adell1877 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) SSD jest nowy, ale załączam smart. A HDD już zamówiłem nowego Sigejta 1TB za 219zł. Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez adell1877 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMD6_9mAV Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Ssd dziewiczy żadnych zastrzeżeń więc zacinanie systemu było spowodowane plikiem stronicowania na hdd więc wymień go na seagate czym prędzej. SMDHoMIeS™ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartomiszcz Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Cześć mam podobny problem z tym że u mnie komputer działa bez przerwy bardzo powoli pomimo mocnych komponentów i5 6600k 4.5ghz i GPU gtx 1060. Niestety ssd jeszcze nie kupiłem właśnie jestem w trakcie wybierania z tym że najpierw chciałbym naprawić niniejszy problem. Oto zdjęcie mojego wyniku z crystaldiskinfo: Proszę o jak najszybszą pomoc bo obecną prędkość działania mojego PC uniemożliwia jakiekolwiek działanie. PS. Przepraszam za słabą jakość zdjęcia - robione telefonem. Poniżej zrzut ekranu: https://goo.gl/photos/GYeb8uHa4V8cpiEh6 Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez bartomiszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) 07 źle wygląda (ponad 30 milionów błędów) - dysk pada od strony mechanicznej. Między zdjęciem, a zrzutem ekranu przybyło ponad 20 tysięcy błędów. Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez Leon166 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...