Skocz do zawartości
William_Wallace

Asus A7v133 a XP 0,13 i 0,18 rozwiązanie ...

Rekomendowane odpowiedzi

No więc czytałem tu mnóstwo wątków na temat tej płyty i supportem z tymi procesorami. Postanowiłem ogólnie odpowiedziec na ten temat. No więc jak wiecie istnieją różne modele tej płyty np model "C" który ja posiadam oraz wersja płyty (pomiedzy 4, a 5 gniazdem PCI znajduje sie naklejka "A7v133" a zaraz obok niej na plycie głownej napis 1.05 lub 1.05. ( z kropką na końcu). I teraz tak płyta główna wersji 1.05 bez kropki na koncu bedzie obsługiwać tylko procesory 0,18 mikrona. Jak rozpoznac tego athlona ? no wiec na rdzeniu procesora lub naklejce sa trzy linijki zanczków. I pierwsza linijka tyh znaczków na samej górze zaczynac moze sie tak przykłądowo "AXDA2000..." lub "AX2000...". Procesor o rdzeniu 0,18 mikrona zaczyna sie samym "AX", natomiast procesor 0,13 mikro zaczyna sie "AXDA". I teraz tak do wersji płyt głównych 1.05 bez kropki wejdą TYLKO ATHLONY 0,18 MIKRONA czyli np w przypadku procesora 1.6 XP napis na rdzeniu wygalda tak "AX1600..." natomiast do płyt głównych 1.05. z kropką na końcu wejda wszystkie procesory zarówno 0,13 jak i 0,18 mikrona. Sam dzisiaj kupilem procesor XP 2000 0,13 mikrona i mi chodzi na mojej płycie głównej A7v133c model 1.05. z kropka na koncu. Lecz nie zapomnijcie wgrac nowszego biosu obecnie jest to 1009 (polecam program "Asusu Update" jest on na cd-romie dołączonym do płyty głównej). JEszcze jest jedna bardzo wazna sprawa...Muscie pobawiac sie tymi białoniebieskimi przełącznikami na płycie głównej i ustawic mnożnik procesora i magistrale!!!!! (instrukcje znajdziecie w instrukji obsługi płyty głównej) W INNYM PRZYPADKU KOMPUTER PRAWDOPODOBNIE WAM NIE WYSTARTUJE!!!!. Jezeli jeszcze macie jakies pytanie piszcie na GG lub maila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe :) Ja sluszalem ze ktos na kt133 bez a odpalil proca na 20x100 :) Poza tym to co piszesz jest na stronei asusa, a to nie zawsze sie zgadza z rzeczysistoscia. Tutaj niestety trzeba miec szczescie, bo nie kazdym rev. sie udaje nie na kazdym odpala xp 0.13. U Jabola np. nie da sie ustawic fsb 133 i jedzie chyba na 112 :(. Liczy sie lut szczescia. Ja czekam na swojego XP, to zobaczymy jak bedzie u mnie :)

Nie wiem czy zawsze trzeba sie bawic dip switchami, chyba nie, a co do biosu to 1009 jest oficjalny a nieoficjalny ostatni chyba to 1011-b

Update

nawet Bartona da sie odpalic :)

I'm running a 2500+ on my A7V133 1.04  

The best I can get is 144x12.5=1799Mhz, I cannot overclock my mobo to the required 166Mhz FSB.  

No problems overall. Though this thing sometimes crashes during summer (45C ambient, 62C CPU) I don't think this has much to do with the CPU though. It's very likely that my PSU has overheated (from the fact that BIOS reports a higher-than-normal -12V and -5V voltage)  

Apparently this thing generates quite some heat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...