William_Wallace Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 No więc czytałem tu mnóstwo wątków na temat tej płyty i supportem z tymi procesorami. Postanowiłem ogólnie odpowiedziec na ten temat. No więc jak wiecie istnieją różne modele tej płyty np model "C" który ja posiadam oraz wersja płyty (pomiedzy 4, a 5 gniazdem PCI znajduje sie naklejka "A7v133" a zaraz obok niej na plycie głownej napis 1.05 lub 1.05. ( z kropką na końcu). I teraz tak płyta główna wersji 1.05 bez kropki na koncu bedzie obsługiwać tylko procesory 0,18 mikrona. Jak rozpoznac tego athlona ? no wiec na rdzeniu procesora lub naklejce sa trzy linijki zanczków. I pierwsza linijka tyh znaczków na samej górze zaczynac moze sie tak przykłądowo "AXDA2000..." lub "AX2000...". Procesor o rdzeniu 0,18 mikrona zaczyna sie samym "AX", natomiast procesor 0,13 mikro zaczyna sie "AXDA". I teraz tak do wersji płyt głównych 1.05 bez kropki wejdą TYLKO ATHLONY 0,18 MIKRONA czyli np w przypadku procesora 1.6 XP napis na rdzeniu wygalda tak "AX1600..." natomiast do płyt głównych 1.05. z kropką na końcu wejda wszystkie procesory zarówno 0,13 jak i 0,18 mikrona. Sam dzisiaj kupilem procesor XP 2000 0,13 mikrona i mi chodzi na mojej płycie głównej A7v133c model 1.05. z kropka na koncu. Lecz nie zapomnijcie wgrac nowszego biosu obecnie jest to 1009 (polecam program "Asusu Update" jest on na cd-romie dołączonym do płyty głównej). JEszcze jest jedna bardzo wazna sprawa...Muscie pobawiac sie tymi białoniebieskimi przełącznikami na płycie głównej i ustawic mnożnik procesora i magistrale!!!!! (instrukcje znajdziecie w instrukji obsługi płyty głównej) W INNYM PRZYPADKU KOMPUTER PRAWDOPODOBNIE WAM NIE WYSTARTUJE!!!!. Jezeli jeszcze macie jakies pytanie piszcie na GG lub maila. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Ciekawe :) Ja sluszalem ze ktos na kt133 bez a odpalil proca na 20x100 :) Poza tym to co piszesz jest na stronei asusa, a to nie zawsze sie zgadza z rzeczysistoscia. Tutaj niestety trzeba miec szczescie, bo nie kazdym rev. sie udaje nie na kazdym odpala xp 0.13. U Jabola np. nie da sie ustawic fsb 133 i jedzie chyba na 112 :(. Liczy sie lut szczescia. Ja czekam na swojego XP, to zobaczymy jak bedzie u mnie :) Nie wiem czy zawsze trzeba sie bawic dip switchami, chyba nie, a co do biosu to 1009 jest oficjalny a nieoficjalny ostatni chyba to 1011-b Update nawet Bartona da sie odpalic :) I'm running a 2500+ on my A7V133 1.04 The best I can get is 144x12.5=1799Mhz, I cannot overclock my mobo to the required 166Mhz FSB. No problems overall. Though this thing sometimes crashes during summer (45C ambient, 62C CPU) I don't think this has much to do with the CPU though. It's very likely that my PSU has overheated (from the fact that BIOS reports a higher-than-normal -12V and -5V voltage) Apparently this thing generates quite some heat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...