juziek1 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam,Mam problem i zwracam się do Was z prośbą o pomoc w jego rozwiązaniu. Mam taki komputer: CPU: Intel Core i5-4590 GPU: MSI GTX960 2G RAM: Crucial Ballistix 1600Mhz 9CL 2x4GB MOBO: Gigabyte GA-B85M-D3H HDD: WD Blue 1TB Zasilacz: Cooler Master G550M Obudowa: Zalman Z3 Plus Do tego zestawy dokupiłem i zamontowałem chłodzenie: SPC Fera 3. Mając chłodzenie boxowe wszystko było w porządku. Obecnie po zamontowaniu chłodzenia komputer potrafi sam się zrestartować w losowym momencie w grach (np. w grze Tomb Raider komputer restartuje się czasem po 20 min, czasem po 5, a zdarza się nawet ledwie po uruchomieniu gry w menu). Jednak np. podczas renderowania filmów w FHD 60FPS, który trwa dłużej niż 20min lub podczas grania w LoL'a (mało wymagająca gra) nic się nie dzieje. Samo chłodzenie działa dobrze, temperatury w HWMonitor są mniej więcej o 15 stopni mniejsze niż przy chłodzeniu boxowym. Robiony był też test w OCCT na obciążenie procesora zaraz po założeniu chłodzenia, po 50 min zakończyłem bo nic się nie stało. Tak więc doszedłem do wniosku, że problem występuje gdy wszystkie podzespoły komputera są obciążone. Tak więc być może przyczyną problemu jest za słaby zasilacz? Prosiłbym o jakieś sugestie, co może być nie tak? @EDIT: Chciałbym dodać tylko, że nie ważne są ustawienia graficzne w Tomb Raider, czy to są niskie, średnie czy wysokie problem występuje (losowość momentu restartu też jest niezmienna). Dopiero zmiana rozdzielczości z 1080 na 720 wyeliminowała ten problem. Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez juziek1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzeerr Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Czy problem występuje w jakiejś innej grze też? Może kwestia jakiegoś buga w sterownikach? Instalowałeś coś nowego po zmienie chłodzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juziek1 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Problem występuje również w CS:GO, aczkolwiek tutaj rzadko oraz w GW2 tutaj również rzadko. Nic nowego też nie instalowałem, żadnych sterowników czy programów. Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez juziek1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Spróbuj poluzować / zmniejszyć docisk chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Mi takie cyrki co opisujesz wyprawiała jedna kość ramu (nawiasem też crucial, ale 8GB). Jak poluzowanie chłodzenia nie pomoże to spróbuj na każdej kości ramu z osobna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juziek1 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Okazało się, że zasilacz był za słaby.Po wymianie na mocniejszy (be quite! 600W) wszystko jest już w porządku.Dziękuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2016 To on był uszkodzony a nie za słaby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...