DedeRR Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam. Chcę dokonać modernizacji swojego ITXa. Główny cel, to możliwość komfortowego grania w gry pokroju Watchdogs, czy GTA V oraz względny spokój przez kilka lat, aczkolwiek zaznaczam, że nie mam parcia na najwyższe detale, najniższe też mnie satysfakcjonują. Obecna konfiguracja wygląda tak: Obudowa: Cooler Master Elite 130 MOBO: ASUS Z87i-PRO CPU: Intel Pentium G3258, chłodzony Thermalrightem AXP100 Muscle RAM: Crucial Ballistix Sport 8GB GPU: Gigabyte Radeon R9 270x OC HDD: Samsung Spinpoint 640GB, Hitachi 1TB, PSU: Cooler Master Realpower M520 W tym miesiącu chcę zmienić CPU, dokupić 8GB RAMu, a w przyszłym GPU. Co do procesora, to w zasadzie zastanawiam się nad dwoma/trzema, a dokładniej 4690K, 4790 (używany), 4790s(również używany). Tutaj muszę wspomnieć, że z racji małej obudowy i małego chłodzenia (zmiana nie wchodzi w grę), Pentiuma kręcę maksymalnie do 4.2, bo później już się robią sporawe temperatury. Zablokowane i7 mają w trybie turbo 4.0ghz, czyli niewiele mniej niż to, co osiągnę na 4690k, a możliwe, że w niedalekiej przyszłości gry zaczną częściej korzystać z ośmiu wątków, które oferuje i7. Ale to wykorzystywanie większej ilości wątków to tylko moje domysły, więc tu pytanie do Was: odblokowane i5 czy zablokowane i7? Karta graficzna, która mnie najbardziej zainteresowała, to GTX 1060 od EVGI, konkretnie model SC. Mały rozmiar, fabryczne podkręcenie i półpasywne chłodzenie to wszystko czego potrzebuję. Ale niestety będę musiałbym ją kupić u naszych zachodnich sąsiadów, bo chyba żaden polski sklep jej obecnie nie ma, chyba, że polecacie coś innego, w cenie do 1300/1400zł. Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez DedeRR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Chciałeś się pochwalić czy zapytać bo nie rozumiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DedeRR Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Pytanie dotyczy głównie procesora. Jak wspomniałem, waham się pomiędzy 4690k/4790/4790s. Ale masz rację, kiepsko to napisałem, można się nie domyślić o co dokładnie chodzi. Przepraszam, już to poprawiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zablokowane i7 (...) a możliwe, że w niedalekiej przyszłości gry zaczną częściej korzystać z ośmiu wątków, które oferuje i7. Na to bym nie liczył :) Karta graficzna, która mnie najbardziej zainteresowała, to GTX 1060 od EVGI, konkretnie model SC. Mały rozmiar, fabryczne podkręcenie i półpasywne chłodzenie to wszystko czego potrzebuję. i5 + 1060 wydają się najsensowniejszą kombinacją. No i widzę że w zestawie brak SSD - warto dołożyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...