illart Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Witam. Rozglądałem się za słuchawkami strikte do grania w kwocie do ok 400zł. Czytałem o Logitechach G430, Razer 7.1 chroma, Asus'ach Vulcanach, HyperX Cloud. Chodzi mi o dobre odwzorowanie dźwięku przestrzennego. Niestety posiadam tylko integrę a wszystkie zintegrowane karty dźwiękowe razem z słuchawkami są w najlepszym przypadku niezbyt dobre. Stwierdziłem więc że najpierw zaopatrzę się w jakąś kartę dźwiękową,a następnie w słuchawki. Nadwyręży to trochę budżet tych 400zł, ale cóż lepiej dołożyć 100 czy 200 zł więcej i być bardziej zadowolony z efektów odwzorowania otoczenia. Dosyć dobre opinie mają wszelkiego rodzaju Xonar'y. Port dla mnie nie ma większego znaczenia może być USB jak i PCIe, złącza zewnętrzne też. Do filmów i muzyki i tak wysyłam wszystko do amplitunera po S/PDIF więc karta dźwiękowa nie ma tu żadnego znaczenia. Tej karty szukam tylko do słuchawek. Zastanawiałem się nad Xonar'em U3 (link)(nowszy przetwornik, więcej standardów, DolbyPLII) i DGX (link)(starszy przetwornik, ale lepsze jakość dźwięku 24bit 96 kHz, ale nie wiem czy przy tej klasie słuchawek będzie to miało jakiekolwiek znaczenie). Dość różne karty, ale jeśli chodzi o moje wymagania to która będą lepsze? A może jakieś całkiem inne? W tych okolicach są jeszcze U5 (ale tu chyba nie ma w ogóle Dolby Headphone, Dolby Pro Logic II itp), bo do Xonar'a DX (ok 300zł) raczej się nie opłaca aż tyle dopłacać? Z góry dzięki za pomoc! :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Do słuchawek "gejmingowych" i wszelkich modeli 5.1 i 7.1 integra jest jak znalazł - w końcu badziew najlepiej łączyć z badziewiem. :P Ogólnie do headsetu doskonale nada się DGX, ponieważ ma wzmacniacz słuchawkowy (o dziwo droższa DX już nie). Tak więc zostanie Ci ok 250zł na słuchawki. Poszukaj czegoś z porządnych modeli do muzyki (pozycjonowaniem dźwięku zajmie się i tak karta) i do tego osobny mikrofon, jak np. Zalman Mic1, czy Trust Starzz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
illart Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) Sam doszyłem do tego wniosku że nie opłaca się wydawać 50-100% więcej na słuchawki które mają dopisek x.1,m multichannel itp. Lepiej lepsze normalne słuchawki stereo i do tego lepszą kartę niż integra która ma odpowiednie funkcję które mogą symulować dźwięk przestrzenny (lub nie jeśli będę miał na to ochotę, a i tak będzie lepsza w stereo niż integra). Edit: Przy okazji można dobrać jakieś słuchawki tak do ok 400zł, służyć będą tylko do grania, karta dźwiękowa też powiedzmy do ok 300zł. Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez illart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...