Dawid afg Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Przeglądając sklepy w poszukiwaniu systemu na nową maszynę, natknąłem się na ofertę "Windows 7 home w wersji OEM LCP" o niższej cenie względem innych miejsc. Zamiast plastikowego pudełka, jest użyta papierowa koperta rodem ze starych starterów gsm. W sieci dokopałem się informacji że skrót LPC oznacza Low Cost Package. Czy ten system można śmiało kupić i samemu instalować, czy może to jest ta wersja sprzedawana przy "komputerach z odzysku"? Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez Dawid afg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Kompy z odzysku to Program Microsoft Authorized Refurbisher śmiało kupić i samemu instalować można tylko wersje box systemów, wyjątek stanowiło W8, który w wersji box nie występował i oem można było samodzielnie instalować. Przeglądając sklepy w poszukiwaniu systemu na nową maszynę, natknąłem się na ofertę "Windows 7 home w wersji OEM LCP" Nowa maszyna i stary system, nie rozumiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid afg Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) można tylko wersje box systemów, wyjątek stanowiło W8, który w wersji box nie występował i oem można było samodzielnie instalować. Wiec nie jest tak, że sami stajemy się "system builder'ami" gdy kupiliśmy części/komputer i dodatkowo później system? Więc każdy kto do tej pory dokupił OEM w późniejszym terminie by zalegalizować system, dalej był piratem? Nowa maszyna i stary system, nie rozumiem. Nie które moje programy odmawiały współpracy na nowszym W10. Poza tym ani wygląd UI, ani licencja nie spełniają moich oczekiwań w tym, ani nowszym systemie Win 8/8.1. Po prostu wygodniej pracuje mi się na tym "siódemkowym, klasycznym", nieco archaicznym systemie i chciałbym posiadać go legalnego ;) Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez Dawid afg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Witaj. By legalnie użytkować wersję OEM musisz ją mieć na fakturze z częścią niezbędna do pracy komputera. Wtedy Windows jest przypisany np. do pamięci ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Wiec nie jest tak, że sami stajemy się "system builder'ami" gdy kupiliśmy części/komputer i dodatkowo później system? Więc każdy kto do tej pory dokupił OEM w późniejszym terminie by zalegalizować system, dalej był piratem? Zgodnie z licencjami MS system builder nie buduje kompa na własny użytek. Nie jest to legalny system wg MS. Witaj. By legalnie użytkować wersję OEM musisz ją mieć na fakturze z częścią niezbędna do pracy komputera. Wtedy Windows jest przypisany np. do pamięci ram. Bzdura. https://www.microsoft.com/OEM/pl/licensing/sblicensing/Pages/windows-licensing-for-personal-use.aspx#fbid=Hc8HKMy_x4G Nia ma tam mowy o W7, jednak przy W7 jest to samo, co przy 8.1, 10 tj. "Wymagana jest pełna wersja detaliczna w pakiecie." Tylko W8 był wyjątkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid afg Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Czyli mam rozumieć, że jestem zwyczajnie skazany na wersje box, bo nie ma innego sposobu kupna i legalizacji systemu? Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez Dawid afg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...